Ekonomi Haber Girişi : 25 Temmuz 2016 13:06

Karaca, bölge esnafının sorunlarını Ankara'ya taşıdı

Karaca, bölge esnafının sorunlarını Ankara'ya taşıdı
Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, bölge esnafının sorunlarını Ankara'ya taşıdı.
Erzurumajans-Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen "Esnaf ve Sanatkârlar Özelinde Sektör Analizleri" konulu toplantıya katılarak bölge esnafının sorunları hakkında bakanlığa kapsamlı bir dosya sundu. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Esnaf ve Sanatkârların ekonomik koşullara ayak uydurabilmeleri için uzun vadeli, gerçekçi, uygulanabilir ve sürdürülebilir politikalarla desteklenmesinin gerekli olduğundan hareketle "Esnaf ve Sanatkârlar Özelinde Sektör Analizleri" çerçevesinde düzenlenen toplantıya Erzurum Matbaa, Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca katıldı.

Karaca, Bakanlığa sunduğu dosyada ve yaptığı konuşmada özetle şu bilgilere yer verildi. "Bölge esnafının nefes alabilmesi için acilen bazı önlem planları hayata geçirilmelidir. 2009'dan bu tarafa esnafı direk ilgilendiren ve rahatlatacak hiç bir bölgesel teşvik gelmedi. Bölgemizde özellikle SSK ve BAĞ-KUR primlerinde ve vergi dilimlerinde mutlaka indirime gidilmeli ya da bu yönde teşvikler çıkarılmalı ve acilen hayata geçirilmelidir. Bölgenin ekonomik şartları ve sorunları göz önünde bulundurularak yeni bir teşvik yasası çıkartılmalıdır. Eğer yeni bir teşvik yasası çıkacaksa da, mevcut esnaf mutlaka korunmalı, hatta küçük işletmelerde teşvikten faydalanan sigortalı sayısı 2'ye kadar indirilmelidir. Stopaj vergisiyle beraber bir asgari ücretlinin SSK primi 750 TL'yi, en düşük basamaklı BAĞ-KUR sigortalısının primi ise 600-700 TL'yi bulmaktadır, Bölgemizin ekonomik şartları göz önünde bulundurulduğunda SSK ve BAĞ-KUR primlerinde de mutlaka indirime gidilmeli ve en az yüzde 50'ye varan oranlarda aşağı çekilmelidir. Esnaf için sicil affı kanunu çıkmasına rağmen uygulanamadı. Sicil affı kanunu da mutlaka yeniden yürürlüğe girmeli ve esnafın önü bir an önce açılmalıdır. Türkiye'nin birçok ilinde kredi kooperatifleri, esnaf ve sanatkâra kredi kullandırırken ipotek ya da kefil istemekteler, ikisinden birini temin eden esnaf ve sanatkâr düşük faizli esnaf kredisini kullanabiliyor. Bölgemizde ise, özellikle ilimizde esnaftan hem ipotek hem de iki tane kefil istenmekte, esnafımızın büyük bölümü ticari sicili temiz ve elinde ipoteği olduğu halde kefil bulamadığından devletin sağladığı düşük faizli kredilerden faydalanamıyor. Kredi Kooperatifleri aracılığı ile esnafa verilen düşük faizli krediler, kooperatif yöneticilerinin keyfiyetine bırakılmamalı ve bu konuda mutlaka önlem alınmalıdır."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.