Bölge Haber Girişi : 11 Temmuz 2011 14:06

Erzurum'un makus talihi tarih oluyor!..

Erzurum'un makus talihi tarih oluyor!..
Kış Oyunları'yla şansı açılan Erzurum, şimdi yıldızı parlayan iller arasında... Son zamanlarda öyle güzel gelişmeler yaşanıyor ki, Erzurum'un makus talihi artık tarih oluyor... Usta Gazeteci Mehmet ŞENER Erzurum'un panoramasını çıkardı...

ETÜ iÇiN ORTAK YOL ....

“Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) nereye kurulacak?” Bu soru, "Erzurum'a ikinci bir devlet üniversitesi kurulacak" haberi duyulur duyulmaz kamuoyunda cevap aramaya başlamıştı. Geçen yıl üniversitenin kuruluş yasası çıktı ve adı Erzurum Teknik Üniversitesi olarak koyuldu. Kamuoyu haklı bir talepte bulunmuştu: "İkinci devlet üniversitesi şehrin Doğu yakasına yani Mahallebaşı ve Gölbaşı civarında kurulsun."

Politikacıdan basına, iş dünyasından eğitim camiasına kadar herkes bu ortak kanaati yüksek sesle dillendirdi ve bu uğurda çeşitli girişimler oldu. Olup bitenleri bir kenarda sessizce izleyen hükümet ise, başından beri yeni üniversite için istimlak bedeli ödemekten yana değildi. Haklı bir yaklaşımla, "Madem ki Erzurum'da bu kadar büyük Hazine arazisi var niçin kamulaştırma yapılarak, üniversitenin inşası için ödenmesi gereken milyonları arsaya verelim?" dedi.

Sonunda aylar süren tartışma ve incelemenin ardından ortak bir yol bulundu. O yol da şudur:

Hükümet, ETÜ kampusu için kamu arazisini tercih edecek ve bu arazi de halen Atatürk Üniversitesi'nin uhdesindeki Hazine arazisinin bir bölümüdür. Mevkisi de havaalanı yoludur. Ancak şehrin ortak talebine de sırt dönülmeyecek, yeni üniversitenin bazı üniteleri de Mahallebaşı'na kurulacak.

Resmi olmasa da bu formüle Atatürk Üniversitesi'nin hiç de sıcak bakmadığını biliyoruz. Fakat Ankara böyle karar verince yapılacak da bir şey kalmıyor geriye… Üstelik de bu formül Başbakan Erdoğan'a iletildi ve O da "tamam" dedi. Anlaşılan odur ki, artık geri dönüş yok. ETÜ'nün kampusu  havaalanı yolundaki Hazine arazisine, bazı birimleri de muhtemelen Mahallebaşı'ndaki eski Ağır Bakım Fabrikası'nın yerine kurulacak.

Şehrin kimi aydınları, "Hayır tamamı Doğu yakasına kurulsun" diyor, kimileri de "Doğu bir üniversite için uygun olmaz, büyüyecek alan bulamaz, Batı yakasına kurulsun" görüşünde diretiyor. Bütün bu kesimlerin dışında kalan halk ise, kestirip atıyor:

"Üniversite biran önce kurulsun da nereye kurulursa kurulsun. Doğu veya Batı ne fark eder ki hepsi Erzurum değil mi?"

Peki doğrusu nedir diye soracak olursanız bize göre, bu yeni üniversite şehrin doğusuna kurulmalıydı... Aklın yolu bir: Şehrin Batısı kalkınmaya son derece müseit ve hızla gelişmektedir. Oysa şehrin Doğu yakası yani Mahallebaşı ve cıvarı uzun yılların ağır ihmali sonucu sanki ötekileştirilmiş bir bölge gibi...

Temenni etmek ayrı şey, gerçekler ayrı... Erzurum’un bir üniversite şehri olma yolunda ilerlemesi bizleri öyle heyecanlandırıyor ki, bu nedenle yerinin neresi olacağını kan davası haline getiremiyoruz!

Besbelli ki Ankara da meseleye böyle baktı ve tercihini ortadan yana kullandı.

Ne diyelim, hayırlı olsun…

Erzurum için bu kadar büyük hizmetler sunan Başbakan da öyle uygun gördüyse, bize düşen çalışmaların en kısa sürede başlamasını talep etmektir.            Mehmet Şener

Erzurum Ajans-Kalkınma yolunda türlü çareler aranırken, beş yıl önce karşımıza 2011 fırsatı çıktı. Pek çok kişinin "ütopya" olarak gördüğü o fırsat, gün geldi Erzurum'un artık neredeyse kaderi olan makus talihinin değişmesine sebep oldu. Bu süreçte elbette ki onlarca, yüzlerce insanın samimi çabası ve özverili emeği oldu. Ama kuşku yok ki aslan payı Başbakan Erdoğan'a aitti. Çünkü O başından beri Erzurum'a çok özel bir ilgi duyuyor ve bunu da icraatlarıyla gösteriyordu. Bugün Erzurum iş dünyasının önemli katlarında markaja alındıysa, bunun kahramanı Başbakan, miladı da Kış Oyunları'dır.

SAĞLIKLA BAŞLADI DEVAMI GELDİ

Yeni Kabine'de de koltuğunu koruyarak, rekora doğru ilerleyen Recep Akdağ Erzurum'un can simidi oldu.  Akdağ, geçen sekiz yılda sağlık alanında öyle büyük hizmetlere ve reformlara imza attı ki, o başarı Erzurum'u adeta yeniden hayata döndürdü.

