Erzurum Haber Girişi : 19 Temmuz 2019 13:15

İşte rezaletin istatistiği

İşte rezaletin istatistiği
Uçak bilet fiyatları ve sefer sayıları yetersizliğinin tartışıldığı Erzurum, Türkiye’deki 52 havalimanı içerisinde en çok yolcu kaybına uğrayan 3. şehir oldu. Dış hat yolcusunu da yüzde 45 oranında kaybetti.
Erzurum Ajans’ın gündemde tuttuğu uçak bilet fiyatları ve sefer sayılarının yetersizliği konusunda siyasetçiler tweet atmak dışında kılını kıpırdatmazken, Erzurumlunun mağduriyeti hat safhaya ulaştı.

Türk Hava Yolları, konuyla ilgili olarak geçen günlerde “24 adet Boeing 737 MAX tipi uçağı hangara çektik. Sivil havacılık otoritelerinden gerekli uçuş onaylarının iletileceği tarihe kadar operasyonlarımızda değerlendirmeyeceğiz” diyerek konuyu kapatırken, bilet fiyatları ve sefer sayılarındaki çifte standarta cevap vermemişti.

SADECE THY YOK!

Erzurum’un Mart ayından bu yana hava yolu sorunu yaşadığını belirten Kuzeydoğu Anadolu TURSAB Başkanı Kürşat Özeken, alternatif olarak özel sektör uçaklarının da şehrin sorununa çözüm olabileceğini belirtti.



NE BAHANE ÜRETECEKLER?

Turizm potansiyeliyle Doğu’nun pilot bölgesi olan Erzurum’a bu durumun reva görülmemesi gerektiğini vurgulayan Özeken, “Aylardır bu soruna çözüm bulunamadı. Asker sevkıyatından dolayı uçakların dolu olduğunu söyleyen havayolu firmaları, bu hafta ve bundan sonraki günler için ne bahane üretecek bilemiyorum. Yaz sezonunda esnafın iş yapacağı dönemde acentalarımızın ve yerel esnafımızın şehirlerarası ticaretini ulaşım sorunu ile tamamen aksatmış durumdayız. Fiyatların yüksek olmasına alışan halkımız artık uçaklarda yer bulamamaya başlaması inanılır gibi değil. Şehir dışında ihaleye girmek isteyen yerel yatırımcılar, sürekli kurların hareketli olduğu piyasada kapalı çarşıya gidip gelen kuyumcular, şehir dışında acil hastası olanlar, cenazesi, düğünü olanlar kısacası halk, kaderine terkedilmiş şehirde neler olacağını bekliyor” diye konuştu.



BİR KAYSERİ’YE BİR DE ERZURUM’A BAKIN!

Bu arada Türk Hava Yolları (THY) Haziran 2019 yolcu istatistiklerini açıkladı. 2018 yılı Haziran ayında Erzurum’da iç hatlar yolcu sayısı 737 bin 505, dış hat yolcu sayısı 6 bin 516 olurken, bu yılın Haziran ayında iç hat yolcu sayısı 530 bin 374’e, dış hat yolcu sayısı da 3 bin 561’e düştü. Dış hat yolcu sayısında yüzde 45’lik bir düşüş görüldüğü Erzurum, genel toplamda yüzde 28’lik bir yolcu kaybı yaşadı.

Kış turizmi potansiyeli ve Kapadokya’ya yakınlığıyla öne çıkan Kayseri’de ise durum tam tersi oldu. Geçen yılın Haziran ayında iç hatlarda 912 bin 651, dış hatlarda ise 107 bin 419 yolcusu bulunan Kayseri, bu yılın aynı ayında iç hatlarda 960 bin 485 yolcuya ulaştı. Dış hatlardaki yolcu sayısı ise 134 bin 618’e çıktı. 2018 yılına oranla dış hat yolcu sayısında yüzde 25’lik artışın yaşandığı Kayseri’de iç hatlarda da yüzde 5 bir artış görüldü.

ERZİNCAN VE TRABZON’A BAKALIM!

Kilometre bazında Erzurum’dan farkı olmayan Erzincan ve Trabzon’da da durum şöyle oldu.

2018 yılı Haziran ayında Erzincan’da iç hatlar yolcu sayısı 240 bin 813, dış hat yolcu sayısı 82 olarak gerçekleşti. Bu yıl ize iç hat yolcu sayısı 207 bin 243, dış hat yolcu sayısı 474 oldu. Erzincan Haziran’ı yüzde 14 düşüşle kapattı.

Yine geçen yıl Haziran ayında Trabzon’da iç hatlar yolcu sayısı bir milyon 845 bin 228, dış hatlar yolcu sayısı ise

64 bin 127 olarak belirlendi. Bu yılın aynı ayına baktığımızda iç hat yolcu sayısı bir milyon 592 bin 703, dış hat yolcu sayısı ise 99 bin 583 olarak görüldü. Özel firmaların seferleriyle 30’a yakın uçuşun gerçekleştiği Trabzon’da düşüş yüzde 11 olarak kaydedildi. Bu arada Trabzon’un dış hat yolcu sayısında geçen yıla oranla önemli bir artış dikkat çekti. 

THY’nin bu istatistiğine bakıldığında Erzurum, 52 havalimanı içerisinde Çanakkale ve Balıkesir’den sonra en çok yolcu kaybının yaşandığı üçüncü şehir oldu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • siyami keleş 01 Ocak 1970 02:00

    erzurumun ucakla alakasını kesmek can damarını kesmek olur.tecrit olur acil çözülmesi gerek Başkan sekmen devreye girsin yüzde yetmiş oyun karşılığı bu mu.ticaret eğitim turizm sanayi spor felç olur.acil çözüm gereklidir........

  • Akin 01 Ocak 1970 02:00

    Sefer sayisini azaltıp fiyat karı çaktılar

  • Ali 01 Ocak 1970 02:00

    O yüksek fiyatlara kim uçar ki