Bölge Haber Girişi : 05 Kasım 2009 15:48

Ermeni Büyükelçinin Erzurum hayali!..

Ermeni Büyükelçinin Erzurum hayali!..
Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokol, Ermenistan'ın Bern Büyükelçisi Charles Aznavour'un Türkiye'den toprak talebi içeren açıklamalarıyla yine tartışma konusu oldu.

Erzurum (GHA)-Diplomatik ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesine dair Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokol, Ermenistan’ın İsviçre Bern Büyükelçisi Charles Aznavour’un açıklamalarıyla yine tartışma konusu oldu. Aznavour, imzalanan protokolü olumlu bulduğunu ifade etmekle kalmadı, Erzurum, Erzincan, Bitlis, Van ve Muş gibi illerin Ermenistan’a iade edilmesini istedi. Büyükelçi Aznavor’un; ‘küstahlık’ olarak değerlendirilen bu açıklamaları, Erzurum’da tepkiyle karşılandı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, “Ermeniler, dillerinin altındaki baklayı yavaş yavaş çıkarmaya başladılar.” dedi.


Prof. Dr. Konukçu, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan çeşitli anlaşmalara ilişkin olarak daha önce de bazı değerlendirmeler yaptığını hatırlatarak, “Bu hususta kullandığım en son ifade, Ermenistan tarafının ilk fırsatta yan çizeceği yönünde olmuştu.” dedi. Ermeni Diasporası’nın, yıllardır sözde Batı Ermenistan hayaliyle yanıp tutuştuğunu vurgulayan Konukçu, Büyükelçi Aznavour’un bu açıklamalarının, imzalanan protokole Ermenistan tarafının hangi çerçevede baktığını ortaya koyduğunu dile getirdi.

 

ERZURUM, ERZİNCAN, BİTLİS, MUŞ VE VAN BİZE İADE EDİLMELİ

 

İsviçre’nin Bern kentinde Ermenistan Büyükelçisi olarak görev yapan Charles Aznavour, İtalya’nın RİA3 TV kanalı ile yaptığı söyleşide Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesini olumlu karşıladığını belirtti. Aznavour, Stalin’in, 1924’de Ermenistan’a Erzurum, Erzincan, Bitlis, Van ve Muş gibi illerin iadesine söz verdiğini öne sürdü. 1920’de dönemin ABD Başkanı Wilson tarafından çizilen Ermenistan’ın da, Trabzon, Erzurum, Van ve Bitlis’i kapsadığına işaret eden Büyükelçi Aznavour, “1924’te doğduğum zaman, Ermenistan’a topraklarının iadesine söz verdiler. Şimdi 85 yaşındayım ve daha fazla bekleyemem.” şeklinde konuştu. Büyükelçi Aznavour’un yaptığı bu küstahça açıklama, Ermeni mezalimini bizzat yaşayan Erzurum’da tepkiyle karşılandı. Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokole ilişkin olarak bir süre önce çeşitli değerlendirmelerde bulunan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, taraf ülke olarak Ermenistan’ın da imza koyduğu protokol konusunda bir takım endişelerinin bulunduğunu ifade etmişti.

 

ERMENİLER HEP ANLAŞMALARI İHLAL EDEN TARAF OLDU

 

Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, Türkiye ile Ermenistan’ın, 1829’dan bu yana birçok anlaşmaya imza koyduğuna dikkati çekerek, bu anlaşmalara uymayan ve hep ihlal tarafın Ermenistan olduğunu dile getirdi. Konukçu, “Büyük bir ihtimalle Büyükelçi’nin sarf ettiği sözlerin Ermenistan’ın bir devlet politikası olmadığı ve bu görüşlerin Büyükelçi’yi bağlayacağı yönünde açıklamalarda bulunulacak ve bu konu kapatılacak. Fakat bu durum, Ermenistan’ın Türkiye üzerinde bir takım hesapları olduğu gerçeğini değiştirmeyecek. Akıllarında olan hep budur, sözde Batı Ermenistan hayalidir. Çünkü Ermenistan, protokol çerçevesinde gerçekten dostane ilişkiler kurulmasını isteseydi, Karabağ konusunda net bir adım atardı. Bu da, yaklaşımın samimiyetsizliğini gösteriyor.” diye konuştu. (www.erzurumajans.com)


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.