Erzurum'da Ramazan

Yazımın başlığını Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi dostum ve hocamız Prof. Dr. Ömer Özden'in bir solukta zorlanmada okuyacağınız akıcı bir üslupla kaleme aldığı Dergâh yayınlarından çıkan"Erzurum'da Ramazan" adlı eserinin adından aldım.


            Kitap 199 sayfa, 22 başlıktan oluşmakta. Başlıklarda temel konular: Erzurum'da ramazana hazırlık safhaları, ramazan ayı orucuna başlama gününün tespiti, hatim geleneği, teravih, sahur, yardımlaşma, iftar saatini bekleme, ramazan pidesi, top sesleri, çeşmeler, çay, çocukların durumu, iftar sofraları, ramazan şakaları, ramazan eğlenceleri, kadir gecesi, itikâf, şerefe, arafa ve arafalık, bayram ve bayram gelenekleri.Her başlığın altında doyurucu bilgiler yer almaktadır.


            Eser, birçokkişilerle teke tek görüşülerek yaşanmış tecrübelerden de yararlanılarakyazılmış. Tam da ramazanda dost meclislerinde ve ailecek okunacak bir eser. Dost meclisleri ve ailecek okunacak bir eser dememin nedeni, her eser toplu yerde okunmaz ve sohbete neden olmaz.  Ancak bu tür eserler kısa başlıklarla yazıldığından okunur ve sohbete neden olur. Bir başlık okunur ve herkes yorulmadan dinler.  Mecliste geçmiş güzel günler anılır, herkes özellikle de genç kuşaklar bir şeyler öğrenir,  hoşça vakit geçirilmesine vesile olur.


Şehirler insana ancak hatıralarıyla, kültürleriyle güzellikler katar. İnsanı erdemli kılan aile, sokak, köy ve kent anılmaya ve yaşanmaya değerdir. Ramazanda bir birimize kattığımız bu erdemli davranışları keşke diğer zamanlarda da devam ettirebilsek.


            Ramazan ayı üzerine Erzurum'un din bilginleri ve tasavvuf erenleri tarafından çokça şiirler yazılmış bir aydır. Özden hocamız da AlvarlıEfe'nin Ramazan üzerine yazdığı şiirleri toplamış, kitaba bir ek yapmış. İyi de etmiş. 


Efe,insanın incitilmemesini şu mısralarla ortaya koyar:

            Hazer kıl kırma kalbin kimsenin canını incitme

            Esir-i gurbet-i nalan olan insanı incitme

            Tarik-i aşkdabi-çare-yi hicranı incitme

            Sabır kıl her belayı hane-yi Rahman'ı incitme

 Felekte hâsılı insan isen bir canı incitme

                        Günahkâr olma fahr-i âlem-i zi-şanı incitme

            Yine Naim Hoca'nın sıkça okuduğu Alvarlı Efe'nin "Sakın incitme bir canı/Yıkarsın arş-ı Rahman'ı" redifli şiiri kitapta yer almış. Ben bu şiirin iki kıtasını sizlerle paylaşmak istedim.


                  Kimsenin gönlünü kılma

                  Sakın harama el vurma

                 Bir ferdin aybını görme

                  Günah meclisinde durma

                 Sakın incitme bir canı

                 Yıkarsın arş-ı Rahman'ı

İhtiyara eyle hürmet

            Sabilere kıl merhamet

            Misafire sarf et nimet

            Allah'tan istersen rahmet

Sakın incitme bir canı

     Yıkarsın arş-ı Rahman'ı


 Bu güzellikleri paylaşmak için kitapla tanışmanızı salık verir, Ramazanınızı kutlar, selam ederim. 


Hazer;zarar verebilecek şeyden kaçınma.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.