Eğitim Haber Girişi : 05 Kasım 2016 17:18

Feyzioğlu: Çalgıcı mezun etmiyoruz

Feyzioğlu: Çalgıcı mezun etmiyoruz
Atatürk Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı tarafından düzenlenen, Türk Kültürü bağlamında Klasik Kavramı ve Klasik Çalgılar çalıştayı gerçekleşti.
Erzurumajans-Atatürk Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı tarafından düzenlenen, Türk Kültürü bağlamında Klasik Kavramı ve Klasik Çalgılar çalıştayı gerçekleşti.

Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Nesrin Feyzioğlu, şarkıcı ve çalgıcı mezun eden kurum anlayışını kırmak amacında olduklarını bildirdi. 

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda Türkiye'nin dört bir yanından gelen akademisyenleri ağırlayan çalıştayın açılış konuşmasını Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Medine Güllüce ve Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Nesrin Feyzioğlu yaptı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güllüce, 20. yüzyılda insanlığın tanıştığı küreselleşmenin, en çok kültüre etki ettiğini belirtti.

Küreselleşmenin etkisi altındaki toplumlarının, sürekliliklerini sağlamaları için milli kültürlerini teminat altına alma çabası içinde olduklarına işaret eden  Prof. Dr. Güllüce, "Kültürel değerlerin meydana getirilmesi kadar korunması, sahip çıkılması, yaşatılması da önemli olup, bu değerlerin yeni yöntemlerle ele alınıp incelenmesi ve kayıt altına alınması, üniversitemizi bir yöntem prensibidir. Milli kültürün, Türk diliyle birlikte en önemli unsurlarından biri olarak değerlendirilen Türk musikisinin, kendine has gerçek yapısını bozmadan gelecek kuşaklara aktarılması ise bu prensibimizin temel taşlarından birisidir. Türk klasik musikisini yurt içi ve yurt dışında tanıtarak yaygınlaştırmak amacıyla öğretim hayatına başlayan Konservatuvarımızın düzenlediği çalıştay vesilesiyle Erzurum'a, üniversitemize teşrif eden değerli bilim insanlarımıza, sanatkarlarımıza, akademisyenlerimize ve düzenleme kuruluna teşekkür ediyorum" diye konuştu.

DOÇ. DR. FEYZİOĞLU: ŞARKICI VE ÇALGICI MEZUN EDEN KURUM OLMA ANLAYIŞINI KIRMAK

Atatürk Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı hakkında bilgi veren Konservatuvar Müdürü Doç. Dr. Feyzioğlu, musikinin aslında bir sanat dalı olduğunu, ancak bunun akademide biliminin de yapıldığını belirtti. Doç. Dr. Feyzioğlu: "Müzikoloji Bölümü ve Halk Oyunları Bölümleri açılmış olup, Türk Halk Musikisi Anasanat dalına ise öğrenci almaya başladık. Bu çalıştay hacmini aşan bir içeriğe sahiptir. Bunu yaparken amacımız, hem en problemli başlıklarda neler söyleyebileceğimizin fotoğrafını görmek, sonraki çalıştaylarımızın yönünü tayin etmek, hem de diğer konservatuarlarımızla tanışmak ve konservatuarımızı tanıtmaktır. Diğer bir çabamız da sanat eğitimi ile ilgili yerel şarkıcı ve çalgıcı mezun eden kurum olma anlayışını kırarak, sanatın bilimini ön plana çıkarmaktır" dedi.

Prof. Dr. Ruhi Ayangil'in başkanlığını yaptığı panelde, Prof. Dr. Cihangir Terzi, Prof. Dr. Erdoğan Erbay, Yrd. Doç. Dr. Güneş Ayas ve Osman Nuri Özpekel konuştu.

DHA
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • ZEKİ YILMAZ 01 Ocak 1970 02:00

    Sayın Feyzioğlu, Türk MûsıkÎsi konusunda yaptığınız çalıştay için sizi kutluyorum. Bu konuda ne yapılsa azdır. Veya yapılanlar maalesef az demek daha doğru olur. 1973 yılında yayınlanan ilk kitabımdan bu yana (30 civarında nazariyat, sazlar için metod, bestekâr hayatları, eserleri, notalar vd.) çeşitli kitaplarım yayınlandı. Sadece Türk Müziği adına yaptığım bu çalışmalarım bu tür çalışma yapacakları da cesaretlendirdi. Farabi'den bu yana böyle çalışmalar 1973 ten sonra benim gayretlerimle başlatıldı. Farabi