Bölge Haber Girişi : 03 Aralık 2009 12:32

Erzurum'da girişimcilik konferansı!..

Erzurum'da girişimcilik konferansı!..
İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP) tarafından hazırlanan "Girişimcilik Ulusal Konferansı" Erzurum'da gerçekleştirildi.

İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP) tarafından hazırlanan "Girişimcilik Ulusal Konferansı" Erzurum'da gerçekleştirildi.

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde yapılan Girişimcilik Ulusal Konferansı'nın açılışında konuşan Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, Erzurum'un İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesinin Doğu Anadolu'daki merkezi olduğunu, bölgedeki sekiz ille birlikte, konuyla ilgili çeşitli çalıştaylar yapıldığını ve önemli sonuçlar elde edildiğini söyledi.

Vasıflı insan yetiştirmenin, meslek eğitiminin tüm dünyada çok önemli hale geldiğini hatırlatan Budak, Türkiye'de meslek eğitiminin yüzde 35'ler seviyesinde olduğunu, bu oranın daha da yükletilmesi gerektiğini ifade etti.

FIRAT: "BAKIŞ AÇIMIZ DEĞİŞMELİ"

Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat ise konuşmasında, girişimcilikte çözümün sadece yasal düzenlemeler yapmakla elde edilemeyeceğini hatırlattı. Fırat, "Gençlerimizin bakış açılarını değiştirmemiz gerekiyor; bir adım öne çıkacak olanlar farklılık yaratmayı becerenler olacaktır" dedi.

Türk üniversitelerinde girişimciliğin bir ders olarak okutulmamasını da eleştiren Fırat, "Üniversitelerimiz değişen ekonomik koşullara uygun ders programları geliştirmeliler" şeklinde konuştu.

ÖZAKALIN: "İŞ KURMAK VE AYAKTA TUTMAK ZOR"

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın da konuşmasında girişimciliğin temelinde farkındalığın yattığını belirte ve "Girişimci, pazardaki boşluğu gören ve o boşluğu rasyonel bir şekilde doldurmayı başaran kişidir" dedi.

"Günümüz Türkiye'sinde bir iş kurmak, bir işi ayakta tutmak oldukça zordur" uyarısında bulunan Özakalın, kurulan şirketlerin ve işletmelerin çoğunun birkaç yıl içinde kapanmak durumunda kaldığını ifade etti. Girişimcilerin gerekli eğitim ve danışmanlık hizmetlerini almadan teşebbüste bulunmamaları gerektiğini anlatan Özakalın, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak, üyelerine bu yönde gerekli desteği verdiklerini kaydetti.

TÜNCEL: "GELENEKSEL EĞİTİMİMİZ MEMUR YETİŞTİRİYOR"

Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanı Mahmut Tüncel ise konuşmasında, Türkiye'deki geleneksel eğitimin memur yetiştirme mantığına sahip olduğunu ileri sürdü. Tüncel, Bakanlık olarak, bu eğitim anlayışını değiştirmeye devam ettiklerini söyledi.

Osmanlı döneminden kalan geleneksel eğitim modelimizle çağdaş dünyanın ihtiyaç duyduğu insan tipini yetiştirmenin imkânı olmadığını ifade eden Tüncel, şunları söyledi: "Osmanlı'da müteşebbisler gayri Müslimlerdi. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda ise yeterince teşebbüs sahibi insanımız yoktu. Eğitimimiz ise daha çok devlete memur yetiştirme mantığına sahipti. Ancak, 1980'den sonra Türkiye bu modeli hızla değiştirmeye başladı. Artık, gerek eğitim sistemimiz içerisinde gerekse kurulan çeşitli kuruluşlar marifetiyle insanımız daha girişken, daha girişimci bir ruhla yetiştiriliyor. Türk girişimciler artık dünyanın her yerindeler. Türk ekonomisi bugün dünyanın en büyük 17 ekonomisinden biri. Bu gelişme daha devam edecek."

