Bölge Haber Girişi : 19 Temmuz 2011 12:01

İthal etteki vergi artışı tüketiciyi vuracak!..

İthal etteki vergi artışı tüketiciyi vuracak!..
Yerli üreticiyi korumak için ithal ette gümrük vergisinin yüzde 75'e çıkarılması, tüketiciye yansıyacak.

Erzurum Ajans-Yerli üreticiyi korumak için ithal ette gümrük vergisinin yüzde 75'e çıkarılması, tüketiciye yansıyacak. Etin kilosunun ortalama 2 - 3 lira artacağı belirten kasaplar, tüketicini bundan olumsuz etkileneceğini söyledi.

İç piyasada et fiyatlarının dengelenmesi için geçen yıl önce Et ve Balık Kurumu'na (EBK) sıfır gümrük vergisi ile kasaplık hayvan ithalatı yetkisi veren hükümet, daha sonra et ithalatı için de gümrük vergilerini düşürmüştü. Daha sonra gümrük vergisi yüzde 30 olarak belirlenmişti. 24 Mart'ta ve 12 Haziran'da vergiler iki kez yüzde 15 artırılarak yüzde 60'a çıkmıştı.

Karkas ve yarım karkas, eşit olarak bölünmüş çeyrek karkas, karkasın ön çeyrekleri ve arka çeyrekleri ithalatında gümrük vergisinin yüzde 75'e yükseltilmesi yerli üreticiyi korurken, bu artışın tüketiciye zam olarak yansıması bekleniyor.

İthalatın bir anlamı kalmadığını kaydeden kasaplar , "Karkas etin Türkiye’deki maliyeti 15 lirayı geçer. Hayvan fiyatları artacak. Dolayısıyla halk yine pahalı et yemek zorunda kalacak. Önümüzdeki haftadan itibaren etin kilosu 3 - 4 lira zamlanabilir. 20 - 22 liraya satılan kıymanın fiyatı en az 24 liraya yükselebilir. Kuşbaşı etin kilosu ortalama 25 lira civarında olacak. Halkın ucuz et yemesi için verginin yüzde 30 olması gerekiyor. Dışarıdan gelen ete yüksek gümrük duvarları koymak, et tüketimini azaltır” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.