Eş Başbakan

Bir dostum merakından olacak ki heyacanla sordu Partilerin bazılarında Eş Başkan var ve ayrıca yine bunların Belediye Başkanların'da da Eş Başkanlık sistemi var. 


Farzımuhal seçimi kazansalar, hükümeti kursalar, Başbakanlık sistemi içerisinde de eş Başbakanlık olacak mı?


Basit gibi görünen bu soru, herkesin dikkatini celbetmişti. Oradaki herkes kendince bir yorum yaparak cevap veriyor, diğerleri mahsurlarını ve olmazlıklarını sıralıyordu. Hiç beklemediğimiz biri en ilginç cevabı verdi. Eş Başbakanlık hatta eş parti başkanlığı bu gün ülkemizde uygulanmıyor mu? Belki ismi öyle değil ama fiilen uygulanan bu değil mi?


AKP'nin Genel Başkan'ı kim diye sor bak kaç kişi Davutoğlu der.


Davutoğlu'nu AKP'nin başına kim getirdi diye sor, bak kaç kişi AKP delegeleri der


Şu andaki milletvekillerini kim belirledi?


Bakanları kim belirledi?


Erken seçime kim karar verdi?


Dış politikayı kim yönlendiriyor, kim yönetiyor?


İç politikada kimin dediği oluyor, Davutoğlu'nun katkısı ve dahli acaba ne kadar?


Peş peşe soruları sıraladı, itiraz eden milletvekillerini Davutoğlu belirledi diyen birine, evet Hakan Fidan'ı o belirlemişti, fakat ne oldu? RTE aday olamazsın deyince Davutoğlu Erzurum tabiriyle geri çimmedi mi?


Davutoğlu'nun gıkı çıkabildi mi?


Anlattıklarına, verdikleri örneklere,diyecek sözümüz yoktu; her şey gözümüz önünde cerayan etmişti. Neyine itiraz edecektik ki, üstelik böyle değil diyen de çıkmadı.


Tarafların bile zımnen kabul ettikleri, itiraf ettikleri bir olguya kim yok diyebilir ki?


Evet eş başbakanlık sistemi resmen ve ismen yok ama, fiilen ve aynen geçerli. Hatta eş bile değil, şayet başkanlık şirket ortaklığı gibi hisse oranında belirlenecek olsaydı; herhalde Davutoğlu'nun hissesi %10 bile olamazdı.


Hani İngiltere için söylenen bir söz vardır "İngiltere'de bütün vatandaşlar eşittir; ama kraliçe biraz fazla eşittir." Tıpkı AKP'nin Eş Başkanlar'ı gibi Vesselam.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.