Bölge Haber Girişi : 26 Aralık 2009 00:34

Erzurum-Ankara arası karar polemiği!..

Erzurum-Ankara arası karar polemiği!..
Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, Kılıçdaroğlu'nun 'Mahkemenin verdiği arama kararındaki imzalar farklı' iddialarıyla ilgili; "Bir karardan birkaç örnek çıkar hepsi ayrı ayrı imzalanır" dedi.
Erzurum Ajans- Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, ''Şimdi bilgisayar ortamında çalışıldığı için yazıcıdan çıkan her bir kararın imza ve mührü ayrı ayrı yapılıyor. Dolayısıyla her mühür ve imzanın aynı noktaya isabet etmesi mümkün değil'' dedi.

Kuş, makamında düzenlediği basın toplantısında, ellerinde gizli bir soruşturma olduğunu ve uzun süredir ellerinde olan bu soruşturmada gizlilik ilkesine özellikle riayet etmeye çalıştıklarını belirterek, bundan sonra da aynı dikkatle çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

''Bir iki gün önce bazı görsel ve yazılı medyada bizim CMK 250 ile Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkememizde verilen bir kararın kimlik bilgilerinin ve adres bilgilerinin boş olduğu, buranın istendiği şekliyle doldurulup, istismar edileceği şeklinde haber yer almıştı'' diyen Başsavcı Kuş, şunları anlattı:

''Biz de olayın öyle olmadığını dün hepinizin bildiği gibi yaptığımız basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurmuştuk. Ancak bugün bizim basına dağıttığımız, kişilerin özellikle masumiyet karinesi gereğince hakları haleldar olmasın diye dikkat ettiğimiz gizlilik ilkesine uygun olarak sizlere dağıttığımız kararlarda imzalar farklı gibi söylenip, sanki meslektaşlarımız ve teşkilatımız farklı kararlar veriyor gibi bir durum ortaya çıkınca, teşkilatımızı ve meslektaşlarımızı zan altında bırakmamak için sizlerle bir araya geldik. Bizim hiçbir kurumla bir kavgamız mücadelemiz söz konusu değildir. Biz herkese eşit mesafede bağımsız ve tarafsızlık ilkesi çerçevesinde görevimizi yapmaya çalışıyoruz.

Erzincan Jandarma Komutanlığına gönderdiğimiz kararla, sizlere dağıttığımız karardaki imzalar farklı gibi gözüküyor. Kamuoyunda sanki Adliyede farklı farklı kararlar çıkıyormuş gibi bir yanlış anlaşılmaya meydan vermemek açısından bizim mahkemede bu şekilde aldığımız değişik iş şeklindeki kararlar en az 3-4 tane olur. Biri dosyasında kalır, biri savcılığa geri döner, kolluğa göndereceğimiz olur. Yani en az 3 yada 4 tane çıkar bu karar.''

-BİLGİSAYAR ORTAMI-

Kuş, adliyelerde artık bilgisayar ortamında çalışıldığına dikkat çekerek, her kararın imza ve mührünün ayrı ayrı yapıldığını söyledi.

''Şimdi bilgisayar ortamında çalışıldığı için yazıcıdan çıkan her bir kararın imza ve mührü ayrı ayrı yapılıyor. Dolayısıyla her mühür ve imzanın aynı noktaya isabet etmesi mümkün değil'' diyen Kuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben kimlik ve adres bilgileri karartılmış kararları göstereceğim. Aynı şekilde kararın ıslak imzalı örneklerini de göstereceğim. Yine gizliliğe özen göstererek, kişilerin mağdur edilmemesi için masumiyet karinesi gereğince üzerlerini çizdik, fotokopiyle çoğalttık ve her birinize dağıtacağız. Bu karardan 3 tane nüsha çıkartıldı. Kararın numarasının aynı olduğu görünüyor. Değişik iş no 2009'a 785'e 3 kararda aynı. Her üçünde de görüyorsunuz hakimin imzası aynı. Üçü de ıslak imza.''

Kuş, örnek olması hasebiyle konuyla ilgili olmayan aynı mahkemeden yine ıslak imzalı değişik bir kararı daha basın mensuplarına göstererek, şöyle devam etti:

''Bu kararları, farklılığın görülmesi açısından yanıma aldım.. 2009'a 807 değişik iş nolu karara bakıldığında hakimin imzasının nerede bittiği görülüyor. Bir altındakinin nasıl olduğu görülüyor. Bunlardaki farkları görebiliyorsunuz. Bunların diğer kararlarda da olabildiğini görebiliyoruz. Bunu yine isimleri kapatarak, gerekçeli karar yayınlandığı halde isim kısmını yine kapatarak burada gösteriyorum.''

