Bölge Haber Girişi : 18 Şubat 2010 00:48

Erzurum'daki gelişmelere sert tepki!..

Erzurum'daki gelişmelere sert tepki!..
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK'nın böyle bir karar alma yetkisi olmadığını belirterek, HSYK'nın yargısal görevleri olmayan idari bir kurul olduğunu belirtti.

Erzurum Ajans-Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK'nın böyle bir karar alma yetkisi olmadığını belirterek, HSYK'nın yargısal görevleri olmayan idari bir kurul olduğunu belirtti.

Ergin; "HSYK yetki gaspı yapmıştır. Yargıtay'ın HSYK'nın yaptığını doğru bulmasının hiçbir yasal dayanağı yoktur. Danıştay'ın yaptığı açıklamada yargısal dayanağı olmayan bu tavra katkı vermiştir. Erzurum Cumhuriyet savcısı görevini sürdürürken HSYK'nın aldığı karar tamamen yargı bağımsızlığına darbe olarak algılanacak bir uygulamadır. Görevden alma diğer savcı ve hakimler için gözdağı niteliğindedir. HSYK, yargı sistemini kaosa sürükleyecek bir yetki gaspı yapmıştır. Savcıların yaptıkları işlemlerin yetkileri sınırı içinde kaldığı mahkeme tarafından kabul edilmiştir. HSYK, genelge emir, tavsiye ve telkininde bulunamaz kuralına rağmen yargısal süreçle ilgili müdahalede bulunmuştur." dedi.

Ergin'in konuşmalarından satır başları...

- HSYKnın 17 şubatt'ta aldığı karara ilişkin, Yargıtay ve Danıştay'ın peşpeşe yaptığı açıklamalarala ilgili daha fazla sessiz kalamayacağımıztan bu açıklamayı yapıyoruz. HSYK'nın görev ve tanımı Anayasa'da mevcuttur. HSYK'nın böyle bir görev ve yetkisi yoktur. İdari bir kurul olan HSYK'nın böyle bir karar alması yetki gasbıdır. Yasal dayanaktan yoksundur.

- Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun açıklaması “ihsası rey” dir. Danıştay Başkanı Mustafa Birden'in açıklaması da “yanlışlara katkı” sağladı.

- HSYK vahim bir müdahalede bulundu. Hiç bir makam, kişi, hakemlere emir veremez, genelge gönderemez, kuralı ihlal edilmiştir.

- HSYK'nın aldığı kararlar, bir olayla ilgili başlatılan soruşturma, adil yargılamayı engellemeye yönelik teşübbüsdür.

- Bu şartlar alktında bağımsız bir soruşturma yapmak son derece zorlaşmıştır.

- Yargı reformu en kısa sürede çıkacaktır. Bakanlığımızın her türlü girişimlere karşı uyarıları devam edecektir.

 Ergin'in bu sert açıklamasına HSYK başkanvekili Kadir Özbek'ten aynı sertlikte yanıt geldi. Özbek: "Esef verici. Bakan kamuoyunda yanlış algı yaratmaya çalışıyor" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.