Erzurum Haber Girişi : 05 Nisan 2018 18:15

Göç dalgası Erzurum'u vuruyor...

Göç dalgası Erzurum'u vuruyor...
İran’ın yolgeçen hanına çevirdiği sınırdan ellerini kollarını sallayarak Ağrı ve Iğdır’a giren binlerce mülteci yaya olarak Erzurum’a ulaşabildi.
Erzurumajans-İran’ın yolgeçen hanına çevirdiği sınırdan ellerini kollarını sallayarak Ağrı ve Iğdır’a giren binlerce mülteci yaya olarak Erzurum’a ulaşabildi. Son üç aydır 10 bini aşkın mülteciye işlemin yapıldığı Erzurum’da bazı polislerin hastalandığı iddia edildi. 

Valiler umursamıyor

Ağrı ve Iğdır Valiliklerinin ‘başımıza kalırlar’ korkusuyla ilgilenmediği mülteci sorunu her geçen gün büyüyor. Valilerin umursamazlığı yüzünden sınırdan geçtikten sonra bir kısmı Doğubayazıt üzerinden Iğdır’ın Aralık İlçesi’ne, bir kısmı da Ağrı’dan Erzurum’a yaya olarak devam eden göç dalgası, kentin en önemli sorunu haline geldi. Salgın korkusu iddiaları da beraberinde getirdi.

Spor salonuna alındılar

Günlerdir yıkanmayan mültecilerle ilk teması kuran bazı polislerin hastalandığı öne sürülürken, maske ve eldivenle görev yapan memurlar da endişelenmeye başladı. Sınır bölgesindeki mayınların temizlenmesi nedeniyle dağ yollarını rahatlıkla kullanabilen ve Erzurum’a ulaşan Afgan ve Pakistanlı mülteciler Geri Gönderme Merkezinde yer kalmayınca spor salonlarına alındı.

Vali Azizoğlu talimat verdi

Son iki gün içinde iki bine yakın mültecinin yakalandığı Erzurum’da polis merkezlerinde yer kalmadı. Vali Seyfettin Azizoğlu’nun talimatıyla Palandöken İlçesi’ndeki Palandöken Spor Salonu mültecilere tahsis edildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından üç öğün yemek servinin yapıldığı mülteciler, kimlik tespiti ve sağlık kontrolünün ardından sınır dışı edilecekler.

Kaynağı kurutmak lazım

Güvenliği ciddi şekilde tehdit eden göç dalgasında bu yılın ilk üç ayında yakalanan kaçak göçmen sayısı 2017 yılını geride bıraktı. Geçen yıl 5 bin kaçağın yakalanıp geri gönderildiği Erzurum’da sadece bu yıl 10 bin mülteci hakkında işlem yapıldı. Gün be gün artan rakamların önüne ancak sınırda geçilebileceği belirtilirken, sorunun ülke genelini kapsamasından endişe ediliyor.

12 milyon mülteci

İddiaya göre İran tarafından Türkiye’ye geçmek isteyen 12 milyonun üzerinde kaçak göçmen bulunuyor. Göç dalgasının bir an önce durdurulması için sınır şehirlerinde acil önlemlerin alınması beklenirken, Ağrı ve Iğdır Valilerinin soruna neden kayıtsız kaldığı bilinmiyor.

Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.