Hayati İnanç'tan maksadı aşan ifâdeler...

"Bu dünyada bir nesneye yanar cânım: göynür özüm / Yiğit iken ölenlere gök ekini biçmiş gibi"

Yunus'un, hayatının bahârında ölenlerin acı ve üzüntüsünü özetleyen anlamlı dizeleri derin bir suskunluğu ve teslimiyeti ifade eder. Divan şiirine vakıf ve bu şiiri sevdirmekle birlikte; çoğu Divan şiirlerinde yer alan ve mecâzî olmayan dünyevî sevgi, aşk ve şarap temali şiirlere bile bir türlü zorlama dinî -tasavvufî anlâm ve yorumlar yükleyen Divan şiiri okuyucusu Hayati İnanç ise,TRT'deki programında, 33 şehidimizle ilgili "Kaybımız varmış gibi konuşuyorlar. Bunlar güzel sözler değil. Ne kaybı yahu? Kayıp falan yok. Yer değiştirdiler. Nasıl olsa herkes gidecek" türü boş ve hoş olmayan sözleri şehitlerimizin acısını hiç dindirmez; nâif bedenlerine ve aziz hâtırılarına da hiç ama hiç yakışmaz.

Şüphesiz şehitlik yüce bir değer ve Kur'an'ı bir kavram ve ayet... Elbet şehit düşülmesi gereken yerde şehit olunur, şehit verilmesi gereken yerde de şehit verilir. Ama temennimiz şehitlerimizin olmaması; şehit verilecek noktaya gelinmemesi. Fakat tıpkı tasavvufî ve mecâzî anlâmı olmayan bazı Divan şiirlerine yüklediğiniz anlâmlar gibi güyâ teselli verici bu hikâyemsi basit yorumunuz ve gereksiz, özensiz ve düzensiz sözleriniz de acılı şehit ailelerinin yüreklerine düşen derin kor ateşi söndürmez sayın Hayatı İnanç...

Divan şiirine ilgisi olan ve sizin kadar olmazsa da hâfızasında epeyce Divan şiiri bulunan bir öğretmen ve bir şiirsever olarak şunu hatırlatmak isterim: Acılı bir günde şehitlerimizden söz ediyoruz; Divan şiirinin bazı örneklerini özünde barındıran "Sâkinâme"den gazel ve kasideler okumuyoruz, lütfen üslûp ve ifâdelerinizde biraz daha dikkatli ve ölçülü olalım. Kasıtlı olmazsa da maksadını aşan insicâmsız cümleleriniz ve Divan şiirlerini yorumlar gibi şehitler üzerinden edebiyat ve san'at yapmaya kalkışmanız pek şık olmamıştır. Duygudan uzak izlenimi veren bu söylem biçiminiz sosyal medya dahil bizlerde haklı ve ciddi bir tepki yaratmış sayın Hayati İnanç...

Ülkem şehitlerine kan ağlıyor. Acılı bir gün ve arzu edilmeyen çok kaygılı bir süreç ...

Şehitlerimize rahmet, yaralılara şifâ diliyorum.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Fevzi Budak 01 Ocak 1970 02:00

    Yorum yapanların yazıyı okumadıkları, okudulatsa da anlamadıkları görülüyor. Divan şiirine yatkınlığın nedeniyle kendisini iyi biliyorum. Yazımdaki itirazım kullandığı özensiz dil..

  • Adınız Soyadınız 01 Ocak 1970 02:00

    hayati İnanç hocayı eleştirmek için hayati İnanç kadar birikim olması gerekiyor..sahi kaç konferansı dinlediniz..Allahü Teâla şehadeti isteyene nasip eder inşallah size hoş gelmese de doğru olan şu nasıl olsa gideceğiz inşallah biz şehadetle gideriz..bizim için hoş olan da bu..inşallah idrakiniz açılır..

  • Selim Tanas 01 Ocak 1970 02:00

    İdrâk-i maâlî bu küçük akla gerekmez. Zira bu terazi o kadar sıkleti çekmez.

  • Salih e Cevap 01 Ocak 1970 02:00

    Sen mi anlarsın?

  • salih 01 Ocak 1970 02:00

    Sayın budak siz ne anlarsınız Allah (c.c) katında şehadetin anlamındanda bide eleştiriyorsunuz