Bölge Haber Girişi : 24 Mart 2010 03:38

İspir'de dağ keçilerine GPRS takılacak!..

İspir'de dağ keçilerine GPRS takılacak!..
İspir ilçesinin Verçenik Dağı’ndaki çengel boynuzlu dağ keçilerinin Hidroelektrik Santrali (HES) projesinden zarar görmemesi için çalışma yapılacak. Keçiler GPRS ile takip edilecek.
Erzurum Ajans- İspir ilçesinin Verçenik Dağı’ndaki çengel boynuzlu dağ keçilerinin Hidroelektrik Santrali (HES) projesinden zarar görmemesi için çalışma yapılacak. Keçiler GPRS ile takip edilecek.
 
Tortum ve İspir’de yapılacak olan HES’lerle ilgili belirsizlik ve tartışmalar devam ederken, Sabancı Holding şirketlerinden Enerjisa, Avustralyalı ortağı Verbund şirketi ile İspir’de kurmayı planladığı HES öncesinde yaban hayatı için proje geliştirdi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yürütecek olan Sabancı şirketi, Verçenik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda bulunan boynuzlu dağ keçilerinin zarar görmemeleri için boyunlarına takacağı uydu vericili tasmalarla hayvanları izleyecek.
 
Projeyi keçileri rahatsız etmeden yürütmeyi hedefleyen şirket yetkilileri doğal hayatı önemsediklerini belirtti. Yetkililer, “HES projemizin bulunduğu yörede alpin ekosistemin vazgeçilmezi olan dağ keçisinin yaşadığı tespit edildi. Bize projenin doğal hayatı ve dolayısıyla bu keçileri etkileyebileceği söylendi. Biz de sürü halinde gezen bu keçilere GPRS cihazı takarak, hangi güzergahlarda yolculuk yaptıklarını ve doğal yaşamlarını en az etkilemek için nasıl davranılması gerektiğini tespit etmek için harekete geçtik” diye konuştular.

Türkiye’de ender görülen çengel boynuzlu dağ keçisinin yaşadığını dile getiren yetkililer, uydu vericili tasmalar sayesinde keçilerin yol güzergahlarını ve nerelerde yaşadıklarını belirleyecekler. Çalışmayla birlikte HES’in doğal yaşama en az zararı vermesi sağlanacak.

Öte yandan TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, HES’lerin doğa ve yöre insanına vereceği zararın hiçbir projeyle asgariye indirilemeyeceğini dile getirdi. Yapılan çalışmaların ‘göz boyamak’ olduğunu ileri süren Bedirhanoğlu, “Hiç kimse HES’leri şirin göstermeye çalışmasın. Elbetteki yaban hayatta hayvanların büyük bir önemi var. Ancak firmalar öncelikle insanlara sahip çıkmalılar” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.