Bölge Haber Girişi : 27 Temmuz 2011 13:17

Konya'da deprem!..

Konya'da deprem!..
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi'nden alınan bilgiye göre, saat 12.58'de merkez üssü Konya'nın Ilgın ilçesi olan 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Erzurum Ajans-Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi'nden alınan bilgiye göre, saat 12.58'de merkez üssü Konya'nın Ilgın ilçesi olan 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yerin 5 kilometre altında oluşan sarsıntı, Konya kent merkezi ve civar ilçelerde de kısa süreli hissedildi.

CAN VE MAL KAYBI YOK

Ilgın Kaymakam Vekili Recep Koşal, yaptığı açıklamada, bugün ilçede meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremde herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını belirtti.

Deprem nedeniyle ilçede büyük panik yaşandığını ifade eden Koşal, ''Deprem sırasında şok geçiren 5 kişi ile dışarı çıkmak isterken düşen 3 kişi yaralandı. Yaralılarımızın hastanelerde tedavisi sürüyor. Hayati tehlikeleri bulunmuyor'' dedi.

TÜRK KIZILAYI OLAY YERİNDE

Türk Kızılayı, Konya'da meydana gelen depremin ardından ihtiyaç halinde bölgeye yardım ulaştırılabilmesi için harekete geçti.

Türk Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, merkez üssü Konya'nın Ilgın ilçesi olan 5 büyüklüğündeki depremin ardından Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezinin harekete geçtiği, ihtiyaç halinde bölgeye yardım ulaştırılabilmesi için bütün hazırlıkların tamamlandığı ifade edildi.

Türk Kızılayı'nın bölge şubelerinin, durum ve ihtiyaç tespiti yaptığı, Türk Kızılayı'nın bölgedeki gelişmeleri bütün birimleri ile yakından takip ettiği belirtildi.

AFAD'DAN DEPREM AÇIKLAMASI

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Danışma Kurulu Üyesi ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçyiğit, Ilgın'daki depremin, Akşehir, Afyon ve Simav'dan geçen fay sisteminin içindeki bir kaynaktan oluştuğunu belirterek, ''Bu beklenen bir deprem. Sürpriz bir deprem değil'' dedi.

Koçyiğit, Konya'nın Ilgın ilçesinde bugün meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki orta şiddette deprem ve Marmara Denizi'nde iki gün önce meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İki depremin de birbirinden farklı fay hatlarından kaynaklandığını anlatan Koçyiğit, Ilgın'daki depremle ilgili şu bilgileri verdi:

''Ilgın'daki deprem, Akşehir, Afyon ve Simav'dan geçen fay sisteminin içindeki bir kaynaktan oluştu. Biz o bölgede, en büyüğü 6,5-7 büyüklüğündeki depremler bekliyoruz. Bu beklenen bir deprem. Sürpriz bir deprem değil.

Ilgın'daki deprem aşağı yukarı Konya dolayından başlıyor, Kadınhanı, Akşehir, Ilgın, Çay, Afyon, Menteşe, Gediz, Simav'a kadar devam eden 500 kilometrelik hat üzerinde oluştu. Bu hattın üzerinde de pek çok fay bulunuyor. Bu hat içinde yaratacağı maksimum deprem 7 büyüklüğündedir. Çünkü bu geçmişte olmuş depremlerdir. 1970'deki deprem gibi.''

Bölgenin aktif fay hattı içinde bulunduğunu, Konya'da iki yıl önce de depremin meydana geldiğini anımsatan Koçyiğit, ''Dolayısıyla Konya yanlış bilindiği gibi depremin yaşanmadığı bir yer değil, oralar da aktif bölgeler'' açıklamasında bulundu.

Koçyiğit, pek çok hattın bulunduğu Ilgın'da meydana gelebilecek olası bir depremin maksimum büyüklüğünün de 6 büyüklüğünde olabileceğini bildirerek, ''Ilgın'daki depremin ardından artçı depremler oluşuyorsa fay hattı, enerjisini boşaltacak demektir. O bölgede pek çok fay hattı var. Oradaki faylar aktivite kazanırsa bölgede meydana gelebilecek depremler, 6 büyüklüğüne kadar çıkabilir'' dedi.

''BİNALAR YUMUŞAK ZEMİN ÜZERİNE KURULU''

Ilgın'ın şehir de olsa kırsal kesim özelliğine sahip binalardan oluştuğunu anlatan Koçyiğit, şöyle konuştu:

''Bölgenin binaları çok dayanıklı binalar değil. Bir de Türkiye genelinde yerleşim, deprem bölgeleri de dahil olmak üzere yumuşak zemin üzerinde kurulu olduğu için küçük bir deprem orta etkiyi, orta büyüklükteki bir deprem de büyük bir deprem kadar etki yaratabiliyor. Çünkü gevşek zeminler, deprem dalgalarının hız değişiminin azalmasına yol açıyor. Bu bağlamda yapılaşmanın kesinlikle kaya zeminler, yani sağlam zeminler üzerinde olması gerekiyor.''

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.