REKTÖR KOÇAK: "ÜNİVERSİTELER DE DEĞİŞİYOR"

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise konuşmasında, "Girişimcilik, insanı başarıya götüren faktörlerden biridir" dedi.

"Lider insan, girişimci, zorlukları aşıp, tabir yerindeyse, gemisini denizlerde yüzdürüp limana sağlam olarak getirmeyi başarandır" tespitini yapan Koçak, dünyanın artık iyice küçüldüğünü, girişimci ruha sahip insanların, dünyanın her yerinde iş yapabildiklerini hatırlattı.

Üniversite kavramının da günümüz dünyasında oldukça değiştiğini, dünyada önde giden birçok üniversitenin sanayi ve ticaretin içinde yer aldığını anlatan Rektör Koçak, şöyle devam etti: "Atatürk Üniversitesi olarak biz de doğal olarak değişiyoruz; girişimciliği destekleyen çeşitli merkezlere sahibiz. Yakında faaliyete açacağımız Atatürk Üniversitesi TEKNOKENT'i de, girişimci ruha sahip, ilimiz ve bölgemiz insanına hizmet verecektir."

Öğrencilere de seslenen Rektör Koçak, "Küreselleşen dünyada artık sadece bir üniversite diploması sahibi olmak yetmiyor; piyasaya, sektörlere, ne katkı sağlayacağınız soruluyor. Bu sebeple öğrencilerimiz Atatürk Üniversitesi'nin kendilerine sunduğu eğitim altyapılarından yararlanmasını bilmelidirler" uyarısını yaptı.

VALİ ÖZTÜRK: "GİRİŞİMCİLİK RUHUMUZ EKSİK"

İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi programının son konuşmasını yapan Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk'de, "Millet olarak, bizde, girişimci ve girişimcilik ruhu eksikliği var" dedi.

"Yeni kuşak gençlerin girişimcilik ruhuna odaklanmalarını bekliyoruz" diyen Vali Öztürk, "Ancak, girişimcilik, asla gözü karalık değildir. Etraflıca düşünülmemiş her girişimcilik batmaya mahkûmdur. Batan bir işletme sadece kendisine değil, etrafına da zarar veriyor; adım atmak isteyenleri kötü örneği görüp, vazgeçiriyor" uyarısında bulundu.

"Girişimci, sadece kendi parasıyla iş yapmaya çalışan bir insan değildir; girişimci, başkasının parasını da kullanabilendir" diyen Öztürk, yapılan çalışmaların amacının, ülkemizdeki her yüz insandan onunu girişimci ordusuna katabilmek olduğunu sözlerine ekledi.

OTURUMLAR

Açılışın konuşmalarının ardından Dr. Rıdvan Özel, İKMEP projesinin tanıtımını yaptı. Ardından programın ilk oturumu gerçekleştirildi. Erzurum Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yaşar Nuri Şahin'in oturum başkanlığı yaptığı bu bölümde, İKMEP Takım Lideri Thomas Black, Atatürk Endüstri Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Mahmut Ay, Atatürk Üniversitesi TEKNOKENT Müdürü Prof. Dr. Avni Çakıcı ve Atatürk Üniversitesi Girişimcilik Uygulama Araştırma Merkezi Görevlisi Murat Bingöl, "Mesleki eğitimde girişimcilik becerilerinin kazandırılması" konusunda görüşlerini açıkladılar.

Erzurum İşkur İl Müdürü Ahmet Tacettin Ötügen'in oturum başkanlığını yaptığı ikinci oturumda ise, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, KOSGEP Temsilcisi Ahmet Turanoğlu, ABİGEM AB İş Geliştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın ve İş adamı M. Zeki Arıcıoğlu, "Yeni mezun ve işsizler için girişimcilik fırsatları oluşturulması" konusunu ele alarak tartıştılar.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.