Bölge Haber Girişi : 07 Nisan 2010 16:16

Erzurum Üniversitesi için top mecliste!..

Erzurum Üniversitesi için top mecliste!..
Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir, Konya, Kayseri ve Erzurum'da 7 yeni üniversite kurulmasına ilişkin Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Erzurum Ajans-Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir, Konya, Kayseri ve Erzurum'da 7 yeni üniversite kurulmasına ilişkin Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu.
Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı'na sevk edildi. Tasarı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin yanı sıra Bursa Teknik Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İzmir Turgut Reis Üniversitesi, Konya Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi ve Erzurum Üniversitesi kurulmasını öngörüyor.
Üniversitelere bağlı fakültelerin de yer aldığı tasarı, akademik ve idari hizmetler için 15 bin 530 yeni kadro ihdas edilmesini de öngörüyor.
 
İŞE YENİ ÜNİVERSİTELERİN ADLARI
 
Tasarıda Erzurum, Konya , Kayseri’deki üniversiteler şehir adlarıyla Ankara’da Yıldırım Beyazıt, Bursa’da Teknik, İstanbul’da Medeniyet, İzmir’deki üniversiteye ise Turgut Reis isminin verilmesi belirtiliyor.
 
Tasarıya göre, Ankara’da 8 fakülte, 1 yüksekokul, 3 enstitü, Bursa’da 6 fakülte, 1 yüksekokul, 2 enstitü, İstanbul’da 11 fakülte, 2 yüksekokul ve 4 enstitü, İzmir’de 10 fakülte, 1 yüksekokul, 3 enstitü, Konya’da 6 fakülte, 1 yüksekokul, 3 enstitü, Kayseri’de ise 4 fakülte,2 yüksekokul ve 3 enstitü kurulacak. Üniversiteler içerisinde sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’e tıp fakülteleri kurulacak.
 
TASARIDA NELER VAR?
 
Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı:
“MADDE 1- 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.
Erzurum Üniversitesi
EK MADDE 124- Erzurum’da Erzurum Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulmuştur.
Bu Üniversite;
a) Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Spor Bilimleri Fakültesinden,
b) Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Yabancı Diller Yüksekokulundan,
c) Rektörlüğe bağlı olarak yeni kurulan Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ile Sağlık Bilimleri Enstitüsünden, oluşur.”
MADDE 2- 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (II) sayılı cetvelin “A) Yükseköğretim Kurulu, Üniversiteler ve Yüksek Teknoloji Enstitüleri” bölümüne aşağıdaki üniversiteler eklenmiştir.
“97) Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
98) Bursa Teknik Üniversitesi
99) İstanbul Medeniyet Üniversitesi
100) İzmir Turgut Reis Üniversitesi
101) Konya Üniversitesi
102) Kayseri Üniversitesi
103) Erzurum Üniversitesi”
MADDE 3- 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 12- Bu Kanunla yeni kurulan üniversitelerde kullanılmak üzere ekli (1) sayılı listede yer alan öğretim elemanlarına ait kadrolar ihdas edilerek bu Kanun Hükmünde Kararnameye bağlı cetvellere, ilgili üniversite bölümleri olarak eklenmiştir.”
MADDE 4- 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 11- Bu Kanunla yeni kurulan üniversitelerde kullanılmak üzere ekli (2) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek bu Kanun Hükmünde Kararnameye bağlı cetvellere, ilgili üniversite bölümleri olarak eklenmiştir.”
MADDE 5- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 
GENEL GEREKÇE
 
Üniversiteler, bulundukları şehirler açısından bilgi, eğitim, insan kaynakları, iş ve sosyal hizmetler konularında önemli etkileri olan kurumlardır. Üniversitelerin; teknolojik yenilikler yaratması, bilgi üretmesi ve bu bilgi ve deneyimlerini çevresine yayması, yaşam boyu eğitim programları, topluma hizmet uygulamaları sunması gibi geleneksel işlevleri bulunmaktadır. Bu geleneksel işlevlerin yanı sıra üniversiteler, bulundukları şehir ve bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına doğrudan katkı sağlamaktadır. Gerek ekonomik gerekse sosyal ve kültürel alanlardaki bilgi akımlarının bilimsel anlamda gerçekleştirilebilmesi için üniversitelerin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizdeki teknik ve sosyal gelişmeler ile nüfus artışı sonucunda mevcut üniversitelerin var olan bu ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalması, yeni Devlet üniversitelerinin kurulmasını gerektirmektedir.
Tasarı ile; Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Konya, Kayseri ve Erzurum illerinde yeni Devlet üniversiteleri kurulması öngörülmektedir.” (Kaynak: Albayrak)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.