Kıbrıs Çıkarması'nın yıldönümünde; duygularım...

20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekâtı'nın yıldönümü... kahraman şehitlerimizi rahmetle ve gazilerimizi minnetle anıyorum. Rahmetli Ecevit'in Başbakanlık, rahmetli Erbakan'ın Başbakan yardımcılığı yaptığı hükümetin, başta Amerika ve İngiltere olmak üzere, uluslararası baskı, tehdit ve Yunanistan ile savaş dahil, her türlü risklere karşı, vermiş bulunduğu asil ve tarihì karar; sözde ve söylemde değil, özde; öz güvenimizin, milli haysiyet ve gururumuzun, yeniden tavan ve zirve yaptığı, haslardan has ve unutulamaz bir günün yil dönümüdür.

Başbakan Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Erbakan'ı, bu günde, yeniden rahmetle ve minnetle anıyorum. Müzakerelerin sonuçsuz kalması üzerine; "Ayşe tatile çıksın" parolası ve işaret fişeğıyle, Kıbrıs çıkarmasına karar verilmesini sağlayan, örnek bir dışişleri bakanı ve gerçek bir devlet ve bilim insanı Turan Güneş ve o günkü Bakanlar Kurulu üyelerinin, hayatta olanlarını saygı ile anarken, aramızdan ayrılanlara ise rahmet diliyorum.

Ve o günlerdeki Türk ordusunun her kademesindeki komutanından erine kadar gösterilen kahramanlık ve kararlı duruşun ardından zafer gelmişti... Ne güzel ve kahraman komutanlardı onlar.. Onları ne kadar çok özlemle ve hayırla yâd ediyoruz.

Çanakale müstevliye dur dediğimiz yer. Millî Mücâdele öz vatanımızın düşmandan arındırıldığı tarih...Kıbrıs çıkarması Viyana bozgunu ile sarsılan imajımın yüz yillar sonrasında onarıldığı ve sınırlarımız dışında kalan 93 Harbi ile elimizden çıkan toprağımızın bir bölümüne yeniden sahip olduğumuz gün...O günleri yaşayanlar olarak tarifsiz bir haz, ve heyecân yaşamıştık.

Sabaha karşı Rahmetli Evevit'in radyodan, o akıcı mükemmel ve ahenkli düzgün Türkçe'siyle, Türk Milleti'ne yaptığı ve gözlerimizi yaşartan, kararlılık ve duygu yüklü sesleniş konuşmasında; "Şu anda paraşütlü birliklerimiz, Kıbrıs semalarından dalga dalga Beşparmak Dağlarına ve Kıbrıs'a inmekte," sözlerinin duygusal ahengi hâlâ kulaklarımızda...

Barış Hatekâti öncesi yillarda; Kıbrıs mücâdelesinde ölümüne hizmet veren ve emsalsiz kahramanlıklar ve direnişler segileyen millî kahramanlar Doktor Fazıl Küçük, Rauf Denktaş ve şehit olan tüm mücâhitlerin ruhları şâd, mekânları cennet olsun.

1963 yılından itibaren rum azgınlığına karşı zaman zaman Kıbrıs'a müdahâle gündeme gelmiş olmasına karşın, yeterli çıkarma gemilerine sahip olamadığımızdan, bu millî arzu tahakkuk ettirilememiştir. Zaman zaman hava kuvvetleriyle ciddi ve caydırıcı müdahaleler yapılmış ise de, ancak kalıcı neticeler alınamamış.

Rahmetil İsmet Paşa hükümeti döneminde 1963'lı yıllarda gerçekleştirilen bir hava harekâtıyla yapılan müdahâlede, pilot yüzbaşı Cengiz Topel'in uçağı isabet almış ve Topel paraşütle atlamayı başarmış...Ve ne yazık ki rumlara esir düşmüş ve sonrasında da hunharca şehit edilmiştir. Milletimizi yasa boğan bu vahşi ve insanlık dışı şehâdet, bir millı simge olmuş, zihinlerde ve gönüllerde silinmez bir tarihî iz bırakarak millī vicdanda yer almış..

Bu tarihî günde, bir hakkı ve hakikatı teslim ve ifâde etmek gerekir ise, o da rahmetli Demirel hükümetlerinin yillarca sürdürülen çıkarma gemilerinin yapımındaki gayretleridir. Bu gayretler sayesindedir ki, tek çıkarma gemisinden, Kıbrıs'a çıkarma yapabilecek çok sayıda çıkarma ve savaş gemilerine sahip olmuştuk.. Bir kadir-şinaslık olarak 9.ncu Cumhurbaşkanımız sayın Demirel'i de bu vesileyle rahmet ve minnetle anıyorum. Hakkı ve hakikatı teslim etmemek, tarihe karşı saygısızlık olur...
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.