Teknoloji Haber Girişi : 30 Mart 2013 13:36

Facebook profilleri güncellendi

Facebook profilleri güncellendi
Sosyal paylaşım sitesi Facebook, profiller üzerine beklenen güncellemeyi gerçekleştirdi.
Erzurumajans-Sosyal paylaşım sitesi Facebook, profiller üzerine beklenen güncellemeyi gerçekleştirdi. Yeni ara yüzde bazı özellikler ön plana çıkarılırken, bazı özellikler ise arka planda kalmış durumda.

Facebook üzerinde kişilerin iş, eğitim ve memleket gibi bilgilerinin yer aldığı 'Hakkında' bölümü başta olmak üzere, sol tarafta sabit yeni bir alan açıldı ve bu alan bir anlamda ön plana çıkarıldı. Facebook'un "Zaman tünelinin tasarımında bazı güncellemeler yaptık. Artık gönderilerin ve önemli gelişmelerin sağdayken, diğer her şey solda" ibaresi ile yaptığa duyuruyla tanıtımı yapılan bu bölüm; gidilen yerler, dinlenen müzikler, izlenen filmler ve TV programları, okunan kitaplar ve yakınlardaki hareketler gibi bilgiler içeriyor. Bunun yanında 'Kısımları Düzenle' seçeneği ile yaptığınız egzersizler, Pinterest ve Instagram akışları gibi ek bölümler de ekleyebiliyorsunuz.

Konuyu değerlendiren bilişim yazarı Buğra Ayan, bu güncellemenin basit bir görünüm değişikliğinden daha öte bir mesaj taşıdığını ve sosyal medya düzeninin talep ettiği yeni birey tipi için ciddi bir yönlendirme olduğunu belirtti. Ayan, Facebook'un yeni güncellemesini şöyle değerlendirdi: "Facebook; yeni güncellemesiyle aslında bireylerin sosyal medya kullanımını daha da artırmayı ve bir anlamda kullanıcıyı sisteme daha çok bağlamayı amaçlıyor. Örneğin dini ve siyasi görüşler arka plana atılırken okunan kitaplar ön plana çıkarıldı. Çünkü Facebook siyasi ve dini konulardaki görüşlerin belirtilmesinin bireyler arasında iletişimi artırmadığını, aksine kullanıcıların paylaşımlarına karşı bir önyargı oluşturarak paylaşım hızını düşürdüğünün farkında. Bunun yerine ön plana çıkarılan; kitap okumadan yapılan egzersize kadar her konu kullanıcıların daha çok etkileşim kurmasını sağlıyor. Sosyal medya devi tıpkı takipçi kazanmalısınız dediği gibi bir anlamda da kitap okumalısınız, film izlemelisiniz, müzik dinlemelisiniz şeklinde bireyi yönlendiriyor."

Bu yeni güncelleştirmenin ciddi ekonomik getirileri olduğunu da belirten Ayan, olayın ekonomik boyutunu ise şöyle dile getirdi: "Facebook bu yeni güncelleştirme ile ilerleyen zamanlarda ciddi ekonomik kazançlar da sağlayacak. Şu an sevdiğiniz müziklere tıkladığınızda Myspace ortaklığı ile bir dinleme mekanizmasının devreye girdiğini görebiliyoruz. İlerleyen zamanlarda aynı şekilde kitap ve filmler için de benzer yönlendirmeler olacak. Yeni kitaplar ve filmlerin tanıtımı bu yeni bölümler üzerinden çok daha etkili bir şekilde yapılacak. Dolayısıyla Facebook bu yeni güncelleştirme ile, hem oluşturmak istediği kullanıcı tipi noktasında hem de ekonomik anlamda akıllıca bir adım attı." 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.