Hastanesiz ilçe, doktorsuz hastane kalmadığı gibi, en yoksul insanlarımız bile en lüks sağlık hizmetinden yararlanıyor. Kurulur kurulmaz, Doğu'nun en önemli sağlık teşkilatı haline gelen Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yeni yapılacak olan dört ayrı hastaneyle birlikte, büyük bir sağlık merkezine dönüşecek; başka bir ifadeyle hastane şehri olacak. Son dört yıldan beri de Erzurum önemli yatırımların ve yatırımcıların ilgi odağı oldu. Bir yanda kış turizmine dönük ciddi atılımlar devam ederken, diğer yanda da Erzurum'u sıçratacak gelişmelerin temelleri atılıy

 

 

 




ETÜ VE LOJİSTİK KÖY SİKLET MERKEZİ

Kış Oyunları'ndan sonra Erzurum'un kapısını çalan ikinci çok büyük fırsat, Erzurum Teknik Üniversitesi oldu. Ekonomisi ve nüfusu Erzurum'u beşe ona katlayan illerin çok isteyip de sahip olamadığı ikinci devlet üniversitesi, bir anda Erzurum'u flaş hale getirdi. Bu çok büyük adımı, ETSO izledi. Yakın bir zamanda eğitime başlayacak olan Ekonomi Üniversitesi kuruldu. Ardından hükümet frene basmadan devam etti: Tamamen faal hale geldiğinde günlük bin dolayında nakliye aracının girip çıkacağı düşünülen lojistik merkez için karar alında ve ihalesi yapıldı. Tam bu sırada neredeyse kapanma eşiğine gelen Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği, Bakan Zafer Çağlayan'ın desteğiyle hamle üstüne hamle yaparak, Şırnak'ı bünyesine aldı ve milyon dolar civarında olan işlem hacmini 2 milyar dolara çıkardı.

 




OLiMPİYAT SİNERJİSİ  VE YENİ HEYECANI

Başbakan Erdoğan, Erzurum'u dünya ölçeğinde kış sporları ve turizmi merkezi yapabilmek adına, şehrin önüne Kış Olimpiyatları gibi devasa bir hedef koydu. Müşkülpesentlerin "asla olamaz, Erzurum'da Olimpiyat düzenlenemez" itirazları arasında, ilgili kurumlar kolları sıvadı bile… En somut örnek ise, Kayak Federasyonu'nun attığı adımlar oldu: 2012 ve 2013 yıllarında Kayak Federasyonu'nun organize ettiği ve her biri uluslararası olan yarışlar Erzurum'a alındı; yani Olimpiyat'ın provası başlamış oldu. Bu süreçte Konak'lı bölgesine otel ve tesislerin yapılması için ön çalışmalar tamamlandı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Erzurum'u Kış Olimpiyatları'na hazırladıklarını açıkladı. Diğer yandan da, dünya ölçeğindeki pek çok turizm yatırımcısı Erzurum'u "öncelikli" notuyla ajandasına aldı.

DAP TEŞKİLATI ERZURUM'DA KURURLUYOR AB BÜRO AÇTI

Bir zamanlar yaşlısından gencine hemen herkesin büyük hayali olan Doğu Anadolu Kalkınma Planı (DAP), bizzat Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla, kısa bir süre önce derin uykusundan uyandırıldı. Önümüzdeki günlerde Erzurum'a DAP Teşkilatı kurulacak ve kapsam dahilindeki iller için aksiyon planları çıkarılacak. Böylelikle şehrin bir rüyası daha gerçekleşmiş oluyor. Güzel tesadüf müdür, yoksa programlı bir çıkış mıdır bilinmez, tam da DAP Teşkilatı'nın kurulacağı şu günlerde Avrupa Birliği (AB) de Erzurum'a büro açıyor. Bir tarafta komşu ülkelerle ilişkilerimizi olmadığı kadar artırıyoruz, beri yanda da asırlar öncesine dayanan Batı ile entegre olma mücadelesi veriyoruz. Ve en önemlisi de ne Tahran bundan rahatsız ne de Bürüksel… Bu süreç böyle devam ederse bir kaç yıla kalmaz Erzurum dünya ölçeğinde bir şehir olur.

MNG KOLLARI SIVADI, THY HAREKETE GEÇTİ

Nasıl ki Erzurum bugün yaklaşık 2 bin 500 çalışanı ile çağrı merkezi üssü olma yolunda hızla ilerliyorsa ve bu gelişme de Turkcell-Global Bilgi sayesinde olduysa, bir başka gelişmeye de Hollanda firması olan Redevco zemin oluşturdu. Bir süre önce Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'in resimlerle tanıtımını yaptığı ikinci ama çok daha büyük olan bir kompleks MNG Holding tarafından Erzurum'a kurulacak. İçinde otel, konut, alış-veriş ve eğlence merkezlerinin bulunacağı bu kompleks, kısa zamanda Erzurum'u müthiş bir çekim merkezi yapacaktır. MNG'nin bu kararı beraberinde başka firmaları da harekete geçirdi. Bir süredir Erzurum'la ilgilenen Türk Hava Yolları (THY) geçen hafta bir adım daha ileri giderek en üst düzeyde Erzurum'da inceleme ve araştırma yaptı. Hedefleri büyük bir şehir oteli kurmak…(Palandöken)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.