Türkiye Haber Girişi : 01 Eylül 2014 18:48

Hükümet programında bir ilk!

Hükümet programında bir ilk!
Davutoğlu hükümetinin programı açıklandı. Böylece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde de bir ilk yaşandı.
Erzurumajans-Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye Cumhuriyeti'nin 62.Hükümetinin programını okudu.

Hükümetlerinin bütün gaye ve hedefinin, ülkenin yönetil¬mesinin ve ülkeyi yöneten iradenin denetlenmesinin, siyaset mekanizmaları yoluyla, milli iradeye dayalı şekilde gerçekleştirilmesi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, paralel yapı iddialarına yönelik
mücadeleye ilişkin de şunları söyledi:

"Bu kapsamda, hükümetlerimiz, vesayetçi aktör ve kurumların siyaset üzerindeki nüfuzunu kırmak üzere kararlı bir irade ser-gilemiş ve siyasal sistemi demokratikleştirme hedefinde ciddi ilerlemeler kaydetmiştir. Ancak, geleneksel vesayetçi aktör ve kurumlarla yürüttüğü mücadele neticesinde hükümetlerimiz, milli iradeye dayalı demokratik bir siyasal sistemi inşa etme hedefine odaklanmışken, 7 Şubat, 17-25 Aralık hadiseleri ve takip eden gelişmelerle yeni bir vesayet odağının saldırılarına maruz kalmıştır.

Yargı ve güvenlik bürokrasisini ve sivil toplumun çeşitli kesim-lerini tesiri altına almaya çalışan bu yeni vesayet odağının si-yaseti kendi hedefleri doğrultusunda dizayn etme çabalarıyla, bürokrasi içinde şeffaflığı yok eden gayretleriyle, milli güvenliği tehdit eden faaliyetleriyle ve artık eski dönemlerde kalması ge-reken vesayetçi anlayışıyla, milli iradeden aldığımız güçle, hu-kukun içinde kalarak mücadele etmeye devam edeceğiz.

Ne amaçla olursa olsun, hiç bir çeteleşmeye müsaade etmeye-ceğiz. Bu yeni vesayet odağının, toplumu, siyaseti ve devleti baskı altına almasına ve ulusal güvenliğimizi tehdit etmesine izin vermeyeceğiz. Uluslararası bağlantıları da değerlendirildiğinde, bu yapılan¬malar sadece hükümetimize yönelmiş bir tehdit olarak değil, devletin varlığına kast eden, onun yapısını çökertmeyi hedef¬leyen bir ulusal güvenlik sorununa dönüşmüştür. Bu tür te¬şebbüsleri, geçmişteki vesayet odaklarının oluşturdukları kadar tehdit olarak görüyor ve her türlü vesayete karşı mücadelemiz çerçevesinde ele alıyoruz. Bu konuda kararlı ve dirayetli dura¬cağımız konusunda hiç kimsenin şüphesi olmasın."

-GÜÇLÜ EKONOMİ-

Ekonomi, AK Parti iktidarlarının güven ve istikrar, milletimizin refahı ve gücü doğrultusunda her zaman önem verdiği bir alan olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, "Sağladığımız istikrar ortamında kamu kesiminden kaynaklanan riskler ortadan kalkmış, makroekonomik belirsizlikler azalmış, işletmelerimizin finansmana erişimi kolaylaşmış ve yatırımları önemli ölçüde artmıştır. Bu durum, bir taraftan üretim ve is¬tihdamı, diğer taraftan büyümemizin asıl dinamiğini oluşturan özel sektörümüzün rekabet gücünü artırmıştır" dedi.

Ekonomi politikalarının temel hedefinin insan mutluluğu olduğunun altını çizen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Uzun vadeli kalkınma amacımız, yeniden şekillenmekte olan dünyada milletimizin temel değerlerini ve beklentilerini esas alarak gerçekleştirilecek yapısal dönüşümlerle ülkemizin ulus-lararası konumunu yükseltmek ve halkımızın refahını artır-maktır. Bu çerçevede, 2023 yılında GSYH'nın 2 trilyon dolara, kişi başına gelirin 25 bin dolara yükseltilmesi; ihracatın 500 milyar dolara çıkarılması; işsizlik oranının yüzde 5'e düşürül-mesi; enflasyon oranlarının kalıcı bir biçimde düşük ve tek ha-neli rakamlara indirilmesi hedeflenmektedir.

10. Kalkınma Planı döneminde, ülkemizin gelişmiş ülkelere yakınsama sürecini hızlandırma hedefi çerçevesinde öncelikli alanlardan biri yenilikçi bir üretim yapısının tesis edilmesi ve böylece istikrarlı ve yüksek bir büyüme yapısının oluşturulması olarak tespit edilmiştir.

Önümüzdeki dönemde imalat sanayiinin GSYH içindeki payı¬nın artırılması bu yapısal dönüşüm açısından önem arz etmek¬tedir. Hükümetimiz bu yapının oluşturulması için verimlilik artışının ve sanayileşmenin hızlandırılması gerektiğinin far¬kındadır. Özel sektör öncülüğünde Ar-Ge'ye daha fazla ağırlık vererek, ihracata dayalı ve rekabetçi bir üretim yapısıyla bunu gerçekleştirme kararlılığındadır.

Bu yapısal dönüşümün kalıcı bir şekilde hayata geçirilebilmesi için; Yurtiçi tasarrufları artıracağız. Fiyat istikrarını, finansal yapı ve maliye politikasında elde edilen kazanımları güçlendireceğiz. Bilim, teknoloji ve yenilik kapasitesini geliştireceğiz. İmalat sanayiinde yerli girdi kullanımına dayalı ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçeceğiz. İşgücü verimliliğini artıracağız. Girişimciliği geliştireceğiz ve KOBİ'leri destekleyeceğiz. Fikri mülkiyet haklarını geliştireceğiz. Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanacağız. Lojistik ve ulaştırma altyapısını iyileştireceğiz.

Belirlenen öncelikli dönüşüm programları şunlardır; Üretimde Verimliliğin Artırılması Programı. İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı. Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Prog¬ramı. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programı. Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Programı. Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı. İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı. İşgücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Programı. Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı. İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme Programı. Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı. Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üre¬tim Programı. Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı. Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı. Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı. Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı. Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı. Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı. Temel ve Mesleki Becerileri Geliştirme Programı. Nitelikli İnsan Gücü İçin Çekim Merkezi Programı. Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Programı. Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı. Yerelde Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Programı. Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Geliştiren Kentsel Dönü¬şüm Programı. Kalkınma İçin Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştiril¬mesi Programı."

Yeni Türkiye'yi "Bütün farklılıkları ile birbirini seven, birbirine kenetlenmiş, kendine güvenen, özgür, sorumlu ve erdemli in-sanlarıyla yeniden dünyanın medeniyet merkezi olan bir Tür-kiye olacaktır. Yeni Türkiye, büyük ve öncü bir ülke olacaktır" sözleriyle tanımlayan Başbakan Davutoğlu, "62.Hükümetin Yeni Türkiye yolunda ülkemize, milletimize ve demokrasimize hayırlı olmasını diliyoruz. Allah yar ve yardımcımız olsun" diyerek program konuşmasını tamamladı.

Davutoğlu'nun yaklaşık bir buçuk saatlik konuşmasının ardından TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, oturumu 4 Eylül Çarşamba program üzerine görüşmeler yapılmak üzere kapattı. Hükümetin güven oylaması ise 6 Eylül 2014 Cumartesi günü yapılacak. (ANKA) 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.