Bölge Haber Girişi : 22 Mart 2011 15:08

İşsizler iş arıyor!..

İşsizler iş arıyor!..
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerine göre, resmi rakamlara göre sayıları 2 milyon 929 bin kişiye ulaşan işsizlerin yüzde 30.6'sının tanıdıkları, sadece yüzde 4.3'ünün İŞKUR aracılığıyla iş aradığı ortaya çıktı.

Erzurum Ajans-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerine göre, resmi rakamlara göre sayıları 2 milyon 929 bin kişiye ulaşan işsizlerin yüzde 30.6’sının tanıdıkları, sadece yüzde 4.3’ünün İŞKUR aracılığıyla iş aradığı ortaya çıktı.

İşsiz ordusunun 2 milyon 929 bine ulaştığı 2010 yılında işsizlerin yüzde 30.6'sı iş bulmak için eş ve dostuna güvenirken, İŞKUR’a başvuranların oranı yüzde 4.3'te kaldı. 900 bin kişi yakınlarının önerisi çerçevesinde iş ararken devletin resmi kuruluşu aracılığıyla iş arayanların sayısı 126 bin 809’da kaldı. Buna göre iş bulmak için eş - dost kapısını çalanların sayısı, devlet kapısına gidenlerin 7 katı olarak gerçekleşti.

Yıl bazında değerlendirildiğinde İŞKUR’a kayıtlı işgücü sayısı bu yılın Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre 347 bin 936 kişi azalarak 1 milyon 538 bin 136 kişiye, kayıtlı işsiz sayısının ise 385 bin 131 kişi azalarak 1 milyon 326 bin 399 kişiye gerilediği belirlendi. Kurumda kayıtlı işgücü sayısı yüzde 18.45 oranında, kayıtlı işsiz sayısı ise yüzde 22.50 oranında azaldı.

İnternet sayfasında ‘İş arama teknikleri’ni yayınladığı bölümde iş aramaya başlarken yapılması gerekenleri sıralayan İŞKUR, şunlara yer verdi: “Kendinize uygun bir iş bulabilmeniz için neleri iyi yapabildiğinizi ve ne tür bir işte çalışmaktan hoşnut olacağınızı iyi bilmelisiniz ki, buna göre iş aramalısınız. İş arama yöntemlerinde, kişinin öncelikli olarak en yakın İŞKUR şubesine başvurarak kayıt yaptırması ve kendisine en uygun iş hakkında bilgi edinmesi gerekiyor.

Daha sonra gazete ilanları incelenmeli, meslek odalarından, derneklerden ve sendikalardan hangi illerde, hangi firmalarda, hangi işlerde istihdam olanağı olduğu konusunda bilgi edinilmelidir. İşsizler ayrıca, akraba, komşu ve arkadaşlarına kısa bir özgeçmişlerini ve ne tür bir iş aradıklarını belirten bir sayfalık bir açıklama yazıp vererek iş bulma konusunda yardımlarını alabilir.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.