Bölge Haber Girişi : 09 Ağustos 2010 03:53

Kırkıncı Hoca, 12 Eylül için ne dedi?..

Kırkıncı Hoca, 12 Eylül için ne dedi?..
12 Eylül'de referanduma sunulacak anayasa değişikliğine, Erzurumlu Mehmet Kırkıncı Hoca'dan da destek geldi.12 Eylül Referandumu ile ilgili olarak Zaman Gazetesi'ne açıklamalarda bulınan Kırkıncı Hoca, ''Bu oylamada 'Evet' demek vicdani bir borçtur'' ded

Erzurum Ajans-"Hürriyete giden her adıma, bu millet daima 'evet' demiştir." diyen Kırkıncı, cumhurbaşkanını halkın seçmesi için yapılan referandumda olduğu gibi milletin bir kez daha demokrasi karşıtlarına ders vereceğini düşünüyor. 'Evet' demenin insani, İslami ve vicdani bir borç olduğunu vurgulayan Kırkıncı, Bediüzzaman Said Nursi'nin 'necip millet' diye tanımladığı Türk halkının sandık başında vicdanının sesine kulak vererek sağduyu ile hareket edeceğine inanıyor: "Referanduma siyasi mülahaza ile yaklaşmak doğru değil. Anayasa Mahkemesi paketi inceledi, ekseriyet itibarıyla reddetmedi ve kabul etti. Son sözü millete bıraktı. Şimdi bu kadar merhalelerden geçerek önümüze gelen yasa değişikliğine siyasi yaklaşarak kafaları karıştırmayı doğru bulmuyorum."

Karanlık güçlerin demokrasiye sürekli darbe girişimlerinde bulunduğuna vurgu yapan Hocaefendi, yakın zamanda cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki 367 kararını da buna örnek gösterdi. Bediüzzaman Said Nursi'nin Türk milletini 'necip millet' olarak tanımladığını hatırlatan Kırkıncı Hocaefendi, halkın ne zaman ne yapacağını ve nasıl davranması gerektiğini çok iyi bildiğini söyledi. Milletin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde verdiği dersi referandumda da vereceğine inanan Kırkıncı Hocaefendi, şu değerlendirmelerde bulundu: "Referanduma siyasi mülahaza ile yaklaşmak doğu değil. Anayasa Mahkemesi paketi inceledi, ekseriyet itibarıyla reddetmedi ve kabul etti. Son sözü millete bıraktı. Şimdi bu kadar merhalelerden geçerek önümüze gelen yasa değişikliğine siyasi yaklaşarak kafaları karıştırmayı doğru bulmuyorum. Siyasi süreç Meclis'ten çıktıktan sonra bitmiştir. Şimdi halk 12 Eylül'de bakacak, vicdanında değerlendirecek, beğeniyorsa 'evet', beğenmiyorsa 'hayır' diyecek."

Hocaefendi, hazırlanan paketin içeriğine bakarak bir tavır almanın daha sağlıklı olacağının altını çizdi. Meclis'ten geçen anayasa paketinin içeriğine objektif olarak bakılması gerektiğine işaret eden Mehmet Kırkıncı Hocaefendi, "Paket, içerisinde demokrasi, özgürlük ve insan haklarının genişletilmesi için önemli maddeler barındırıyor. Bu tür gelişmelerin önünü açmak için vatandaş 30 yıldır bekliyor. Bu gelişmelere siyaset üstü bakmak lazım. Referanduma siyaset karıştırmak doğru olmaz. Hele bazı partilerin Meclis'te katkı vermeyerek şimdi de engel olmaya çalışmaları kendi gelecekleri açısından son derece olumsuz sonuçlar da verebilir." diye konuştu.

Bu arada 'demokratik açılım'a da değinen Kırkıncı Hocaefendi, öncelikle bölge insanının en ince detaylarına kadar dinlenmesi gerektiğini kaydetti. Hocaefendi, bölgede sözüne güvenilir insanlardan çözüm için destek alınmasının önemine vurgu yaptı. (Kaynak:Zaman)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.