Ekonomi Haber Girişi : 30 Haziran 2012 18:00

ETSO vergi rekortmenlerini ödüllendirdi

ETSO vergi rekortmenlerini ödüllendirdi
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nca 2011 yılı yüksek düzeyde kurumlar ve gelir vergisi ödeyen mükellefler ile yüksek düzeyde ihracat yapan firmalar düzenlenen törenle ödüllendirildi.
Erzurum Ajans-Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nca 2011 yılı yüksek düzeyde kurumlar ve gelir vergisi ödeyen mükellefler ile yüksek düzeyde ihracat yapan firmalar düzenlenen törenle ödüllendirildi.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın da katıldığı törende vergi ve ihracat rekortmenlerine plaketleri verildi.

“HEDEFİMİZ DÜNYANIN EN BÜYÜK EKONOMİSİNE SAHİP 10 ÜLKESİ ARASINDA GİRMEK”

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ törende yaptığı konuşmada, hükümet olarak iktidara geldikleri dönemde Türkiye’nin dünyanın 26’ncı büyük ekonomisine sahip ülke konumunda olduğunu belirterek, “Bugün ise Türkiye bu sıralamada 16’ncı sırada yer alıyor. 2023 vizyonunda hedefimiz dünyanın en büyük ekonomisine sahip ilk on ülkesi arasına girmektir.” dedi.
Erzurum’da ortaklık kültürünün geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Akdağ, ortaklığın ve güçlerin birleştirilmesinin kalkınmanın önceliklerinden olduğunu söyledi.

ERZURUM BÖLGENİN MERKEZİ

Erzurum Valisi Sehattin Öztürk ise konuşmasında Erzurum’un diğer doğu illerine oranla daha şanslı bir durumda olduğunu belirterek, “Erzurum bölgenin lokomotif ili durumunda. Bölgenin gelişmesinde bu özelliği Erzurum’a büyük bir avantaj sağlıyor” dedi.
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdikleri İran gezisiyle ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Vali Öztürk, Tebriz ile başlatılan uçak seferlerinin de Erzurum için önemli olduğuna dikkat çekti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise konuşmasında Erzurum’un hükümetten her alanda destek gördüğünü belirterek, Erzurum’un bölgenin önemli bir ticaret merkezi olma yönünde önemli avantajlara sahip olduğunu söyledi.

YÜCELİK: “VERGİ POLİTİKALARI HÜR TEŞEBBÜSÜ TEŞVİK ETMELİ”

Törende konuşan ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, vergi politikalarının hür teşebbüsü teşvik emesi gerektiğini söyledi.
Her türlü zorluğa karşı üretime ve yatırıma devam edip, istihdam oluşturan, ihracat geliri sağlayan ve vergisini düzenli olarak ödeyen tüm üyelerini ekonomiye katkılarından dolayı da tebrik eden ETSO Yönetim kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, “Bir ülkede uygulanan vergi politikaları, her zaman kalkınmanın öncüsü hür teşebbüsü teşvik etmelidir. Uygulanan vergi politikaları, insanları fakirleştiriyor ve işletmeleri ekonomik anlamda zora sokuyorsa başarılı sayılmaları mümkün değildir” dedi.

VERGİ KUTSALDIR VE GELİŞMENİN SİGORTASIDIR

“Vergi, bir ülkenin ekonomik ve toplumsal kalkınmasının en önemli anahtarlarından birisidir. Vergi bilincinin geliştiği ülkelerde, hesap verme ve hesap sorma kültürü de gelişir. Bu kültür aynı zamanda ülkelerin gelişmesinin sigortasıdır” diyen Başkan Yücelik, “Vergi bilincinin geliştirilmesi, ülkenin geleceğinin sigortalanmasıyla eş anlamlıdır. Bir ülkede vergi bilincinin yerleşmesindeki en önemli iki etken; vergide adalet ve eşitlik ilkelerinin ne derece uygulandığıdır.
Ayrıca, mükelleflerin adalet ve eşitlik ilkelerini nasıl idrak ettiği de vergi bilincinin yerleşmesindeki önemli etkenlerin başında gelir.
Şehrimiz, tarih boyunca vatanını, milletini seven, ülkesinin çıkarı için maddi manevi hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan insanların yaşadığı bir vatan toprağı olmuştur.
Yaşadığı ekonomik ve iklimsel zorluklara rağmen Erzurum insanı devletine olan borcunu ödemekten hiçbir zaman geri durmamıştır. Son olarak 6111 sayılı torba yasa kapsamında getirilen borç yapılandırmasına mükelleflerin ilgisi insanımızın borcuna olan sadakatinin bir göstergesidir” diye konuştu.

