Bölge Haber Girişi : 04 Temmuz 2011 15:48

İlkokul mezunlarını telaş sardı!..

İlkokul mezunlarını telaş sardı!..
Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikle ilkokul mezunlarının ehliyet alabilmeleri için belirlenen süre yarın sona erecek. İlkokul mezunu olup, sürücü belgesi bulunmayan çok sayıdaki kişi, fırsatı kaçırmamak için kurslara kayıtlarını yaptırdı.

Erzurum Ajans-1996 yılında Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikle, ehliyet alabilmek için aranacak, 8 yıllık temel eğitim (ilköğretim) mezunu olma şartı yarın başlayacak.

Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları Birliği Derneği Başkanı Vedat Şahin, ilkokul mezunlarınında ehliyet alması gerektiğini belirterek, ’İnsani bir haktır, bir kişiye köyünden kasabaya gelme demek doğru değildir. Avrupa Birliği ülkelerinin hiçbirinde sürücü belgesi için okul mezuniyet şartı bulunmuyor. Hatta okuma yazma bilmeyenlere bile sözlü sınavla ehliyet veriliyor. Bizim insanımıza haksızlık bu’ dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ilkokul mezunlarının yoğun olduğunu belirten Şahin, bölgeler arasında farklılık yaratmanın hukuki olmadığını ileri sürdü.

Karayolları Trafik Kanunu’ndaki değişikliğin sekiz yıllık eğitimi özendirmek amacıyla 1996 yılında yapıldığını hatırlatan Şahin, ’Kanunun topyekün değiştirilmesi gerekiyor. Hükümetin kurulmasını bekliyoruz. Hükümet kurulduktan sonra gerekli girişimlerde bulunacağız. 2004 ile 2006 yılları arasında bir süre ilkokul mezunlarına ehliyet verilmedi ve bu dönemde sahte diploma ticareti çok gelişti. Bu tür uygulamalar insanları kanuni olmayan yollara sevk eder. İnsanlar komşu ülkelerden ehliyet almaya ve Türkiye’de değiştirmeye yönelirler’ diye konuştu.

SAHTE DİPLOMA ARTAR

Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, uygulamaya bağlı muhtemel sıkıntıların Karayolları Trafik Kanunu’na eklenecek bir maddeyle aşılabileceğini söyledi.

Sekiz yıllık eğitimi delmek istemediklerini’ kaydeden Önal, ’Yasaya 2006 yılından önce ilkokulu bitirenlerin hiçbir kısıtlamaya uğramadan ehliyetlerini alabilmelerine ilişkin bir maddenin konulması gerekiyor’ dedi.

Önal, söz konusu tekliflerini yaklaşık 6 ay önce Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya sunduklarını ifade etti.

Bu tür kısıtlamalar yerine yüksek ehliyet harçları, direksiyon eğiticilerinin iyi yetişmesi gibi konulara ağırlık verilmesi gerektiğini anlatan Önal, ’Söz konusu uygulama ertelenmezse veya kanunda değişiklik yapılmazsa sürücü belgesiz araç kullanma, sahte diploma hazırlama ve sahte ehliyet verme’ gibi kanunsuzlukların artacağını öne sürdü.

DÜZENLEMENİN TARİHÇESİ

Sürücülerin eğitim kalitesini artırmak ve sekiz yıllık eğitimi özendirmek için ehliyet almada ilköğretim mezunu olma şartı arama uygulaması, 1996 yılında Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikle başladı.

Gelen tepkiler üzerine uygulamanın başlama tarihi önce 2000, daha sonra da 2004 yılına ertelendi. 2004 ile 2006 tarihleri arasında yaklaşık bir buçuk yıl hayata geçirilen düzenleme, 5 Temmuz 2006 tarihinde 5 yıl süreyle ertelenmişti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.