Kültür-Sanat Haber Girişi : 04 Mayıs 2013 13:12

Erzurum'da ŞEHİRDER kuruldu

Erzurum'da ŞEHİRDER kuruldu
Erzurum'da Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) kuruldu. Başkanlığını Murat Ertaş'ın yapacağı derneğin amblemi ise Huma kuşu olarak belirlendi.
Erzurumajans-Erzurum'da Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) kuruldu. Başkanlığını Murat Ertaş'ın yapacağı derneğin amblemi ise Huma kuşu olarak belirlendi.

ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş yaptığı açıklamada, Doğu'nun Batı'ya, Batı'nın Doğu'ya açılan kapısı olan Erzurum'un yaklaşık 7 bin yıllık geçmişiyle, ticari ve askeri yolların kavşağında bulunması ve tarih boyunca birbirinden farklı devletler arasında sık sık el değiştirmesiyle kültür ve medeniyet noktasında zengin bir birikime sahip bir şehir olduğunu belirterek, "Bunun yanı sıra kurulduğu coğrafya ve yaşadığı iklim itibariyle kendine özgü ayrıcalıkları, güzellikleri ve zorlukları olan bir şehir. Kısacası kültür ve tabiat varlıkları açısından oldukça zengin bir şehir. Tarih boyunca coğrafyasında savaşların ve muhteşem acıların eksik olmadığı Erzurum'da şehrin kültür ve medeniyet dünyası, demografik yapısı sürekli tahrip olmuş, kabuk değiştirmiştir. Yaşadığı erozyonlar nedeniyle Erzurum bugün toprak altında kalan değerlerinin pek de farkında değildir. Farkında olduğu değerleri de ortaya koymakta yeterli gayreti göstermemiş, birbirini tekrar eden argüman ve söylemlerle olduğu yerde kalmış, sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan çağın enstrümanlarını kullanamamış, kendisini ifade etmekte diğer şehirlerin gerisine düşmüştür" dedi.

Son zamanlarda yapılan yatırımlarla Erzurum bilhassa kış sporları ve turizmi şehri olma yolunda kazandığı ivmeyi ve heyecanı, organize ve disiplinli bir biçimde daha ileriye götürmeye mecbur olduğunu dile getiren Ertaş, "Aksi halde kış turizmi açısından Erzurum; reklam, tanıtım, pazarlama ve organizasyon tecrübesine, ekonomik güce, çağın gerektirdiği reflekslere sahip birçok şehrin gerisine düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Hâlbuki kültürel değerler, tabiat zenginlikleri, turizm ve organizasyon imkânları bir bütünün parçalarıdır. Hatta şehrin sosyal hayatı, refleksleri, duygusu da bu bütünden ayrılamaz. Erzurum, özellikle 1960'tan sonra ciddi göç vermeye başlamış şehirdir. Bu durumda Erzurum'un sadece doğudaki dinamikleriyle kalkınmasını beklemek yanlış olur. Erzurum artık sadece Doğu Anadolu'dan temsil edilebilecek şehir değildir. Erzurum başta İstanbul, Bursa ve İzmir olmak üzere yurt içinde ve dışında birçok şehre uzanmış bir şehirdir. Erzurum bu yerlerden soyutlanırsa elbette güdükleşir. Erzurum hatıralar şehri olur kalır" diye konuştu.

Ertaş, daha sonra şunları kaydetti; "Şehrimizle ilgili bu gerçeklerin bilincinde olarak şehrimizin bütün değerleri ve zenginlikleri üzerine kafa yormak, yeni argümanlar geliştirmek, şehir ve kültür araştırmaları yapmak, elde edilen neticeler üzerinde toplumsal bilincin gelişmesine, şehrin önce kendisini tanımasına sonra tanıtmasına, şehirleşme, turizm, ekonomi, tanıtım ve kalkınma konularında yeni ufuklar kazanmasına katkı sağlamak, bu konularda sivil toplumu desteklemek, yerel yönetimlere, kurum ve kuruluşlara yardımcı olabilmek amacıyla kısa adı "ŞEHİRDER", amblemi "HUMA KUŞU" olan "Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği"ni kurduk. Dernek Merkezimiz Muratpaşa Mahallesi, Haşıl Efendi Caddesi, Fırat Center, kat:3 no: 22'dir.

28 Nisan'da yapılan ilk genel kurulla derneğin başkanlığına Murat Ertaş, başkan yardımcılığına Yasin Deniz, genel sekreterliğine Ahmet İlker Akbaba, saymanlığına Oğuzhan Bingöl seçilmiştir. Derneğimizin kurucularından Metin Diler, Neslihan Arzu Keteci de dernek başkan yardımcısı Yasin Deniz'le birlikte derneğin Marmara Bölgesi çalışmalarını yürüteceklerdir.

Derneğimiz Erzurumla ilgili araştırma ve projeler hazırlayacak, şehrimizle ilgili değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşacaktır. ŞEHİRDER şehrimizle ilgili her türlü çalışmada yerel yönetimlerle, diğer kurum, vakıf ve derneklerle işbirliği yapmaya hazırdır. Derneğimiz ilk olarak Ankara'da 9-12 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek "Erzurum Tanıtım Günleri"nde fotoğraf sergisinin yanında Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa Tarihi Erzurum Tebrik Kartları hazırlayıp Erzurum Tanıtım Günleri'nin hatırasına Ankara'da ziyaretçilere dağıtacaktır. Derneğimizin kapısı şehrimize ve çalışmalarımıza katkı sağlamak isteyen herkese açıktır. " 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.