Kültür-Sanat Haber Girişi : 06 Şubat 2016 14:00

II. Dünya Göçebe Oyunlarına doğru

II. Dünya Göçebe Oyunlarına doğru
2014'te birincisi Kırgızistan'ın Çolpan Ata kentinde yapılan I. Dünya Göçebe Oyunlarının ikincisi 7-15 Eylül 2016 tarihinde yine Çolpan Ata kentinde yapılacak.
Erzurumajans-2014'te birincisi Kırgızistan'ın Çolpan Ata kentinde yapılan I. Dünya Göçebe Oyunlarının ikincisi 7-15 Eylül 2016 tarihinde yine Çolpan Ata kentinde yapılacak. 

I. Göçmen oyunlarına Aba güreşi ve rahvan at yarışları kategorisinde katılan Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, bu yılki oyunlara Cirit-Aba güreşi- Mangala-Rahvan at yarışı ve Gökbörü dallarında katılım sağlayacak. Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, bu yılki oyunların çok daha renkli olacağını ve kalabalık bir organizasyonla gerçekleştirileceğini, yaklaşık 30'a yakın Türk ülkesi ve Muhtar Türk Cumhuriyetinin katılacağı Göçmen Oyunlarının birçok ülkeden canlı yayınlanacağını belirtti.

Ceylan, Türk Keneşi( Türk Konseyi) katılımcı üye ülkelerin(Türkiye-Kazakistan-Kırgızistan- Azerbaycan) temsilcilerinin 03-05 2016 Bişkek'te yaptıkları toplantıda organizasyon ve oyunların dünyaya tanıtılması konusunda birçok anlaşma imzaladıklarını söyledi.

Bu anlamda Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, "Çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Özellikle "GÖÇEBE OYUNLARINA" ata sporumuz olan ciriti katmamız ülkemiz adına son derece gurur verici bir olaydır. Buradan hareketle ciritin Türk Dünyasında yaygınlaşması için Kazakistan ve Kırgızistan'da birer cirit takımı kurulması için anlaşmaya vardık. Bu ülkelere federasyon olarak vereceğimiz teknik ve eğitim desteğiyle buralarda ciriti yaygınlaştıracağız. Amacımız, ata sporumuz olan ciriti, Göçmen oyunlarında dünyaya tanıtımını yapmak ve ne kadar özel bir spor olduğunu göstermektir. Çünkü dünyada rakibi bağışlayan tek spor olan cirit sporu, aynı zamanda Türk milletinin asırlar boyunca taşımış olduğu merhamet ve hoşgörü duygularını da yansıtır." dedi

II. Dünya Göçebe Oyunları, Türk Konseyi Üye ülkelerinin cumhurbaşkanları düzeyinde katılım sağlayacakları Türk Dünyasının en önemli geleneksel Spor oyunları etkinliğidir. Bunun için üye ülkeler ve özellikle ev sahibi Kırgızistan, bu oyunlara büyük önem vermektedir. Kırgızistan Spor Bakanlığı ve Ulusal Oyunlar Genel Müdürlüğü çalışmalarını büyük bir özveriyle hazırlıklarını sürdürmektedir.

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, "Göçebe Oyunları sadece bir spor organizasyonu değildir. Göçebe Oyunları Orta Asya'dan Anadolu'ya Balkanlardan, İran'a kadar binlerce yıldır beraber fakat ayrı coğrafyalarda yaşayan bütün Türklerin kardeşlik ve dostluk bağlarını geliştirdikleri ve hasret giderdikleri önemli bir kültürel etkinliktir. Burada amaç sportif rekabetin yanında ata sporlarımızı yaşatmak ve gelecek nesillere ortak bir kültürel miras olarak bırakmaktır". ifadesini kullandı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.