Bölge Haber Girişi : 03 Kasım 2009 16:52

ETSO'dan hayvancılık için destek talebi!..

ETSO'dan hayvancılık için destek talebi!..
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Güneydoğu Anadolu Projesi Eylem Planı kapsamında bölgedeki 9 ilde uygulanacak hayvancılık desteklerinin, bir zamanlar hayvancılık alanında Türkiye'nin merkezi olan Erzurum'da da
Erzurum Ajans-Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Güneydoğu Anadolu Projesi Eylem Planı kapsamında bölgedeki 9 ilde uygulanacak hayvancılık desteklerinin, bir zamanlar hayvancılık alanında Türkiye'nin merkezi olan Erzurum'da da uygulanması gerektiğini söyledi.

ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde süt sığırcılığı alanında yapılacak yatırımlara sağlanacak desteklerle ilgili Bakanlar Kurulu kararının, 31 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti. Başkan Lütfü Yücelik, GAP bölgesindeki 9 ilde bu alanda yapılacak yatırımlara 3 yıl süreyle yüzde 30 ve yüzde 40 oranında hibe desteği verileceğini ifade ederek, "Erzurum sadece bölgenin değil Türkiye'nin kırmızı et ve süt ihtiyacının karşılanmasına önemli ölçüde katkıda bulunuyordu. Ancak son yıllarda hayvancılık bitme noktasına geldi. Hükümetin Güneydoğu Anadolu illerine sağladığı destekten bizim bölgemiz de yararlanmalıdır. Aksi takdirde, zaten zor günler geçiren sektör daha da zora girecektir" dedi.

Uygulanan destek programının kapsamının genişletilmesi ya da benzer bir uygulamanın başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki iller için de yapılması gerektiğini kaydeden Başkan Yücelik şunları söyledi; "Kırmızı et ihracatının dile getirilmesi bile hayvancılığımızın ne kadar kötü günler geçirdiğini görmemize yeter. Girdi fiyatlarının artması üretimin düşmesine, bu da birkaç ay öncesine kadar 9-10 lira olan etin kilosunun 16-17 liraya yükselmesine neden oldu. Mandıralar işleyecek süt bulmakta sıkıntı çekiyor. Kapasitelerinin 3'te 1'i ile çalışıyorlar. Kısacası bunlar sadece Güneydoğu Anadolu illerinin değil, sektörün yoğunlukta olduğu bütün bölgelerin sıkıntısıdır. Bu nedenle hayvancılığa yapılacak destekler sektörün yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olacaktır."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.