Sağlık Haber Girişi : 23 Mayıs 2016 18:33

İlçelerde engelli erişebilirliği atılımı

İlçelerde engelli erişebilirliği atılımı
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Tamer Ekinci, engelli erişebilirliği kapsamında ilçelerdeki adliye binalarında çalışmalar yapıldığını ifade etti.
Erzurumajans-Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Tamer Ekinci, engelli erişebilirliği kapsamında ilçelerdeki adliye binalarında çalışmalar yapıldığını ifade etti. 

Ekinci, tüm ilçelerde adliye binalarının denetleneceğini belirterek, bu alanda kurum olarak rehberlik hizmeti verileceğini söyledi.

Erişilebilirlik çalışmalarla ilgili yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler veren Ekinci, erişilebilirliğin, dezavantajlı grupların evlerinden çıkabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan binalara ve açık alanlara ulaşabilmeleri ve bunları kullanabilmeleri, kısaca toplumsal yaşama katılabilmeleri için yapılı çevrede ve kentsel hizmetlerde alınması gereken fiziksel ve mimari tüm tedbirler olduğunu belirtti.

Ekinci, denetimlerin sürdüğünü belirterek, yasayla birlikte zorunlu hale gelen binaların engelli insanların rahat erişilebilir hale gelmesi için çalışmaların süratle devam ettirildiği ifade etti.

İL BİNASI ERİŞEBİLİRLİK KONUSUNDA UYGUN DURUMA GETİRİLİYOR

İl Müdürlüğü binasının engelli erişebilirliğine uygun duruma getirilmesi için çalışma yapılacağını belirten Ekinci, "İl Müdürlüğü binamız erişebilirliğe uygun duruma getirilerek, bu konuda fizibilite hazırladık, ödenek geldiğinde çalışmalarımıza başlayacağız. 20 Temmuz 2013 tarihinde 28713 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği" gereği oluşturulan "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonları" ile il genelinin tüm; resmi binalar ile ibadet yerleri, özeleğitim, özel sağlık tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları, tel, özel yurt, iş hanı, büro, pasaj, Çarşı, alışveriş merkezi gibi ticari yapılar, spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait binalar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ve toplu taşıma araçlarında erişilebilirlik tedbirlerinin alınıp alınmadığının takip ve denetimler devam ediyor. İlimizde Vali Yardımcımız Başkanlığında İl Müdürü ve kanunun geçici 3.maddesinde belirtilen Bakanlıkların Taşra teşkilatındaki üyelerden oluşan komisyon 2013 Ağustos ayında kurulmuştur. Ulusal Erişilebilirlik İzleme sisteminin tanıtımı ve kullanımı ile ilgili olarak İl genelinde bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, Büyükşehir Belediyesi ve alt Belediyelere tanıtım toplantısı düzenlenmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarının, Belediyelerin süreç içerisinde sistemi kullanmalarına yönelik çalışmalara devam edilmiştir' 'dedi.

625 KURUM DENETLENDİ

Konuyla ilgili genelge yayımladığını belirten Ekinci, şunları söyledi:
''Erzurum'da Aziziye Palandöken ve Yakutiye'de toplam 625 kurum engelli erişebilirliği konusunda denetimden geçirildi. Denetimde alışveriş merkezleri, sağlık, eğitim, finans ve kamu kurumlarının engellilere uygun olup olmadığı analiz edildi. Erişebilirlik konusunda ayrıca 275 toplu taşıma aracıda denetimden geçirildi. 'Engellilerimize yönelik erişilebilirliğin sağlanması için Erzurum Valisi Sayın Dr. Ahmet Altıparmak tarafından genelge yayımlanmıştır. İl Müdürlüğümüz tarafından, Kamu kurum ve kuruluşları, Büyükşehir Belediyesi Kaymakamlıklarımız ve İlçe Belediyeleri, konunun hassasiyetine istinaden, yazılı ve sözlü olarak bilgilendirilmekte ve gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır, 'binalar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ve toplu taşıma araçlarında erişilebilirlik tedbirlerinin alınıp alınmadığının takip ve denetimler devam ediyor. İlimizde Vali Yardımcımız Başkanlığında İl Müdürü ve kanunun geçici 3.maddesinde belirtilen Bakanlıkların Taşra teşkilatındaki üyelerden oluşan komisyon 2013 Ağustos ayında kurulmuştur. Ulusal Erişilebilirlik İzleme sisteminin tanıtımı ve kullanımı ile ilgili olarak İl genelinde bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, Büyükşehir Belediyesi ve alt Belediyelere tanıtım toplantısı düzenlenmiştir. 31 Mayısta il müdürlüğü binasında merkez ve ilçe belediyeleriyle toplantı düzenleyip fen işleri ve ruhsatlandırma birimlerinin temsilcilerinin katılımını sağlayacağız. Bakanlığımız tarafından sinevizyon eşliğinde söz konusu birimlere teknik eğitim verilecek.''
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.