Hiçbir kurumu ve kişiyi zan altında bırakmadan yasal mevzuat çerçevesinde vicdani kanaatlerini ortaya koyduklarının altını çizen Kuş, ''Görevimizi arkadaşlarla birlikte en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bundan sonrada aynı gizlilik ve tarafsızlık içerisinde görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Gizliliğe özen gösteriyoruz. Bu olayı sizler vasıtasıyla kamuoyuyla paylaşmak istedim. Aksi takdirde Erzurum Adliyesi ve meslektaşlarımız zan altında kalacaktı'' diye konuştu.

Başsavcı Kuş, bir gazetecinin CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili hukuki bir girişimde bulunup bulunulmayacağı sorusuna ise ''Ben ifade ettim. Hiçbir kişi ve kurumla biz çatıŞma halinde değiliz. Hiçbir kişi ve kuruma da cevap anlamında bu açıklamayı yapmıyorum. Sadece kamuoyunu doğru bilgilendirme ve nasıl çalıştığımızı kamuoyuna doğru bilgilendirme adına açıklıyorum'' yanıtını verdi.

BAKAN ERGİN: ERZURUM'A MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRDİM

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Erzurum ve Erzincan Cumhuriyet Savcılıkları ile ilgili şikayetleri incelemek için 16 Aralık tarihinde müfettiş görevlendirdiğini açıkladı.

Ergin, Meclis'te basın mensuplarının, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erzurum ve Erzincan Cumhuriyet Savcılıkları ile ilgili iddialarına cevap verdi. Kılıçdaroğlu'nun Adalet Bakanı'nı açıklamaya çağırdığının hatırlatılması üzerine Ergin, "Bizim ne zaman konuşacağımıza kendimiz karar veririz. Birincisi bu. İkincisi, hem yargıya müdahale etmeyin deyip hem de her olayda hakimler ve savcıların yapmış olduğu yargısal faaliyetlerle ilgili bakanlığı hesap vermeye çağıran tavrını doğru bulmuyorum." dedi.

Bağımsız yargının savcılarıyla hakimleriyle işlem yaptıklarını anlatan Ergin, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu işlemlerle ilgili her hangi bir itiraz, şikayet varsa bunlar bakanlığımıza ulaştığında gereği yapılır. Nitekim sayın Kılıçdaroğlu'nun ilk basın toplantısını yaptığı tarihten önce bakanlığımıza yapılmış şikayetler vardır. Biz 16 Aralık tarihi itibariyle Erzincan ve Erzurum'daki uygulamalara ilişkin şikayetleri incelemek üzere müfettiş görevlendirmiş durumdayız. Dolayısıyla sayın Kılıçdaroğlu telaş etmesin. Müfettiş görevlendirilmesi talebini yapmasına gerek yok. Bize gelen konuların tamamını hassasiyetle, titizlikle inceliyoruz. Müfettiş incelemesi sonucunda varsa bir yanlış bunun gereği yapılıyor, geçmişte de bunun örnekleri var. Bunun dışındaki konular Erzurum'un bileceği konulardır. Onlar kendileriyle ilgili değerlendirmeyi yaparlar."

KILIÇDAROĞLU:MAHKEMENİN İKİ AYRI KARARI VAR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği arama kararı konusunda iki ayrı kararının söz konusu olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, kararın birinde arama yapılacak kişi, adres ve diğer bilgilerin bulunmadığını, diğerinde ise söz konusu bilgilerin yer aldığını öne sürdü.

Kılıçdaroğlu, TBMM'de gerekçeleştirdiği basın toplantısında, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin arama kararına ilişkin bilgilerin yer aldığını iddia ettiği ikinci kararın örneğini gazetecilere gösterdi.

Arama kararıyla ilgili açıklama yapan Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş'un doğru konuşmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, söz konusu kararla ilgili biri dolu, biri ise boş olmak üzere iki farklı kararın söz konusu olduğunu iddia etti. Karar metnini basın mensuplarına gösterirken ellerinin titrediği dikkat çeken CHP'li Kılıçdaroğlu, her iki kararda imzaların farklı yerlere atıldığını kaydetti.

Kılıçdaroğlu, konuya ilişkin açıklama yaptığı geçen çarşamba günü ikinci kararın da ellerinde olduğunu ifade ederek, "Ancak yargıya ve yargıçların bağımsızlığına duyduğumuz saygı gereği o kararı açıklamamıştık." ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.