Kazım Karabekir, Ağrı'dan önce...

Mesele Ağrı sanıyorsunuz ve şaşkınsınız. Diyorsunuz ki Ağrı Belediye Başkanı seçilen Sakık, neden Kâzım Karabekir'paşa'ya taktı?

Bir kere Paşa'nın Ağrı ile uzaktan yakından bir ilgisi yok Sakıkgiller açısından. Yani öyle Paşa'nın Ağrı'ya yani Karaköse'ye daldığı, orada bir askeri harekâta giriştiği ve bu sırada da Sakıkgillerin genetik hafızasına darbe vurduğu falan yok. Bilakis, Sakık çok eşelerse tarihi, Paşa'nın, o curcunalı dönemde Ağrı'da, Ağrılılara gösterdiği inayeti görür ve eğer varsa, utanır kendinden.

Peki nedir bu Karabekir takıntısı,, Sakık familyasının Karabekir Paşa'ya öfkesinin asıl nedeni nedir?

Önce bir ipucu vereyim. Karabekir Paşa'mızın unvanlarından biri nedir bilir misiniz? "Kut'ül Ammare Fatihi". Hani Atatürk için denir ya " Anafartalar Kahramanı". İşte o Anafartalar kadar değerli bir Savaşın fatihidir Karabekir Paşamız. Yani her iki savaşında daha Cumhuriyet ortada yokken, hatta akıllarda dahi yokken bu  savaşların olduğunu da düşünürseniz, bu yara, eskilere dayanır, Cumhuriyet öncesine dayanır. Öyle eski bir yara...

Birinci Cihan Harbi'ne 1914'te girdik. 1908'de 2. Meşrutiyet ilan edilmiş ve artık her kavim, İmparatorluk'ta özgür ve özerk olmuştu. Hele batılı devletleri görün. Aman efendim, bir alkış bir iltifatlar... Eee zaten Kırım Harbi'nden beri yani 1856'dan beri, bir Avrupa Devleti kabul ediliyorduk. Ve zaten Avrupalılar, ne zaman sıkışsak, imdadımıza yetiştirdiler borçları. Boğazımıza kadar borca boğulmasaydık, nasıl yapılırdı o Boğazda ki paşa yalıları? Yalısız paşalarımız, paşasız devletimiz mi olsaydı? Ve o hızla, göz açıp kapayıncaya kadar, Arnavut'undan, Boşnak'ına, Bulgar'ından, Yunan'ına, Hırvat'ına maşallah hepsi özgürleşti imparatorlukta 2. Meşrutiyet'in sağladığı açılımla.

İngilizler, bu özgürleştirme işini çok ciddiye aldılar. Neticede bilirsiniz, halen daha böyle bir sancısı vardır bu arkadaşların!

Ve döndüler Ortadoğu'ya. Hesapta Araplar ve diğer Ortadoğu halklarına bizden çok sevgi gösterdiklerini kabul edelim.  Bu öldürücü sevgi, zehrini 1914'te, Filistin'den başlayarak göstermeye başladı. Mekke Emiri Emir Hüseyin ve Haşimi Sülalesi ve Lawrance operasyonları ve Kudüs'ün İngilizler tarafından işgali... Cemal Paşa anlatır; 7. Ordumuzun Mekke ve Kudüs'ten nasıl çekildiğini.

Ve Kut'ül Ammare'de (7 Aralık 1915 - 29 Nisan 1916), En az Çanakkale kadar önemli, Türk'ün o şanlı harbinde, İngilizler, Ortadoğu'yu ele geçiremediler.
Eğer ele geçirmiş olsalardı, Sakık'ın dedelerinin rüyası da gerçekleşecekti.
O şaklaban haritalarına o gün kavuşacaklardı. Ama olmadı!

Kut'ül Ammare Harbi'ne giren 6. Ordu'nun başında Halil Kut paşa vardı. Kurmay Başkanı ise Kâzım Karabekir Paşa. Biz o Savaşı'da, o kahraman Ordu'yu, askerlerini, gazi ve şehitlerini de unuttuk. Kahraman Komutanlarını da unuttuk. Ama demek ki birileri unutamamış...

O gün, Sakık'ın genetik hafızasına işlenen Karabekir düşmanlığının nedeni budur. Yoksa Karabekir'in Ağrı'daki askeri operasyonlarından Sakık'a ekmek çıkmaz. Bunu o da bilir.

Lakin açık açık diyemiyor. Diyemiyor ki "Ya bu Karabekir, Kut'ul Ammare'de, Çanakkale'de Mustafa Kemal gibi,kahramanca durmasaydı, İngiliz ağabeylerimiz bize devlet kuracaklardı..." diyemiyor.

Yine'de Sakık'a teşekkür borçluyuz. Bize bu şanlı tarihi hatırlama fırsatı verdi.
Hadi gelin yazımızı, Kut'ül Ammare'nin Kahraman ordusunun kahraman Komutanı Halil Paşa'nın dilinden dinleyelim:

"Arslanlar!
Bütün Türklere şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum.

Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut'u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10.000 erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut'ta 13 general, 481 subay ve 13.300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30.000 zayiat vererek geri dönmüşlerdir.

Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır.
İşte Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale'de, ikinci zaferi burada görüyoruz."*

Ruhlarınız Şâd olsun Kut ül Ammare Kahramanları; Ruhun Şâd olsun Kut ul Ammare Fatihi, Karabekir Paşa'm.
________________________________________________________
* http://www.totalwar-turkiye.com/twforum/index.php?topic=43067.0
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.