Bölge Haber Girişi : 26 Aralık 2009 00:35

Erzurum'da çiftçiye damızlık koç desteği!..

Erzurum'da çiftçiye damızlık koç desteği!..
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen törende, damızlık koçlar kura çekimiyle belirlenen hak sahiplerine teslim edildi.
Erzurum Ajans-Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından uygulanan "Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi" kapsamında 42 çiftçiye damızlık koç törenle dağıtıldı.

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen törende, damızlık koçlar kura çekimiyle belirlenen hak sahiplerine teslim edildi.

Erzurum Tarım Müdürü Bektaş Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, 2006 yılından beri uygulanan söz konusu projeyle koyunculuk faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve mevcut hayvanlardan ıslah yoluyla en yüksek veriminin alınmasının amaçlandığını söyledi.

Bu doğrultuda, il genelinde 5 bin 592 adet mor karaman ırkı küçükbaş hayvanının ıslah kapsamına alındığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti: "Koyunculuk faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve ıslahı hem yetiştiriciler için hem de ülke ekonomisinin kalkınması açından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çiftçilerimize Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi kapsamında damızlık koç hibe edilmektedir. Çiftçilerimize ayrıca her bir koyun için pirim ödenmektedir."

Erzurum Damızlık Koyun ve Keçi Birliği Başkanı Emrullah Akpınar da son yıllarda küçükbaş hayvan varlığında yaşanan azalmaya dikkati çekti.

Erzurum'da damızlık koyun sayısının 2007'de 515 bin olduğunu ifade eden Akpınrar, 2008'de ise bu sayının 310 bine düştüğünü kaydederek, şöyle konuştu:

"2009 yılında da yüzde 15 oranında azalarak damızlık koyun sayısı 248 bine gerilemiştir. Koyun sayısındaki düşüş oranı bu yıl yavaşlamıştır. Hayvancılığının değer kazanması köylünün hayvanını elinde tutmasını sağlamıştır."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.