Bölge Haber Girişi : 01 Ocak 1970 02:00

İşte depremim ilk blançosu

İşte depremim ilk blançosu
Kandilli Rasathanesi Genel Müdürü deprem büyüklüğü ve bölgenin fiziki yapısı kapsamında deprem sonrası 700 ile 1000 kişinin hayatını kaybetmiş olabile

Erzurum Ajans-Merkez üssü Tabanlı ilçesi olan deprem 13:41`de meydana geldi. Kentte bazı evler yıkıldı, bir çok ev hasar gördü. Telefonlar sustu, elektrikler kesildi.

Artçı sarsıntılar nedeniyle çevre illerdeki vatandaşlar da evlerini terk ederek sokaklara çıktı. Depremde kent merkezinde çok sayıda binanın çöktüğü belirtildi. Kazım Karabekir Caddesi`nde bulunan 7 katlı binanın çökmesi sonucu bazı vatandaşlar enkaz altında kaldı. İtfaiye ekipleri enkaz altındaki vatandaşları kurtarmaya çalışıyor.

YÜZLERCE ÖLÜ OLABİLİR

 

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, depremin Van ve Erciş`te 8 mertebesinde hissedildiğini belirterek, "Bin dolayında evin hasar gördüğünü tahmin ediyoruz. Can kaybı olarak ise tahminimiz 700-1000 arasında. Yüzlerce kişinin hayatının kaybetmiş olabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.


 

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ

 

Bu arada, depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi`nde 7.0 olarak ölçüldü. Merkez üssü ise Van ile Muradiye arasında Erçek Gölü`nün kuzeyinde Akçift köyü olarak tespit edildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi`ne göre ise depremin büyüklüğü 7,3.

 

ARTÇILAR SÜRÜYOR

 

Depremin ardından şiddetli artçılar oluştu. Saat 13.48`de 5.4 büyüklüğünde, saat 13.56`da 5.5 büyüklüğünde, saat 14.10`da 4.6 büyüklüğünde, saat 14.32`de 5.5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar oldu.

 

ATALAY: ALARM DURUMUNA GEÇİLDİ

 

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, afet kurumunun alarm durumuna geçtiğini, bölgeye yardım gönderildiğini açıkladı.

 

ERCİŞ BELEDİYE BAŞKANI YARDIM İSTEDİ

 

Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, ilçede çok sayıda binanın yıkıldığını, acil yardım beklediklerini söyledi. 

Deprem Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin ile Irak`ın kuzeyindeki Duhok ve çevre yerleşim birimlerinde de hissedildi.

IĞDIR
Iğdır Valisi Amir Çiçek, Van`daki depremin Iğdır`da da hissedildiğini belirterek, köylerde ve şehir merkezinde araştırmaların devam ettiğini söyledi. Çiçek, ``İlk belirlemelerimize göre can ve mal kaybı olmadı. Biz yine de her konuyu araştırıyoruz`` dedi.

KARS
Kars Valisi Ahmet Kara da Van`daki depremin Kars`ın Sarıkamış ilçesinde hissedildiğini ifade ederek, ``Zarar ziyanımız yok. Deprem Sarıkamış ilçemizde hissedildi. Ben de şu an ilçede Sarıkamış Kaymakamımız ile gerekli incelemeyi yapıyoruz`` diye konuştu.

ARDAHAN
Ardahan Valisi Mustafa Tekmen de, şu ana kadar kendisine ulaşan olumsuz bir durumun olmadığını belirterek, ``İnşallah depremin merkezi olan Van bölgesinde de önemli bir sorun olmamıştır`` dedi.

ERZURUM
Van`daki deprem, Erzurum merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Horasan Kaymakamı Emre Çınar, sarsıntı nedeniyle vatandaşların evden sokaklara çıktığını anlatarak, ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını bildirdi.

BAŞBAKANLIK`IN AÇIKLAMASI

 

“Deprem, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli hissedilmiş olup, ilk belirlemelere göre hasar ve can kaybı meydana getirmiştir. Deprem Erzurum, Ağrı, Mardin, Diyarbakır, Muş, Bitlis, Iğdır, Kars, Batman, Siirt illeri ve ilçelerinde hissedilmiştir. Depremde hayatını kaybeden ve yaralı kişi sayısı henüz kesinleşmemiştir.

Ana şok ve daha sonra meydana gelen depremlerin Van ilinin kuzeydoğusundaki doğrultu atılımlı faylarla ilişkisi olabileceği düşünülmüştür. Deprem aktivitesi bakımından oldukça aktif olan bölgede bir çok yıkıcı depremin meydana geldiği bilinmektedir.”

Açıklamada, bölgede 1945 yılında Çatak`ta 5.8, 1972 yılında Van`da 5.2, 1976 yılında Çaldıran`da 7.2 ve 1977`de Erciş`te 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin son yüzyılda meydana gelen en büyük deprem olduğu bildirildi.

AFAD`dan yapılan açıklamada, deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması istendi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.