Eğitim Haber Girişi : 13 Nisan 2018 15:04

Erzurum Lisesi de 'niteliksizler' listesinde

Erzurum Lisesi de 'niteliksizler' listesinde
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan “nitelikli okullar kılavuzu” beraberinde ciddi tartışmaları getirirken, toplam 12 okulu nitelikli bulunan Erzurum’da, tarihi Erzurum Lisesi’nin liste dışında bırakılması, hem üzüntü, hem şaşkınlık yarattı.
Erzurumajans-Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan “nitelikli okullar kılavuzu” beraberinde ciddi tartışmaları getirirken, toplam 12 okulu nitelikli bulunan Erzurum’da, tarihi Erzurum Lisesi’nin liste dışında bırakılması, hem üzüntü, hem şaşkınlık yarattı. Erzurum’un deneyimli bürokratlarından Milli Eğitim  eski Müdürü Fevzi Budak, “Bu uygulama ile sadece Erzurum Lisesi’ne değil, aynı zamanda Nenehatun Kız Lisesi’ne, dolayısıyla da Erzurum’a yazık edilmiştir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 10 Nisan’da “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Yapılacak 2018 Yılı Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu” yayınlandı. Yayınlanan kılavuzda sınavla öğrenci alan liseler sıralandı. Sultan 2. Abdülhamit döneminde; 1885 yılında kurulması kararlaştırılan, inşaatı da 1889 yılında tamamlanan tarihi Erzurum Lisesi, başarısız bulundu ve liste dışında bırakıldı.

GEREKÇELER AÇIKLANMALI

Bu yıl 129’ncu kuruluş yıldönümünü kutlayan ve geçen süreçte yaklaşık 45 bin mezun veren, mezunları arasında çok sayıda başbakan (Ferit Melen) bakan, milletvekili, genel müdür ve üst düzey yöneticinin bulunduğu Erzurum Lisesi’ni “niteliksiz” saydıran değerlerin kamuoyu ile paylaşılması istendi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan “nitelikli okul” listesinde, birisi Oltu’dan olmak üzere Erzurum’dan 12 okul yer aldı. Üç imam hatip lisesinin de yer almayı başardığı listede, gözler Erzurum Lisesi’ni boşuna aradı.

Ülke genelinde Erzurum Lisesi ile birlikte 30 kadar tarihi okulun da “niteliksiz” bulunması, şaşkınlıkla karşılandı.

Tarihi lisenin “niteliksiz” sayılması, Erzurum Lisesi mezunlarını ayaklandırdı. Özellikle sosyal medyada tepkilerini dile getiren ve değerlendirmenin bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Erzurum Lisesi mezunları, böylesine önemli bir eğitim kurumunun “niteliksiz okullar” sınıfına dahil edilmesinin hesabının okul yöneticilerinden sorulması gerektiğini de dile getirdiler.

NENEHATUN KIZ LİSESİ DE LİSTE DIŞI

Erzurum Milli Eğitim Müdürü olarak hafızalarda derin izler bırakan Fevzi Budak, erzurumdanhaberler.com’a yaptığı değerlendirmede, “Niteliksiz diye tanımlanarak sadece Erzurum Lisesi’ne değil, en az o lise kadar tarihi olan Nenehatun Kız Lisesi’ne de yazık edilmiştir” dedi. Nitelikli okullar sıralamasında Erzurum Fen Lisesi’nden hemen sonra Erzurum Lisesi ile Nenehatun Kız Lisesi’nin sıralanması gerektiğini belirten Budak, şunları söyledi:

“- Nitelikli okullar listesinin yayınlanmasıyla birlikte hemen herkes Erzurum Lisesi’ne sahip çıktı, bu kadim okula haksızlık yapıldığını yüksek sesle dillendirdi. Tamam da, bu şehirde en az Erzurum Lisesi kadar tarihi özelliklere sahip, kadim bir başka okulumuz daha var. Kurulduğu yıllarda ‘öğretmen okulu’ olarak hizmet veren, yatılı pansiyonu bulunan Nenehatun Kız Lisesi de niteliksiz olarak ilan edildi. Olacak şey değil. Bu iki kadim okulu niteliksiz diye sınıflandırmak, Erzurum’a yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bence bir Galatasaray Lisesi kadar tarihi bir değere sahip Erzurum Lisesi böylesine basit şekilde harcanmamalıydı. Eğer bu yanlışlık giderilmezse, yeni eğitim yılında çok daha zayıf öğrenciler bu okula kaydedilecek, dolayısıyla Erzurum Lisesi onarılmaz bir büyük darbe yiyecektir.”

İŞTE ERZURUM’UN NİTELİKLİ OLARAK İLAN EDİLEN OKULLARI

1) Aziziye İlçesi Raylı Sistemler Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2) Aziziye İlçesi Ilıca İMKB Yavuz Selim Sosyal Bilimler Lisesi, 3) Oltu İlçesi Oltu Fen Lisesi, 4) Palandöken İlçesi Şehit Hasan Yılmaz Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, 5) Palandöken İlçesi Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi, 6) Palandöken İlçesi Erzurum Türk Telekom Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi, 7) Palandöken İlçesi Nevzat Karabağ Anadolu Lisesi, 8) Yakutiye İlçesi Erzurum Anadolu İmam Hatip Lisesi, 9) Yakutiye İlçesi Yakutiye Anadolu İmam Hatip Lisesi, 10) Yakutiye İlçesi Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 11) Yakutiye İlçesi Erzurum Yakutiye Elektrik-Elektronik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,  12) Yakutiye İlçesi Erzurum Anadolu Lisesi, Yakutiye İlçesi Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Fen Lisesi. 

Kaynak: erzhaber
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Erzurum lisesi mağduru25 01 Ocak 1970 02:00

    Buraya çok şey yazardım da sprey bitti.

  • Vicdansız Fen Lisesi Mezunu 01 Ocak 1970 02:00

    kardeşim erzurum lisesinin niteliksiz okul olarak gösterilmesine en başta ben karşı çıktım lakin bu demek değildir ki adaletsiz olacağız... ibrahim hakkı fen lisesinin her sene ilk 15,000 de 70-80 civarı öğrencisi olur.En sonki 2017 yılı yerleştirmelerinde 75 kişi ilk 15.000 de idi.Bunların 10 tanesi ilk binde ve bir tanesi de türkiye ikincisi. uzun sözün kısası kendi düşüncelerimizi savunurken adaleti kesinlikle elden bırakmamamız gerekiyor.

  • 25dadaş 01 Ocak 1970 02:00

    Bu sıralamada tarihi vasıfları ön planda değerlendirilmemiş sadece okulların eğitim başarısı baz alınmuş.

  • İlginç 01 Ocak 1970 02:00

    Şimdi listede olan okulların

  • Vicdanlı Erzurum Lisesi mezunu 01 Ocak 1970 02:00

    Okul idaresinin ya da öğretmenlerin bu süreçte hiç bir dahli olamaz ki, Valilik ve il milli eğitim teklifi yapar ve bakanlık da listenin son halini verir. Daha önce hiç mezun vermemiş kız imamhatip lisesi listedeyken Erzurum Lisesi’nin listede olmamasını başka kriterlerle araştırmak lazım. En yüksek puanlı öğrencileri %1lik başarı düzeyinden alıp %19-20 aralığına öğrenci gönderen fen lisesi başarılı olurken %19 alt puan diliminden öğrenci alıp %5_8 lik üniversitelere öğrenci gönderen Erzurum Lisesi nasıl başarısız sayılır? Vicdanlı olun eski mezunlar vicdanlı