İL GELİRİNİN YÜZDE 78’İ VERGİ GELİRİ

Toplam 27 Bin 955 faal vergi mükellefinin bulunduğu Erzurum’da 2011 yılında, 867 milyon 176 bin lira olan genel bütçe gelirinin 677 milyon lirasını vergi gelirleri oluşturduğunu kaydeden Başkan Yücelik daha sonra şunları söyledi; “Tahakkuk eden 677 milyon liranın da 485 milyon 248 bin lirası tahsil edilerek, yüzde 72 tahsilat oranına ulaşıldı. Bu, birçok olumsuzluğa rağmen ayakta kalma mücadelesi veren ilimiz için çok önemli bir oran.
Ayrıca vergi gelirlerinin bir önceki yıla göre yüzde 16 seviyesinde artış göstermesi de Erzurum’daki vergi mükelleflerinin sorumluluklarının bilincinde olduğunu göstermektedir.

EKONOMİK İSTİKRAR İŞ DÜNYASINA GÜÇ VERİR

Ekonominin daha hızlı büyümesi için öncelikle daha fazla yatırım yapmak gerektiği herkesin bildiği bir gerçek. Bireysel zenginleşmenin şartı da budur.
Daha fazla yatırım yapmak için de daha çok imkana sahip olmak gerekir.
Kalkınma atağı yapmak adına, aşırı para basarak ve aşırı miktarda borçlanarak
imkanları kolay yoldan arttırmayı tercih eden hükümetler daima ülke ekonomilerini çıkmaza sokmuşlardır. İşte bu sıkıntıları yaşamamak için istikrarlı büyüme şarttır.
İstikrarlı ekonomik büyüme, başta iş dünyası olmak üzere ülkede yaşayan herkesi güçlü kılar.
Bizler; ekonomik ve siyasi istikrarın daima sürmesini arzu ediyor, bu noktada hem sivil toplum kuruluşları olarak, hem iş dünyasının bir ferdi olarak hem de şuurlu birer vatandaş olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

ÖZEL TEŞVİK UYGULAMALARINA İHTİYACIMIZ VAR

Yatırımcıların bölgeye gelebilmesi için öncelikle yatırım ortamının iyileştirilmesi şart. Bunun için de özel teşvik uygulamalarına ihtiyacımız var.
Bir süre önce açıklanan dördüncü teşvik paketinde de bölgedeki illeri içine alan 5. ve 6. Bölgelere önemli teşvikler verildi.
Bölgemize daha iyi imkanların sunulmasını sağlamak amacıyla, daha önceki teşvik paketlerinde olduğu gibi bu teşvik paketine yönelik de çeşitli eleştirilerimiz oldu.
Amacımız; daha cazip teşviklerle bölgemizin her yönüyle tercih edilen bir bölge olmasını temin etmektir.
Erzurum, turizm, ulaşım, eğitim, sağlık ve hizmet sektörlerinde önemli atılımlar yapıldı. Ancak sanayide arzu edilen seviyeye gelemedik. Sanayinin gelişmesi için üretim şart, ama bizim üretim ayağımız zayıf.

ERZURUM’DA İSTİHDAM RAKAMLARI

Erzurum’da, 12 bin 500’ü resmi, 50 bin’i ise özel sektörde olmak üzere toplam; 62 bin 500 kişi sigortalı olarak çalışıyor.
Bu sigortalılardan 19 bin 500’ü 1535 işletmede 5084 sayılı yasa kapsamında sigortalı olarak çalışıyor.
Ayrıca Erzurum’da, Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 36 Bin memur,
29 Bin Bağ-Kur ve tarım sigortalısı ile
Emekli Sandığı, Sigorta ve Bağ-Kur’dan emekli olmuş 65 bin emekli vatandaşımız bulunuyor.

AÇILAN - KAPANAN İŞ YERİ SAYISI

Erzurum’daki açılan ve kapanan işletmeler açısından değerlendirdiğimizde,
2010 yılında 380 işletme açılmış, 371 işletme faaliyetine son vermiş,
2011 yılında 521 işletme açılmış, 196 işletme de faaliyetine son vermiştir.

