Hayırlı bir SODES projesi ''Engelim Siz Olmayın''

Cumartesi günü, sosyal devlet olmanın gururunu yaşadığımız  "Engelim Siz Olmayın" isimli anlamlı bir projenin tanıtımındaydık.

Erzurum Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi SODES proje birimi destekleriyle Palandöken Kaymakamlığı İlçe Spor Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen bu proje, SODES projelerinin bu tür alanlarda değerlendirildiğinde ne kadar hayırlara vesile olduğunu gösterir nitelikteydi.

Program esnasında projeden duyduğumuz memnuniyeti yaşarken, bir taraftan da 15 Temmuz öncesi  SODES projelerinin birileri tarafından nasıl istismar edilip, amaç dışı kullanıldığını da hatırlamadan edemedik.

Sevinç, hüzün ve düşünce içerisinde bu projeyi anlamaya çalışırken, her an engelli bir insan  olabileceğimiz gerçeği ile de yüzleştik diyebilirim.

Projenin ismi de konusu kadar anlamlıydı.

Bu isim, engellinin halini anlamamak, onun ve ailesinin engelleri aşmak için gösterdiği çabaya destek olmamak, onların hayatını kolaylaştıracak projeler üretmemek velhasıl " Engelim siz olmayın" demekle bu hususları bize duyurmaktır.

"Kişi, tanımadığı ve bilmediği şeylerin cahilidir" sözü ile konuya bakıldığında zihinsel ve bedensel engellisi olanların yaşadıkları zorlukları başkalarının algılaması ve hissetmesi anlık bir duygunun ötesine geçmemektedir.

Geçmiş ile bu günün kıyaslaması yapıldığında devlet olarak engelli vatandaşların ve ailelerinin sorunlarına yaklaşımlarımızda bir takım mesafeler kat etmiş olsak da gelişmiş ülkelere oranla eksikliklerimizin olduğu ortadadır.

İşte ,hazırlana bu projeler vasıtasıyla aradaki açığı kapatma yolunda adımlar atabilir eksikliklerimizi giderebiliriz.  

Zihinsel ve bedensel engelli çocuklarımızın, engelsiz çocukların rahatlıkla yapabilecekleri çok basit hareketleri belli bir eğitimden sonra yapabilmeleri hepimizin empati yapması gereken bir tabloydu. 

Evinde engelli bir çocuğu olan ebeveynlerin nasıl zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını, sosyal devletin önemini ve toplum olarak sorumluluklarımızı hatırlatan  bu projenin tanıtımına yeteri kadar ilginin olmaması bir engel teşkil etmese de gönüllerde bir burukluk oluşturdu diyebilirim.

Bu etkinliği izlerken, 7-25 yaş  arası zihinsel ve bedensel  engelli 60  çocuğumuzun 12 ay süre ile 30 eğitmen tarafından çeşitli sosyal aktivitelerle moral bulduklarına ve ailelerin mutluluklarına şahit olduk.

 Çocukların kazandıkları becerileri  katılımcıların önünde sergilemeleri, ufak dokunuşlarla büyük mutlulukların nasıl yakalanabileceğini göstermesi açısından çok anlamlıydı.

190 bin TL tutarındaki bu proje, 60 engelli kardeşimizin Voleybol, Atletizm, Tekerlekli Sandalye basketbol, Masa Tenisi, Buz Pateni, Curling ve yüzme gibi branşlarda eğitim görmelerini sağlayarak onlara ,sosyal hayata bağlanmaları konusunda önemli bir fırsat sunmuştur.

Yürütülen bu anlamlı proje, yarının engelli bir vatandaşı olma ihtimali taşıyan bizlere ; engelli kardeşlerimize nefes aldıracak, onları hayata bağlayacak ,ailelerinin yükünü hafifletecek, yaşamı kolaylaştıracak her türlü konuda destek olma sorumluluğunu hatırlatmıştır. 

Engelli kardeşlerimiz ve ailelerine sosyal ve psikolojik destek sağlayan "Engelim siz olmayın" projesini başka projelerinde takip etmesi temennisiyle bu projeyi hayata geçirenleri, destek verenleri ve emeği geçenleri yürekten kutluyorum.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.