İkinci Üniversite ve sahipleri...

1988 yılının yine böylesi bir kışında Milletin Sesi Gazetesi’nde köşe yazıları yazıyor, muhabirlik yapıyorum. Zaten o dönemleri bilenler bilir... Gazetede her şey yapardık; dizgi, montaj, muhabirlik, fotoğraf banyo v.s.

O yıllarda Erzurum’un KOK kömürü sorunu vardı. Devlet, kömüre ciddi oranlarda sübvanse uygular ve Erzurumlu bu kömürle ısınırdı. Ne hikmetse o yıl kömür sübvansesi çıkmamış halk tedirgin ve Ankara’dan gelecek haberi bekliyordu. ANAP iktidarda ve yine bu gün olduğu gibi iktidar partisinin 6 milletvekili vardı... DYP adına Erzurum’u İsmail Köse temsil ediyordu.

Mehmet Kahraman, Rıfkı Yaylalı, Nihat Kitapçı, Rıza Şimşek, Sabahattin Aras, Togay Gemalmaz  ise ANAP adına Erzurum’un TBMM'ye gönderdiği vekilleriydi

Bir sabah gazetenin telefonu uzun uzunu çalmaya başladı. Arayan vekil şunları söylüyordu; “Kok kömürü işini hallettim, yarından itibaren sübvanse başlıyor!” Teşekkür edip kapattık. Haber yapmaya hazırlanıyorduk ki, yine telefon çaldı. Bu sefer diğer vekil aynı şeyleri söylüyordu. Peki sayın vekilim bunu da yazarız dedik yine kapattık. Ve tahmin ettiğiniz gibi, muhalefet milletvekili dahil Erzurum’un o dönemki 7 vekilinin hepsi de  tek tek arayıp aynı şeyi,birbirinin benzeri cümlelerle tekrarlayıp ‘kok kömürü sübvansesini’ kendilerinin yaptığını söylediler.

Gazete olarak karar alıp bu işi muhalefet ve iktidar el ele verip bütün vekillerimizin çözdüğünü yazacaktık ki; başka bir gelişme ile durduk. İşin arkasında ki asıl isim Ekrem Ceyhun’du…

Şimdi durup dururken bunları niye anlattım… Şunun için. Erzurum’a ikinci hatta üçüncü üniversite kurulmalıdır tartışmaları neredeyse yirmi yılını doldurdu. Bu konu da zaman zaman ciddi gelişmeler yaşandı. ‘Erzurum’da özel üniversite kurulsun…’ diyenlerin karşısına ‘Erzurum’a ikinciDevlet Üniversitesi kurulmalıdır…’ diyerek çıkanlardan biri de bendim.

21.Dönem AKP Milletvekili M.Nuri Akbulut ile bu konuyu birkaç kez konuşmuş, hatta onun girişimlerine şahit olmuştum. Özellikle Ak Parti hükümetinin her ile üniversite kurulmasını kararlaştırdığında, Akbulut bu vesile ile Erzurum için bir çalışma yaptığını da biliyorum.

Şimdi tıpkı kömür konusunda olduğu gibi AKP vekillerinin açıklamaları düşmeye başladı gazetelere. ‘Ben yaptım.. zaten takip ediyordum.. çalışmalarımız sonuç verdi…” gibi acayip garaip açıklamalar geliyor. Erzurum Üniversitesi kurulması için Milli Eğitim Bakanlığı’na bilgi veren YÖK’ün bu çalışmasında hiçbir siyasinin bırakın elini, parmağı bile yok…

Sayın vekiller, bu acayip açıklamalarınızla şimdi milleti kandıracağınızı sanıyorsunuz ama kimse yutmaz bunu. Ha bu arada, henüz bu çalışma bir taslak halinde ve akıbeti netleşmiş değil. Onun için hemen sahiplenmeyin. Sonra mahcup olursunuz…

Bizden uyarması…

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.