Bölge Haber Girişi : 11 Mart 2010 18:19

Ertugay 12 Mart'ı TBMM'de anlattı!..

Ertugay 12 Mart'ı TBMM'de anlattı!..
Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum Milletvekili Zeki Ertugay, TBMM’de yaptığı konuşmada, Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunu dile getirdi, Milli Mücadele ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum’un bugün hiç de hak

Erzurum Ajans-Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum Milletvekili Zeki Ertugay, TBMM’de yaptığı konuşmada, Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunu dile getirdi, Milli Mücadele ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum’un bugün hiç de hak etmediği yerde olduğunu savundu.
Erzurum’un kurtuluş günü olan 12 Mart 1918 tarihinin, Anadolu’nun kalbi Erzurum’un bu ülke uğruna nice canlar feda edilerek elde edilen bir zafer günü olduğunu ifade eden, Ertugay, “16 Şubat 1916’dan12 Mart 1918 tarihine kadar Rus ve Ermeni işgali altında kalan Erzurum’da Taşnak Ermeni çeteleri tarafından yapılan insanlık dışı katliam Jenosit ve Ortaçağdaki Engizisyon mezaliminde dahi görülmeyen bu vahşet, 12 Mart 1918 tarihinde 1. Kafkas Kolordusu’nun Erzurum’a girişiyle son bulmuştur.”dedi.
HER AİLEDE ŞEHİT VAR
“Erzurum’da hiçbir aile yoktur ki Rus ve Ermeni savaşlarında şehit vermemiş olsun.”ifadelerini kullanan Ertugay, “Erzurum, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da en fazla Türk soykırımının yapıldığı şehirlerin başında gelmektedir. 1916-1918 yılları arasında vilayet sınırları dahilinde şehit sayısı 50 bindir. Burada şu hususu bilhassa ifade etmek istiyorum. Türk Milleti, Bu tarihi gerçeğe rağmen olayları ters yüz edip Türk’e soykırım iftirası atanların, bu kin ve iftira kampanyası altında asla ezilmeyecek, bütün engellere rağmen dünya kamuoyunun gerçekleri öğrenmesini sağlayacaktır” diye konuştu.
Erzurum büyük Türk Milleti’nin tarihi misyonunda ve alın yazısında her zaman Anadolu’nun kilidi ve anahtarı konumunu üstlendiğini vurgulayan Ertugay, şunları kaydetti: “Tarihi Türk yurdudur. Dün olduğu gibi bugün de, bu tarihi şehir stratejik öneminden, tarihi, kültürel ve siyasi cazibesinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Türk yurdu olduğundan bugüne kadar ülkemizde görülen her önemli vatan meselesinde Türk Milleti’nin yüz akı olmuştur. Bu konumundan dolayı da Anadolu tarihiyle uğraşan tarihçilerin hem fikir oldukları yegane nokta; Erzurum yaylasına hakim olan milletler bütün Anadolu’ya hakim olurlar bu yaylayı ellerinden çıkaran milletler, er veya geç Anadolu’nun öteki kısımlarındaki hakimiyetlerini de kaybederler. Bu gerçek, Anadolu’nun 5000 yıllık tarihinde hiç değişmemiştir ve değişmeyecektir.
Onun içindir ki büyük Önder Atatürk, yeni devletin ve cumhuriyetin kuruluşuna giden ilk adımı Erzurum’da Erzurum Kongresini yaparak atmıştır. Erzurum Kongresi’ne zemin hazırlayan sürecin başlangıcı hiç şüphesiz ki, hürriyet ve istiklal mücadelesinin kazanıldığı 12 Mart tarihi yani Erzurum’un kurtuluşudur. Büyük Önderin “Tarih bu kongremizi şüphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir” dediği Erzurum kongresi; Kuva-i Milliye’nin, amil milli iradenin hakim kılınacağının ilan edildiği bir kongredir; Bu kongre yeni kurulacak bağımsız Türk Devletinin kuruluş felsefesini oluşturan, Azınlıklara imtiyazlar verilemez, Manda ve himaye kabul edilemez, Vatan bir bütündür parçalanamaz, Kararlarının alındığı tarihin akışını değiştiren bir kongredir.”
KONGRE KARARLARINA TERS KARARLAR
Erzurum’da 23 Temmuz 2003’de 59’ncu AKP Hükümeti’nin, 84 yıl önce tarihi karaların alındığı, bağımsızlık meşalesinin yakıldığı bu kutlu mekanda bir Bakanlar Kurulu toplantısı yaptığını hatırlatan Ertugay: “Bu toplantıda 7’nci uyum paketi adı altında 10 tane yasanın çıkarılması kararlaştırılmıştır.
Maalesef bu yasaların bazıları Erzurum Kongresi kararları ile adeta hesaplaşma niteliğindedir.
Ve Bugünkü 1000 yıllık kardeşliğimizi dinamitleyen, milli birlik ve beraberliğimize zarar veren, şehitlerimizin kemiklerini sızlatan, bugünkü açılım denen yıkım projelerinin de alt yapısını oluşturmuştur. Türk Milletin kurtuluşuna ve bağımsızlığına giden bu günleri anarken şüphesiz amacımız, tarihten çıkarılan derslerin yeni nesillere aktarılması yanında, o zor şartlarda bu aziz vatanı işgalden kurtarıp bize emanet eden kuva-i milliye ruhuyla, bugün bu ülkeyi yönetenlerin millete, devlete bakışı arasındaki farkı ortaya koymaktır.”ifadelerini kullandı.
ERZURUM GERİYE GİTTİ
Günümüz Erzurum’unun , geçen 8 yıllık zaman içerisinde bir taraftan ekonomik olarak kan kaybettiğini bildiren Zeki Ertugay; şunları söyledi: “Yani küçük esnafı çiftçisi yok olurken, memuru emeklisi dara düşerken, tarım ve tarım dışı sektörlerde işsizlikte patlama yaşanırken diğer taraftan da ilde yaşanan iki yönlü göç şehrin kültürel ve sosyal yapısını ciddi oranda bozmuştur. Sadece birkaç rakam vermek gerekirse, kurulan tasfiye edilen ve kapanan işyeri istatistiklerine göre; Erzurum’da 2009 yılı temmuz ayında, 2008 yılı temmuz ayına göre kurulan şirket sayısında yüzde 55, kurulan gerçek kişi ticari işletmesi sayısında yüzde 41’lik azalma oldu. Tasfiye edilen kooperatif sayısında yüzde 166 oranında artış oldu. Geçen yılın aynı ayına göre kapanan şirket sayısı yüzde 50, kapanan kooperatif sayısı yüzde 133 arttı. Bu rakamlar Erzurum’un sürekli kan kaybettiğini ekonomik olarak büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu ve problemlerine acilen çözüm beklediğini açıkça göstermektedir.12 Mart aynı zamanda İstiklal marşımızın kabulünün 89 uncu yıldönümüdür. Sözlerimi burada bitirirken, İstiklal marşımızın yazılmasına vesile olan kahramanlarımıza, milli mücadelede ve terörle mücadelede hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, Milletimize baş sağlığı diliyor aziz hemşerilerimin kurtuluş bayramlarını tebrik ediyorum.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.