İlçeler Haber Girişi : 06 Eylül 2016 13:04

Erzurum'da Tarih içinde bir meydan için ilk kazma vuruldu

Erzurum'da Tarih içinde bir meydan için ilk kazma vuruldu
Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, kadim medeniyet alanı Yakutiye ilçesinde bir tarihi eseri daha gün yüzüne çıkaran projesine başlandı.
Erzurumajans-Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, kadim medeniyet alanı Yakutiye ilçesinde bir tarihi eseri daha gün yüzüne çıkaran projesine başlandı.

Murat Paşa Camii ile Hamamını bir meydan çerçevesinde ortaya çıkaracak proje çevreleyen 3 dükkan ve 19 adet binayı kamulaştırılarak yıkıldı. Başkan Korkut, Cami ve hamamı çevreleyen bir meydan projesinin bu yıl hayata geçeceğini belirtti. 

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut tarafından tarihi eserleri kurtarma, insana ve turizme açma çalışmalarına bir yenisi daha eklendi. Murat Paşa Camii ve Hamamını çevreleyen alanı açarak bir meydan projesi başlatan Ali Korkut, gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen çok eser olduğunu söyledi. Korkut, "Tarihi eserleri insanla buluşturmak, onları bir değer olarak şehir envanterine eklemek, kültür turizmine katkı bizim işimiz. Bu alanda epey yol aldık" dedi.

Murat Paşa Meydan Projesi alanında inceleme yapan Ali Korkut, "2 güzide eserimiz var burada, Murat Paşa Camisi ve Hamamı, bu aks yapı gruplarıyla işgal edilmiş durumdaydı. 5 milyon liralık bir kamulaştırma çalışması yaptık. Güzel bir proje yaptık, koruma kurulundan geçti. 2.5 aylık bir sürecimiz var. Bu süreçte yapım çalışması olacak. Şantiye alanına dönülmüş bir durumda alanımız. 2.5 ay sonra burası güzel bir alan olacak, Yakutiye Kent Meydanı gibi. Bodur çalı grupları, çiçeklerle birlikte güzel bir çalışma yapılacak. Oturma grupları olacak. yer altına olacak şekilde erkek ve bayan tuvaletleri yerleştirilecek. Ön taraf tamamen sert semin olacak, sert zeminle beraber ve kot farkı olmadan geçişin olduğu ve eserin bütün çıplaklığıyla ön plana çıktığı bir düzenleme gerçekleşecek. Bu çalışma tamamlandığında bulunduğumuz alana da ciddi bir prestij kazandırmış olacak ve iki Osmanlı dönemi eserini kurtarmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Projenin detayları

Murat Paşa Camii ve Hamamını çevreleyecek proje kapsamında, iki eser arasına ur gibi sızmış 3 dükkan ve 19 yapı grubu kamulaştırıldı. 7,5 dönüm büyüklüğündeki alan sert zemin yapılarak, çiçek ve bodur ağaçlarla bezenerek güzel bir görünüme kavuşturulacak. Kamulaştırma ve çevre düzenlemesinin yaklaşık 5.6 milyon liraya mal olacağı çalışma tamamlandığında Erzurum Yakutiye Kent Meydanının ardından Ali Korkut'un eliyle yeni bir meydana daha kavuşmuş olacak.

Murat Paşa Camii tarihçesi

Şehir merkezinde, bulunduğu mahalleye adını veren Murat Paşa Camii, yanındaki hamamla birlikte sur kapılarından Erzincan Kapısı civarındadır. Kitabesine göre 1573 tarihinde Sadrazam Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırılmıştır. Lala Paşa Camii'nden sonra Erzurum'daki ikinci Osmanlı camisidir. Yapı plan ve mimarı bakımından, şehrin kendisinden sonra inşa edilen tek kubbeli camilerine bir model oluşturmuştur. Caminin minaresi, doğusundaki Ahmediye Medresesi'nin minaresi ile ortaktır. Minare yakın zamanlarda onarılmıştır.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.