Bölge Haber Girişi : 21 Ekim 2009 13:08

Her yıl 10 binlerce insan gripten ölüyor!..

Her yıl 10 binlerce insan gripten ölüyor!..
Atatürk Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Enver Altaş, gribin önemsenmesi gereken bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirterek, "Gribi önemseyin ve önlemini alın, çünkü her yıl 10 binlerce insan gripten ölüyor"de

Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Enver Altaş, yaptığı açıklamada, gribin dünya genelinde çok çabuk yayılım gösteren, çok çabuk bulaşan ve zaman zaman 10 binlerce insanın ölümüne neden olan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

Gribin, yorgunluk, yüksek ateş (39-40 derece), öksürük gibi belirtilerinin ön planda olduğunu ifade eden Prof. Dr. Altaş, ''Grip olan hastalarda, sinüzit, kulak iltihabı, akciğer enfeksiyonları daha sık görülür. Grip hafife alınmamalı ve önemsenmelidir'' diye konuştu.

Gripten korunmak için Eylül ve Ekim aylarında aşı yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Altaş, zamanında yapılmayan grip aşısının vücut direncini iyice düşüreceğini bildirdi.

GRİP İLE NEZLE SÜREKLİ KARIŞTIRILIYOR!

Soğuk algınlığıyla gribin sürekli aynı hastalıkmış gibi düşünüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Enver Altaş, şöyle devam etti:
''Soğuk algınlığıyla nezle aynı kullanılır, fakat soğuk algınlığıyla grip farklı şeylerdir. Soğuk algınlığı halsizlik, bitkinliklik, yorgunluk, gözlerde yaşarma, yüksek ateş (37-38 derece) görülür ve genelde bir hafta süren viral bir enfeksiyondur. Grip ise viral bir enfeksiyonun ınfluenza virüsüyle ortaya çıkan ve dünya genelinde yayılım gösterebilen, çok kolay bulaşan, zaman zaman 10 binlerce insanın ölümüne sebep olan bir hastalıktır. Gripte yüksek ateş 39-40 dereceye kadar çıkar. Grip olan hastalarda, kulak iltihabı, sinüzit, akciğer enfeksiyonları sık görülür.''

Soğuk algınlığı olan hastaların bir hafta istirahat ederek hastalığı atlatabileceğini ifade eden Prof. Dr. Altaş, ''Soğuk algınlığında ve gripte öncelikli olarak hastanın istirahat etmesi gerekir. Soğuk algınlığı olan hasta istirahatle iyileşebilir,fakat grip olan birisine ilaç, sıvı takviyesi ve vitaminler verilir'' diye konuştu.

Prof. Dr. Altaş, soğuk algınlığı ve gripten korunmak için bol bol C vitamini tüketilmesi gerektiğini belirterek, ''Gripten korunmak için özellikle kuşburnu, limon tüketilmesini öneriyoruz. Grip olan hastalar mutlaka doktora başvurmalı ve zamanında aşı yaptırmalı'' dedi.

Prof. Dr. Altaş, gribin önemsenmediği için zaman zaman 10 binlerce insanın hayatını kaybettiğini söyledi. (Cumhuriyet)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.