Ekonomi Haber Girişi : 26 Nisan 2016 17:36

Erzurum ile Tebriz ve Urumiye arasında işbirliği köprüsü

Erzurum ile Tebriz ve Urumiye arasında işbirliği köprüsü
Erzurum ile İran arasında işbirliğinin geliştirilmesi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla Vali Ahmet Altıparmak başkanlığındaki bir heyet, Tebriz ve Urumiye'de işbirliği köprüsünü oluşturmak için temaslarda bulundu.
Erzurumajans-Erzurum ile İran arasında işbirliğinin geliştirilmesi, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla Vali Ahmet Altıparmak başkanlığındaki bir heyet, Tebriz ve Urumiye'de işbirliği köprüsünü oluşturmak için temaslarda bulundu.

Vali Ahmet Altıparmak'a İran gezesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Emin Öz, KUDAKA Genel Sekreter Vekili Dr. Mehmet Ali Çakal, Büyükşehir Belediyesi ESKER A.Ş. Genel Müdürü Baran Zahit Türk, KUDAKA Erzurum Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ozan Gündüz ve turizm yatırımcısı Denizhan Yılmazer eşlik etti. Gerçekleştirilen çalışma ziyaretinin iki günlük Tebriz bölümünde, Doğu Azerbaycan Genel Valisi, Tebriz Belediye Başkanı, Doğu Azerbaycan Sanayi Maden ve Ticaret Kurumu Başkanı, Tebriz Ticaret Odası Başkanı, Yabancı Yatırım Hizmetleri ve Aras (Culfa) Serbest Bölge Müdürleri ile resmi görüşmeler yapıldı.

Vali Ahmet Altıparmak yapılan resmi görüşmelerde, Tebriz ile Erzurum'un ortak kültürleri bulunduğunu, birbirine yakın mesafede olan bu iki kent yöneticilerin daha sık görüşmesi gerektiğini bildirdi. Erzurum'un bölgesinde 5 milyona yakın hitap eden önemli bir şehir olduğuna işaret eden Vali Altıparmak; Tebriz'den önemli sayıda öğrencinin Atatürk Üniversitesinde yüksek lisans ve doktora seviyesinde öğrenim gördüğünü, Erzurum'un İran'dan önemli sayıda turist tarafından tercih edildiğini belirtti. Erzurum-Tebriz ilişkilerinin gelişebilmesi için iki il arasındaki ulaşım olanaklarının geliştirilmesinin önemine dikkati çeken Vali Altıparmak, Erzurum-Tebriz direkt otobüs ve uçak seferlerinin yakın zamanda başlatılması gerektiğini söyledi. Erzurum-Tebriz ticari işbirliklerinin geliştirilmesi için iki ülke iş adamlarının ortak yatırım yapması gerektiğine vurgu yapan Altıparmak, Erzurum'daki  fuar ve kongre merkezinin tamamlanması ile birlikte karşılıklı fuar organizasyonlarının düzenlenebileceğini anlattı. Tebriz'in şairler şehri olduğunu anımsatan Vali Altıparmak, Erzurum'daki gençlerin de şiiri sevmeleri için bu ilişkinin gelişmesi gerektiğine değindi.

Erzurum ve Tebriz belediye başkanları, karşılıklı düzenlenecek otobüs seferleri için sponsor olabileceklerini bildirirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum-Tebriz direkt uçak seferleri için İranlı bir işadamı ile görüşmelerin son aşamaya geldiğini, gerekli resmi izinlerin alındığını ve uçuşların yakın zamanda başlamasını beklediklerini bildirdi.

Aras (Culfa) Serbest Bölgesinde incelemelerde bulunan Vali Altıparmak başkanlığındaki heyet, buradan Urumiye'ye geçti ve Batı Azerbaycan Genel Valisi, Urumiye Belediye Başkanı, Batı Azerbaycan Eyaleti İktisadi İşler ve Kaynakların Geliştirilmesinden Sorumlu Vali Yardımcısı, eyaletteki kamu, özel sektör yetkilileri ile görüşmeler yaptı. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.