Sağlık Haber Girişi : 04 Ekim 2018 22:20

İşte rakamlarla Erzurum’un sağlığı

İşte rakamlarla Erzurum’un sağlığı
Sağlık İl Müdürü Dr. Mahmut Uçar, ‘Sağlıkta Buluşalım’ temalı basın toplantısında kent sağlığını rakamlarla ortaya koydu.
Erzurumajans-Onur SAĞSÖZ-Sağlık İl Müdürü Dr. Mahmut Uçar, ‘Sağlıkta Buluşalım’ temalı basın toplantısında kent sağlığını rakamlarla ortaya koydu. Dr. Uçar, “İnsanımız için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Unutulmamalı ki biz hayata dokunuyoruz” dedi. 

Palandöken Kayak Merkezi’ndeki Snowdora Otel’de düzenlenen basın toplantısında ilk olarak tıbbın tarihçesini anlatan Sağlık İl Müdürü Mahmut Uçar, daha sonra ülke genelinde büyük önemi olan bebek ölümleri konusuna değindi. Erzurum’da son 5 yıl içinde 98 bin 891 bebekten topuk kanı alınarak yapılan sağlık taramalarında çeşitli hastalıklar tespit edilen 300 bebeğe müdahale ettiklerini anlatan Dr. Uçar, bunun bir iftihar tablosu olduğunu söyledi. 2016 yılından bu yana da 34 bin 378 bebekte yaptıkları kontrollerde 129 yeni doğanda işitme kaybı belirlediklerini ve erken müdahalede bulunduklarını kaydeden Dr. Uçar, şu rakamları verdi. 

9 BİN KİŞİLİK BÜYÜK BİR AİLEYİZ

69 aile sağlığı merkezi, 22 hastane, bir eğitim ve araştırma hastanesi, bir dal hastanesi ve bir ağız-diş sağlığı merkezi olmak üzere 281 kuruluşumuzda 390 uzman hekim, 240 aile hekimi, 233 pratisyen ve 26 asistan hekimle beraber 1.985 ebe-hemşire olmak üzere yaklaşık 9000 personel ile halkımızın sağlığı korumak ve iyileştirmek üzere çalışıyoruz.



-Erzurum’da 2 milyon 200 bin 959 kişi Aile hekimine başvurdu.

-Anne ve bebek ölümleri 2002 yılında Türkiye genelinde 31.5 iken bu oran bugün 6.8 civarında. Erzurum’da ise 2002 yılında 37.9  olan anne ve bebek ölüm oranı bu yıl 6.9’lara düştü ve tarihte ilk kez Türkiye ortalaması tutturulacak.

-Sezaryen oranlarını düşürmek istiyoruz. Dünya ölçeğine baktığımızda Türkiye çok üst sıralarda. Türkiye genelinde yüzde 53.1 Erzurum’da ise yüzde 42’lerde…

-Kansere yakalanma oranlarına baktığımızda Erzurum’da erkeklerde yüz binde 255, kadınlarda ise yüz binde 178.

Kanser taramalarında yüzdelere baktığımızda çok altlarda olduğumuzu söylemeliyim. Kadınlarımız mutlaka her iki yılda bir mamografi çekimi yaptırmalılar. Ne yazık kı mamografi çektirmek istemeyenler var. Bu taramalar sayesinde 83 hastamıza erken tanı yaptık ve çok daha kısa sürede sağlıklarına kavuşmalarını sağladık.

-En önemli başlıklardan biri olan obezite… Dünyada her yıl 3.2 milyon insan obezite veya bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybediyor. Erzurum’da sağlıklı yaşam merkezlerimiz sayesinde bu yıl önemli bir gelişme sağlandı ve toplamda 4 ton zayıflama oldu. İstatistiklere baktığımızda kişi başı 6 ayda 23 kilo verenler var.

-Sigara da mücadele ettiğimiz önemli konulurdan biri. Yapılan araştırmalarda Erzurum’da nargile daha az tüketiliyor ama sigara ülke genelinin çok üzerinde rakamlar ortaya koyuyor. Sigarayı bıraktırma noktasında önemli çalışmalar yapıyoruz. Sigarayı bırakmak isteyen ve merkezlerimize başvuran vatandaşlarımıza şimdiye kadar 663 bin ücretsiz ilaç dağıttık ve bu ilaçların bir kutusunun 300 lira olduğunu söylemeliyim. 



TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDUK

112 Acil Sağlık Hizmetleri tüm Türkiye’ye örnek olacak şekilde 2017 yılında 67.026 vaka, helikopterle 2208 vaka, uçak ambulans ile 421 vaka ve snowtruck/paletli ambulans ile 7 vaka taşımıştır. 

HEDEFLERİMİZ

Önümüzdeki günler için İl Sağlık Müdürlüğü olarak hedeflerimiz;

•-Anne ve bebek sağlığını koruyucu tedbirleri artırarak sağ kalımı artırmak,

•-İlimizde Sağlık okuryazarlığını arttırmak,

•-Şehrimizi sağlık turizmi alanında geliştirmek,

•-Tüm vatandaşlarımızda Sağlıklı yaşam kültürünü oluşturmak,

•-Özellikle çocuklarda başta olmak üzere sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam kültürünü oluşturmak,

•-Gereksiz ilaç kullanımını önlemek,

•-Kronik hastalık taramalarını arttırmak,

•-Hastanelerimizde etkin ve konforlu tedavi hizmetleri sunmaktır.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.