İTHALAT - İHRACAT RAKAMLARIMIZ

Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre; İhracat 2010 yılında, 41 firma 38 milyon 361 bin dolar, 2011 yılında 40 firma 22 milyon 895 bin dolar, 2012 yılının ilk 4 ayında ise 31 firma 12 milyon 770 bin dolarlık ihracat yapıldı. İthalat, 2010 yılında, 36 firma 25 milyon 911 bin dolar, 2011 yılında 61 firma 49 milyon 828 bin dolar, 2012 yılının ilk 4 ayında ise 26 firma 25 milyon 537 bin dolarlık ihracat yapıldı.
2011 yılında Erzurum’da 40 firma 22 milyon 895 bin dolar ihracat yaptı. Bu rakam bir önceki yılın neredeyse yarısı. Geçen yılın İthalat rakamı da yine aynı şekilde ihracatın iki katından fazla, 50 milyon dolar seviyelerinde. Bu oranların tam tersi olduğunda işlerin yoluna gireceğini ümit ediyoruz.

YAPILANDIRMADA ERZURUM’UN DURUMU

2011 yılında işverenleri ve vatandaşlarımızı ilgilendiren en önemli konuların başında; 6111 Sayılı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırması geldi. SGK kayıtlarına göre bu kanun kapsamında, Erzurum’daki kamu alacakların yüzde 95’lik bölümünü yapılandırıldı. Borçlu durumdaki 12 bin Bağ-Kur sigortalısının yanı sıra, 2 bin 326 kişi de, emeklilik destek primleri için başvuruda bulundu. Bu iki kaleme ait yapılandırılan borç tutarı 55 milyon lirayı buldu. Erzurum’da borç yapılandırma uygulamasından faydalanan işveren sayısı ise, 3 bin 300 kişi oldu.
Söz konusu borçlu işverenlerin yeniden yapılandırmaya tabi tutulan borç toplamının ise, 122 milyon liraya ulaştı. SGK Erzurum İl Müdürlüğü, toplam 177 milyon lira tutarında borç yapılandırdı.

VERGİ YAPILANDIRMASI

28 bin vergi borçlusu mükellefin yapılandırma için başvuruda bulunduğu Erzurum’da 3 bin 800 kişi de matrah artırımında bulundu. Toplam başvuru sayısı 31 bin 800’e ulaştı.
Mükelleflerin yapılandırılmış olan toplam borçları ise, 186 milyon liraya tekabül etti.
Devletimizin sunduğu bu imkandan işveren ve sigortalıların azami ölçüde faydalanması bizleri de memnun etti.

ETSO’NUN ÖNCELİĞİ; ERZURUM’UN KALKINMASI

Erzurum Ticaret ve Sanayi olarak görevimiz; ilimizin ve bölgemizin sorunları hakkında çözüm önerileri geliştirerek, ilgili makamlara iletmek, yine aynı şekilde ilimizin tüccar ve sanayicisinin problemlerini tespit etmek ve bunları çözüme kavuşturmaktır.
Bunun yanı sıra, üreticilerimizi bilinçlendirip, üretim kalitesini ve dolayısıyla refah seviyelerinin artmasına yardımcı olmaktır. Bu hedeflerimize, üyelerimizden aldığımız güç ve motivasyonla ulaşmanın çabası içerisindeyiz.
Şehrimizin ekonomik anlamda kalkınması, sosyal ve kültürel bakımdan gelişmesinin ancak bölgeler arası kalkınmışlık farkının giderilmesiyle mümkündür. Bu noktadan hareketle biz Oda olarak üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çaba gösteriyoruz. Bu kapsamda odamız çeşitli faaliyetlerini sürdürüyor.

VAKIF ÜNİVERSİTEMİZİ KURUYORUZ

Odamız, Erzurum’a katma değer sağlayacak ve ilimizdeki gençlere alternatif eğitim imkanı sunacak olan bir vakıf üniversitesi kurmanın çabası içerisinde. ETSO Vakfı adına sürdürdüğümüz bu çalışmalarda önemli mesafeler aldık. Bu konuda bizlere destek veren siyasi partilerimizin temsilcilerine, bürokratlarımıza, üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.
Umut ediyoruz ki en kısa zamanda üniversitemizin kapılarına gençlerimize açacağız.

BÖLGEMİZİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARIYORUZ

Geçen yıl düzenlediğimiz ve ilimizin sorunları ve çözüm önerilerinin ele alındığı 1. Erzurum Çalıştayı’ndan yola çıkarak, 15 ili kapsayan Doğu Anadolu Bölge Çalıştayı’na öncülük ediyoruz. Bu çalışmada hem şehrimizin hem de bölgemizin sorunlarına çözüm arıyoruz. Bölgenin kalkınması illerin kalkınması anlamına geldiği için bu çalışmaya büyük önem veriyoruz.

STRATEJİK PLANIMIZI UYGULUYORUZ

İş ve Endüstri ilişkileri birimimiz tarafından titiz bir çalışmayla hazırlanan ve 2009-2013 yıllarını kapsayan Stratejik Plan’da yer alan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gelişen ve değişen dünyada, teknoloji ile beyin gücünün hakim olduğu çağdaş düzene ayak uydurmak için hazırladığımız bu planda; durum analizinin yanı sıra geleceğe bakışımız, amaçlarımız, hedef ve faaliyetlerimiz yer alıyor.
Bu planda Oda Yönetimi ve çalışanlarının 2013 yılına kadar neler yapacağı, ne tür projeler uygulayacağı, kentsel ve bölgesel gelişmeye katkı sağlamak amacıyla hangi girişimlerde bulunacağı ayrıntılarıyla yer alıyor.

ÜYELERİMİZE DIŞ PAZARI TANITIYORUZ

ETSO olarak, bir taraftan üyelerimizin iç pazarda ticari faaliyetlerini sürdürmelerini yardımcı olurken, son zamanlarda dış pazar konusunda da kendilerine yeni ufuklar açmak için çaba gösteriyoruz. Bu kapsamda son olarak 2011 Haziran ayında Rusya’nın başkenti Moskova’da ve İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti’nin Tebriz şehrinde incelemelerde bulunduk. Moskova’ya yapılan ziyarette, hem oradaki iş makineleri fuarına iştirak ettik, hem de o bölgede üyelerimizin ne türlü ticari faaliyetlerde bulunabileceklerini tespit etmeye çalıştık. Bu anlamda, Moskova Ticaret ve Sanayi odası başta olmak üzere, Rus - Türk İşadamları Birliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Rusya Temsilciliği’ne ziyaretlerde bulunduk, birlikte toplantılar düzenledik. Özellikle Moskova Ticaret ve Sanayi Odası ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, “Kardeş Oda” protokolü imzalanması için mutabakat sağladık.
Üyelerimiz, İran gezisinde de Tebriz’de düzenlenen bir iş forumuna katıldı ve bu ülkedeki yatırım imkanlarını ülkenin yetkili ağızlarından dinleme imkanı buldular.
İran ziyaretinde ayrıca karşılıklı olarak Erzurum’da ve Tebriz’de ticaret yapan müteşebbislerin işlerini daha da kolaylaştırmak için temsilcilik açılması yönünde Tebriz Ticaret. Sanayi ve Madenler Odası Başkanlığı ile mutabakata vardık. Bu kasmamda biz odamız bünyesinde Tebriz Ticaret Sanayi ve Madenler Odası’nın bir temsilciliğini, aynı şekilde Tebriz de odamızın temsilciliğini açtık. Ayrıca bu hafta başında başlayan Erzurum-Tebriz direkt uçak seferleri de her iki şehrin ticari ilişkilerinin gelişmesine önemli katkıda bulunacak.

AB BİLGİ MERKEZİNİ KURDUK

Türkiye'nin Avrupa Birliği’ne katılım süreci hakkında kamuoyunu bilgilendirmek üzere kurulan Avrupa Birliği Bilgi Merkezlerinin sonuncusu AB Türkiye Delegasyonu işbirliği ile Odamız bünyesinde kurduk.
Erzurum’un dışında 20 merkezde faaliyet gösteren bilgi merkezleri, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecine destek veren ticaret ve sanayi odaları tarafından ciddi anlamda destekleniyor.
Halkın AB konusundaki bilgi ihtiyacına yerel düzeyde cevap verebilme ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyum çalışmalarına katkı sağlama anlamında çok önemli bir görevi yerine getiren AB Bilgi Merkezi kamuoyunu, AB’ye üyelik sürecinde doğru ve objektif bir şekilde bilgilendirilmesinin sürece olumlu katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.

