Bölge Haber Girişi : 10 Temmuz 2011 13:36

İnşaatlarda sertifikalı işci dönemi!..

İnşaatlarda sertifikalı işci dönemi!..
Türkiye'de ekonominin lokomotiflerinden olan inşaat sektöründe 1 Ocak 2012'den itibaren sertifikası olmayanlara, inşaatlarda çalışma yasağı geliyor.

Erzurum Ajans-Türkiye’de ekonominin lokomotiflerinden olan inşaat sektöründe 1 Ocak 2012’den itibaren sertifikası olmayanlara, inşaatlarda çalışma yasağı geliyor.

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nca yayımlanan yönetmeliğe göre, Yılbaşı’ndan itibaren mesleki belgesi olmayanlar, inşaatlarda çalışamayacak. İkinci derece deprem kuşağında yer alan Türkiye’de belge zorunluluğunun inşaatlarda kaliteyi getireceğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası yetkilileri, bu durumun hasar oranının düşmesine katkı yapacağnıı söyledi. Yetki belgesi olarak sayılan belgelerin Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verildiğini ifade eden yetkililer, 3308 sayılı Kanun kapsamında verilen belgelerin yanı sıra kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları tarafından verilen belgelerin de geçerli olacağına işaret etti. Türkiye İş Kurumu kursları sonucu alınan belgelerin kabul edileceğini anımsatan yetkililer, “İnşaat ve tesisat işlerinde bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu kanıtlayıp Bayındırlık ve İskan il Müdürlüklerine başvurarak adına Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenler, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32 - 40 saatlik eğitim sonucunda verilen belgelerin de yetki belgesi olarak kabul edilecek” dedi.

İnşaat sektörünün Türk ekonomisinde lokomotif sektörlerden olduğunu vurgulayan yetkililer, “GSMH içinde yaklaşık yüzde 30'luk paya sahip olan inşaat sektörü, istihdam oluşturma açısından da önemli. Depremlerde inşaat hatalarından ölenlerin sayısının yüksek olması, inşaat sektörünü ve bu sektörde çalışacak işgücünün nitelikli olmasını daha da önemli kılıyor. Bu yönetmelikle bu soruna çözüm getirilmesi ve sektörde çalışacak herkesin mesleki eğitim almasının sağlanması amaçlanıyor” diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.