Bölge Haber Girişi : 01 Mart 2011 00:36

Kanlı eylemler yeniden gündemde!..

Kanlı eylemler yeniden gündemde!..
Terör örgütü PKK, 13 Ağustos 2010 tarihinden 12 Haziran 2011 seçimlerine kadar aldığı tek taraflı eylemsizlik kararını, Kürt sorununun çözümü konusunda güven verici bir adım atılmamasını gerekçe göstererek bitirdiğini açıkladı.

Erzurum Ajans-PKK, daha önce 12 Haziran 2011 tarihine kadar aldığı tek taraflı eylemsiz kararını, bugünden itibaren bitirdiğini açıkladı.

Örgüte yakın internet sitelerinde yapılan açıklamada, AK Parti hükümetinin Kürt sorununa taktiksel yaklaşıp inkar ve imha zihniyetinden ve saldırgan politikalarından vazgeçmediği iddia edilerek, şöyle denildi:

"Mevcut durum çözümsüzlük, oyalama, tasfiye siyasetinde diretmedir. Bu siyaset, Kürt halkını, Türk ulusu içinde eritme, varlığını, kimliğini ve özgürlüğünü asla tanımamadır. Dolayısıyla eylemsizlik sürecinin bitmesinden AKP hükümetinin sorumlu olduğu tartışmasızdır. Bu durumda güçlerimiz, saldırılar karşısında kendisini daha etkili savunacak, fakat saldırmayan, operasyona çıkmayan ve halka yönelmeyen güçlere karşı askeri eylemde bulunmayacaktır."

Terör örgütü PKK eylemsizlik kararının sona erdirilme gerekçelerini de şöyle açıkladı: "Operasyonların devam etmesi, KCK davasında Kürtçe savunmanın engellenmesi ve tahliyenin olmaması, Abdullah Öcalan'ın şartlarında değişiklik yapılmaması ve sürdürülen diyalogların müzareke düzeyine vardırılmaması, toplu mezarlar bulunmasına rağmen Adalet ve Hakikatleri Araştırma Komisyonları kurulmaması, yüzde 10 barajının düşürülmemesi."

PKK açıklamasında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Nevruz sürecinde halkın geliştireceği normal, doğal kitlesel etkinliklere hükümetin yaklaşım politikasının önemli olacağı belirtildi.

PKK açıklamasında daha önce açıklanan talepler ise şöyle sıralandı:

"Tüm operasyonların durdurulması, tutuklanan Kürt siyasetçilerinin serbest bırakılması, Abdullah Öcalan'ın sürece aktif olarak katılmasının önünün açılması ve yürütülen diyalogun müzakere düzeyine çıkarılması, Anayasa komisyonu ile Hakikatleri Araştırma Komisyonlarının kurulması, Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması."

Demirtaş: "Kesintisiz isyan başlarsa kimse durduramaz"

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise PKK'nın 'eylemsizlik' kararını bitirdiği yönündeki açıklaması karşısında endişeli olduklarını, Başbakan Erdoğan'ın derhal açıklama yaparak, somut adımlar atmasını istedi.

Demirtaş, partisinin Diyarbakır'da gerçekleştirilen MYK toplantısının ardından, basın toplantısı düzenledi.

Kürtlerin kendi elleriyle, kendi çözümlerini yaratacağını savunan Demirtaş, "Bölge şu anda barut fıçısıdır. Patlama noktasına gelmiş, kimse bunun farkında değil. Bu insanlar bir gün bir yerde kesintisiz isyana başlarsa, kimse bunu durduramaz. Böyle bir patlama noktası biz görüyoruz. Ama bu nasıl bir toplumsal etki yaratır, doğrusu biz kaygıyla izliyoruz. Siyaset olarak çözüm arıyoruz" dedi.

Şivan Perver ve Kemal Burkay'ın Türkiye'ye dönüş hazırlıklarıyla ilgili soruları da yanıtlayan Demirtaş, şunları söyledi: "İfade özgürlü nedeniyle yıllarca Avrupa'da sürgünde bulunanları geri çağırıyorsunuz ama, 2 bin kişiyi sadece ifade özgürlüğünden dolayı cezaevine attınız. Bu nasıl bir iki yüzlülüktür. Şivan'a, Burkay'a çağrı yapıyorsun. Binlerce siyasetçi burada içerde. Yurtdışında sürgünde bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı var. Çağrı yapacaksan hepsine yap. Yasa çıkar cezaevlerini de boşalt. Avrupa'da sürgünde yaşayan herkes de ülkesine geri dönsün. Gerçek anlamda bir demokrasi dertleri yok."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.