Erzurum ovacık yaylaları organik hayvancılık ve sağlıklı beslenme

Teknolojının gelişmesi ile birlikte İsaril kökenli tahum üretiçileri daha verimli ürün elde eetmek maksadı ile Bitki tohumlarının Genetik yapısını değiştirme çalışmalarını hızlandırmış bulunmaktadırlar. Piyasaya sürülen Genetiği değiştirilmiş Organızma lı Tohumlardan elde edilen btkisel ürünler İnsan ve canlı sağlığı acısından risk oluşturmaktadır.

Biz insanlar tarafından tüketilen Genetiği Değiştiriliş Organızmalı Tohumlardan elde edilen Bitkisel ürünlerin Birçok ülkede hayvan yemi olarak kullanılması serbest bırakılmıştır.
GDO (Genetiği Değştirilmiş Organızma) lu Bitkisel ürünlerin ve GDO kökenli hayvan yemlerinin ülkemizde üretilmesi yetiştirilmesi ve pazarlaması yasaklanmış durumda olmasına rağmen Kacak yollardan ülkemize bu ürünlerin girdiğinden endişe duymaktayız.

Hatta İnsan sağlığı acısından son derece tehlikeli olan bu GDO lu ürünleri ülkemizde insanların tüketmesine sebep olan kişiler kanaatimçe bir katilden farksızdırlar. Çünkü bu GDO kökenli ürünlerle beslenen her insan belli bir zaman sonra kanser gibi ölümçül hastalıklara yakalanarak ölmektedir. Hatta GDO kökenli gıdaları tüketen bir insan kısırlaşmaktadır.

Ülkemiz insanını bu tehlikeden kurtarmak için zaman kaybetmeden Organık tarım teknikleri ile Bitkisel ve hayvansal ürün yetiştirilmesinin tüm ülke sathına yaygınlaştırılması gerekmektedir.

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Organık Tarım üretimine verilen teşvik ve desdeklemelerin artırılarak Türk çiftcisinin teşvik edilmesi çok faydalı olaçaktır. Ayrıca Organık Tarım teknikleri ile üretilen ürünlerin pazarlanması ve tüketiçiye hızlı ve zamanında ulaştırılması sağlanmalıdır. Geniş bir tüketiçi ağına ulaşmak için gerekli tüm tedbirlerin alınarak pazarlama yapan üretiçi veya aracılardan vergi alınmamalıdır.

ORGANIK TARIM NEDİR.

5262 sayılı Organık Tarım kanunu ile Organık Tarım esasları ve uygulanmasına ilişkin yönetmelik kapsamında Bitkisel ve Hayvansal ürün yetiştirmek ve üretmektir. Bu yönetmelik kapsamında ürün elde ederken kesinlikle Kimyasal İlaç Kimyasal yollardan elde edilen gübre Kirli ve sanayı atığı su GDO lu tohum ve herhangi bir girdi kullanılması yasaktır. Entansıf metodla yapılan hayvancılıktan elde edilen hayvan gübresi kullanılmasıda yasaktır. Ancak Organık hayvancılıktan elde edilen hayvan gübresi Doğal yollardan elde edilen Tohum Fide ve Fidan Kullanılması gerekmektedir. Bitkisel üretimde zararlı ve hastalıklarla müçadelede Bioteknık bıyolojık ve fiziksel Müçadele yöntemleri kullanılması gerektiği gibi Hayvansal üretimde ise Ruhsatlı ilaçların veteriner hekim tarafından kontrollu bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Organık tarım metodleri ile yapılacak üretimde en kolay olanı Yayla ve meralardan faydalanılarak yapılan hayvansal üretimdir.

OVACIK YAYLALARI VE ORGANIK HAYVANCILIK.

Küzeyde Kurusırt platosundan başlayarak Güneyde Büyük dumlu dağına kadar olan ve Doğuda Yedi göller yaylasından başlayıp Batıda Mescıt dağına kadar uzanan çok geniş cayırları tarlaları sulak ve verimli otlak alanlarını içinde bulunduran bu çoğrafya Organık hayvancılık için bulunmaz bir yurttur. Bu cağrafyada yaklaşık 50 tane köy ve 100 adet yayla yeralmaktadır. Onbinlerce büyük baş ve Küçükbaş hayvan otlatılmasına hayvan yemi yetiştirlmesine yetecek büyüklükte bir alana ve verimli topraklara sahip olan bu çoğrafyada Rantabl hayvancılık yapılmadığı bir gercektir. Zaman kayıpetmeden bu Çoğrafya üzerinde Organik hayvancılık projelerinin hazırlanıp uygulamaya geçirilmesi için tüm yetkililerin harekete gecmeleri gerekmektedir. Başta Büyükşehir belediye başkanı olmak üzere Gida Tarım ve Hayvancılık il müdürlüğü yetkililerinin harekete gecerek Çiftçilerle temasa gecmeleri çok faydalı olacaktır. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.