Bölge Haber Girişi : 16 Ağustos 2010 02:40

İşte cemaatlerin referandum tercihi!..

İşte cemaatlerin referandum tercihi!..
Cematlerin referandum oyu ne olacak? EVET mi HAYIR mı? Newsweek Türkiye'den Adem Demir, Türkiye'deki cemaatlerin referandumda muhtemel eğilimlerini değerlendirdi.
Erzurum Ajans-Anayasa değişikliklerinin oylanacağı 12 Eylül referandumu için geri sayım sürerken, bugüne kadar birçok kişi ve kurum oylarının rengini açıkladı. Ama dini grupların sessizliği dikkat çekiyor. Nurcular'ın en güçlü kolu olan Gülen Hareketi'nin lideri Fethullah Gülen, "İmkân olsa mezardakileri kaldırıp 'Evet' oyu kullandırmak lazım" diyerek tercihini belli etmişti.

Peki diğerlerinin oylarının rengi ne olacak? Newsweek Türkiye'nin son sayısında Adem Demir, bu konuyu ele aldı...

'EVET'ÇİLER


Menzil Cemaati: Adıyaman merkezli tarikatın devlet ve siyasetle kavgası olmadı. 12 Eylül darbesinde bile faaliyetlerini sürdürdü. Siyasetten her zaman uzak durmaya özen gösteren cemaat rejimle her zaman sorunsuz geçinmeye gayret etti. Seyyid Abdulbaki Erol'un Gavs-ı Azam makamında bulunduğu Menzil Cemaati iktidarın icraatlarından memnunlar.

Nurcular:
Said Nursi'nin yolunu takip edenlerin oluşturduğu Yazıcılar, Okuyucular ve Yeni Nesilciler bu referandumda tek vücut olacak gibi. Oylarının rengi beyaz olacak. Ancak Yeni Asyacılar'ın ne yönde oy kullanacağı henüz belirsiz. Erzurum'da etkili olan Kırkıncı Hoca ise günler önce tavrını 'evet' olarak açıklamıştı.

İsmailağa: Her darbe döneminde cübbe, sarık ve sakallarından dolayı baskılara maruz kalan cemaat referandumda "evetçi" saflarda, önlerde. Mahmut Usta Osmanoğlu'nun irşad makamında olduğu cemaat İstanbul Fatih Çarşamba semtinde faaliyetlerini sürdürüyor.

İskenderpaşa: Nurettin Coşan'ın başa geçmesinden sonra dergâhın siyasi etkinliği azaldı. Ama rahle-i tedrisatından geçen AK Partili dostların hatırına oyları "evet".

Yahyalı Grubu: Nakşibendi tarikatının etkin kollarından biri olan Kayseri merkezli grup öteden beri Milli Görüşçü ve AK Parti destekçisi. Banko "evet."

Erenköy Cemaati: Cemaatin etkili isimleri Ahmet Taşgetiren ve Tahir Büyükkörükçü'nün iktidarla ilişkileri hep iyi oldu. AK Partiyi şaşırtmazlar.

'HAYIR'CILAR
Süleymancılar: Kurdukları iki Kuran kursu AK Parti döneminde kaçak olduğu gerekçesiyle yıkıldığı için öfkeliler ve sandıkta "hayır" diyebilirler.

Kadiriler: Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı olan liderlerinden Haydar Baş, "hayır" cephesinde. Baş, diğer cemaatlerce "ulusalcı" safta yer almakla da eleştiriliyor.

Hizb-ut Tahrir ve El Aziz Grubu: Ergenekon operasyonu çerçevesinde baskınlara ve gözaltına maruz kaldılar. Bundan ötürü her halükârda iktidar karşıtılar.

Radikaller: El Kaide'ye destek veren Selefi-cihadı gruplar ile İBDA-C seçimi boykot ediyor. Hizbullahçıların büyük bir kısmı da referandumu boykot edebilir.  (Kaynak:Habertürk)

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.