Medya Haber Girişi : 16 Eylül 2014 14:04

İşte yeni andımız!

İşte yeni andımız!
Açılım sürecinde kaldırılan Andımız'ın yerine yenisini şair Ataol Behramoğlu yazdı...
Erzurumajans-Hükümetin çözüm sürecine yönelik attığı açılım adımlarıyla kaldırılan Andımız'ın yerine yenisi geliyor. Posta yazarı Nedim Şener kurucusu Tarık Akan olan Özel Taş İlköğretim Okulu'ndan bir grup öğrenci yönetime yazılı yaptığı başvurudan yola çıkılarak şair Ataol Behramoğlu'na yazdırılan yeni Andımız'ı köşesine taşıdı.

Hatırlanacağı gibi 1933 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından kaleme alınan 'Öğrenci Andı'nın tüm okullarda okutulması Demokratikleşme Paketi kapsamında 7 Ekim 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararla yasaklanmıştı.

İşte Nedim Şener'in yazısından dikkat çeken bölümler:

(...) Özel Taş İlköğretim Okulu'ndan bir grup öğrenci yönetime yazılı olarak başvurarak, 'bir ant ihtiyacı' olduğunu bildirmişler. Okul yönetimi ısrarlar sonucunda Önce Özdemir İnce ile görüşmüş. O da şair Ataol Behramoğlu'nu önermiş. Behramoğlu da belli ki tüm eleştirileri de dikkate alarak, günümüz gerçeklerine çok daha yakın şu andı yazmış;

"Türkiye yurdumuz
Türkiye sevincimiz
Türkiye umudumuz
Sen dünümüz, bugünümüz
Sen yarınımızsın Ey büyük Atatürk
Sen aydınlığımızsın
Seni yüceltmek
Seni yaşatmak Ülkümüzdür,
Andımız doğruluk, dürüstlüktür
Uğraşımız eşitlik, adalet, özgürlüktür
İlkemiz Yurtta barış, dünyada barıştır.
Eşitlik, adalet ve özgürlük"


Eskisine göre son derece güzel, bir ırk üzerine oluşturulmamış, dürüstlük, eşitlik, adalet ve özgürlük gibi kavramlarla bezenmiş bir ant ortaya çıkmış. Dedim ya "Kaldırdım" demekle de ant kalkmıyor, hatta yerine daha iyisi geliyor. Posta

Yazının tamamı için tıklayınız

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • asi 01 Ocak 1970 02:00

    NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE BİRİLERİNİN NERESİNE BATTI. İNADINA BİZ DİYORUZKİ N E M U T L U T Ü R K ÜM D İ Y E N E