ABİGEMİN ÇALIŞMALARI

Eylül 2008’de faaliyetlerine başlayan Erzurum ABİGEM, kurulduğu tarihten itibaren 2011 Universiade eğitimleri de dahil olmak üzere toplamda 86 eğitim programı düzenlemiş ve 9 bin 228 katılımcı sayısına ulaşmıştır. Yine kurulduğu tarihten itibaren KOBİ’lere ve kurumlara yönelik olarak toplamda 219 danışmanlık gerçekleştirmiştir. İş kurmak isteyen 60 girişimciye İş Planı Hazırlama hizmeti sunan Erzurum ABİGEM, KOBİ’ler ve kurumlar adına çeşitli hibe programlarına 44 proje sunmuştur.
Özellikle son zamanlarda KOSGEB girişimcilik destekleri nedeniyle karşılaşılan yoğun talep üzerine Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Kars ve Ardahan'da Uygulamalı Girişimcilik eğitimleri düzenlenmiş ve İş Planı hazırlanan 60 girişimcinin KOSGEB'den desteklenerek iş kurması sağlanmıştır.

KREDİ GARANTİ FONU

Kredi Garanti Fonu ise 2008 yılı Ağustos ayından itibaren odamız bünyesinde çalışmalarına devam ediyor.
KGF, bireysel çiftçilerin yanı sıra, süt sığırcılığı, balık üretimi, inşaat ve taahhüt, imalat, hizmet ve ticaret firmaları ile sağlık firmaları ve ihracat yapan firmalara kredi kefaleti sağlıyor.
Erzurum KGF şimdiye kadar bölgedeki 223 firmaya, 48 milyon 529 bin lira tutarında kredi temin etti. Bu rakamın 33 milyon 764 bin lirasına kefalet sağladı.

BECERİ 10 PROJESİ DEVAM EDİYOR

Beceri 10 projesi: yine odamız, istihdama katkı sağlamak ve işletmelerin kalifiye eleman sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla; milli eğitim bakanlığı, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı, TOBB ve Türkiye İş Kurumu işbirliğiyle yürütülen
“Beceri 10” projesiyle ilgili çalışmaları Erzurum’da başarılı bir şekilde organize ediyor. Bu kapsamda 105 işletmeyle istihdam konusunda anket yapıldı. Şu ana kadar açılan kurslarda eğitim alan 43 kursiyer işyerlerinde istihdam edildi. “

PALEKETLE ÖDÜLLENDİRİLDİLER

Yapılan törende kurumlar vergisinde il 10 sırada yer alan Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş., Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. Karadayı Konut Yapı Mimarlık Mühendislik. İnş. Tic. San. Ltd.şti., Çimenler Otomotiv Ticaret ve Sanayi A.Ş, Doğu Tıp Merkezi A.Ş, Yılmaz Elektrik ve İnşaat Sanayi Ticaret ltd. Şti., Cindilli Otomotiv Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Çoban Grup İtriyat Medikal Gıda Ticaret Sanayi Ltd.Şti., Doğu Tıp Merkezi Ltd. Şti. ve Oltu Kömür ve Madencilik Ticaret Sanayi A.Ş;
Gelir vergisi sıralamasında ilk onda yer alan Ahmet Erdem Bumin, Nejdet Özkan, Seyfettin İrki, Lütfü Yücelik, Hüseyin Özdemir, Cemil Kara, Adnan Taş, Zübeyde Boncukçuoğlu, Necdet Kaptan ve Ahmet Saraçgil;
Yüksek Düzeyde İhracat Yapan İlk 5 Firma, Polat Kardeşler Yapı Malz. Isı Taah. San. Tic. Ltd. Şti., Çoban Grup İtriyat Medikal Gıda Ticaret Sanayi Ltd.Şti., Er Dengizekler Orman Ürünleri Mobilya Tic.San. Ltd. Şti., Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş. ve Şahika Boya ve Kimya Sanayi T.A.Ş. sahip ve yöneticilerine plaketleri verildi.
Törene Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, MÜSİAD Şube Başkanı Mustafa Güvenli, Emniyet Müdürü Halit Turgut Yıldız ve çok sayıda davetli katıldı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.