Erzurum Haber Girişi : 25 Nisan 2018 16:30

Kazdıkça ‘tarih’ çıkardılar!

Kazdıkça ‘tarih’ çıkardılar!
Azerbaycan doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını sağlayacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) kazı çalışmaları sırasında 154 yeni arkeolojik alan belirlendi.
Erzurumajans-Azerbaycan doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını sağlayacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) kazı çalışmaları sırasında 154 yeni arkeolojik alan belirlendi. Ayrıca literatürde bulunmayan 9 yeni fauna ve bir flora tespit edildi. 

Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattıyla Azerbaycan'dan yılda 6,6 milyar metreküp doğalgaz ithal eden Türkiye, boru hattı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu TANAP ile bu rakamı 12,6 milyar metreküpe çıkaracak. Türkiye Gürcistan sınırındaki Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçen ve Yunanistan sınırındaki İpsala ilçesinde son bulacak olan TANAP ile Avrupa ülkelerine doğal gaz aktarılacak. 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 km ana hat ile dikkat çeken TANAP projesinde sona gelinirken ilk gaz akışının Haziran ayı sonunda gerçekleşmesi bekleniyor.

11 milyon metreküp hafriyat yapıldı.

7 adet kompresör istasyonu, 4 adet ölçüm istasyonu, 11 adet pig istasyonu, 49 adet blok vana istasyonu ve Türkiye’deki ulusal doğal gaz şebekesini beslemek üzere 2 adet gaz çıkış istasyonunun bulunduğu projede 82 milyon adam/saat iş yapıldığı ve 175 milyon kilometre yol kat edildiği öğrenildi. 131 bin adet 13 metre uzunluğunda borunun kaynatıldığı çalışmalar sırasında 11 milyon metreküp hafriyat yapılırken, Erzincan Kızıldağ'da 2 bin 760 metre yüksekliğinde çalışıldı. İlk kaynağa başlanıldığı tarihten itibaren bin 340 kilometrelik ilk bölümün 887 günde bitirildiği projede bir ayda 120 kilometrelik 56 inçlik boru indirilmesi rekor olarak kabul edildi.

Bilinmeyen böcek ve bitki türleri bulundu.

2015 yılında başlayan boru hattı çalışmaları sırasında yaklaşık 1,2 milyon ton çelik boru kullanılırken, daha önce bilim dünyası tarafından bilinmeyen 9 yeni böcek ve bir de bitki türüne rastlanıldı ve 154 arkeolojik alan tespit edildi. Uluslararası standartlarda hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda verilen taahhütlerin yerine getirildiği projede, belirlenen arkeolojik alanlarda müze müdürlükleriyle koordine kurularak tarihi eserleri kurtarma kazıları yapıldı. 

70 Milyon TL hibe destek

Bu arada TANAP, Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları kapsamında 11 ilden başvurusu yapılan 433 projeye 70 Milyon TL’nin üzerinde hibe desteği sağlayacak.

Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • dadas 01 Ocak 1970 02:00

    altın çıktı mı