Hep birlikte sahip olalım...

Satılacak olan 14 şeker fabrikasından biride Erzurum Şeker Fabrikasıdır Erzurum’un ekonomisine katkı sağlayan, Erzurum üreticisinin en büyük güvence ürünü şeker pancarıdır.

Ülke ekonomisine en çok katkı sağlayan işletmelerin başında ,şeker fabrikaları gelir ve şeker fabrikalarında, şeker üretimi için tarımsal hammadde olarak şeker pancarını kullanmakta ve aynı zamanda ürettiği yan ürünler ile hayvancılık, alkol ve maya sektörü için önemli bir girdi kaynağını oluşturduğudur.

Şeker pancarından elde edilen %96 saflıkta Etanol alkolun (40.000 l/gün) Erzurum şeker fabrikasından sağlandığı unutulmamalıdır.

Etil alkol üretiminde, doğrudan endüstriyel tüketim ve ilaç sanayiinde, sirke, hamur mayası, yemlik maya’da, briket kömür imalinde, inşaat harçlarında, kozmetik sanayiinde kullanıldığı ve yan ürün olarak melas ve yaş pancar posasının üretildiği ve yaş pancar posasının doğrudan veya melas ile karıştırılarak hayvan yemi (küspe) olarakta kullanıldığı ve çevre çifcisi, besicilerde faydalanmaktadır.

Bu kadar Erzurum ve çevresine katkısı olan bu sektörün daha rantabil hale getirilmesi, üretiminin artırılması ve işçi istihdamı açısından fayda sağlayacağı hale getirilmesi gerekirken, Erzurum Şeker fabrikasının toplu satış listesine konulması kabul edilir bir durum değildir.

Konya Şeker fabrikasının Konya’lılara bırakıldığı”TORKU” gibi, Erzurum Şeker fabrikasının da toplu şatıştan çıkarılıp, Büyükşehir belediyesinin öncülüğünde Erçimsan örmeğinde olduğu gibi Ticaret Odası ve Erçim-San'ın yanı sıra Erzurum’lu esnafında katılımı ile satışa talip olunarak Erzurm’a mal edilmesini el birliği ile sağlamalıyız.

Yıllarca Erzurum göç veren bir ilimiz, onun için nüfusu gittikçe azalmaktadır denilen bu yapıya artık dur demenin bir başlangıcını, bu satışa karşı çıkarak hep birlikte sağlayalım..
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Dadas 01 Ocak 1970 02:00

    Erzurum askale yolunda kaza var 5 olu Allah rajmet etsin