Bölge Haber Girişi : 07 Ocak 2010 16:28

İnşaat sektörü istihdamında artış!..

İnşaat sektörü istihdamında artış!..
Erzurum'da 2009 yılı içerisinde inşası devam eden baraj, 2011 tesisleri, Toplum Yararına Çalışma Projesi gibi iş sahalarının 2008 yılına oranla istihdamda 9 bin artış sağladığı belirtildi.

Erzurum Ajans-Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Hulusi Bumin, 2009 yılında istihdamda 9 bin artış olduğunu belirtti. 2008 yılında SGK'ya 47 bin 100 kişinin kayıtlı olduğunu dile getiren Bumin, 2009 yılında bu sayının 56 bine ulaştığını ifade etti. Bu artışın nedenini araştırıldığına değinen Bumin, Erzurum'da yapılan inşaatların bunda büyük etkiye sahip olduğunu kaydetti.

Yenişehir semtinde açılan alışveriş merkezinin de bu artışa katkıda bulunduğunu söyleyen Bumin, aynı şekilde çağrı merkezlerinin ayrı bir faktör olduğunu dile getirdi. Devletin 2009 yılında yaptığı ihalelerin 2008'e göre daha fazla olduğunun altını çizen Bumin, çalıştırılan işçi bakımından bunun da etken olduğunu vurguladı.

Toplum Yararına Çalışma Projesi (TYÇP) kapsamında işçi alımlarının etkisine dikkat çeken Bumin, "379 işçi 2009 da İş-Kur vasıtasıyla işsizlik sigortası kapsamında sigortalandı. Bunlar belediye, Orman Dairesi Başkanlığı gibi yerlerde istihdam edildi. Bu işçiler geçici olarak çalışıyor, ama sigortaları, maaşları veriliyor. Sayının artışında kayıt dışı işçi çalıştırmayı engelleyen müeyyidelerin de etkili olduğunu düşünüyorum. Devlet teşvik kapsamında işçi sigorta primlerinde yüzde 5 indirim yapıyor. Yapılan kontrollerle işyerinde kayıt dışı çalıştırılan bir işçi olduğu zaman işveren bir yıl boyunca bu indirimden yararlanamıyor." ifadelerini kullandı.

Bu kanunu tüm işyerlerine bildirdiklerini belirten Bumin, seçme usulüyle de bunu takip ettiklerini ve bunun kayıtlarda etkili olduğunu sözlerine ekledi. (Cihan)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.