Bölge Haber Girişi : 21 Ağustos 2010 04:32

Erdoğan'dan sonra AKP'de neler olacak?..

Erdoğan'dan sonra AKP'de neler olacak?..
Erdoğan'ın AKP Genel Başkanlığı'nı bırakıp Köşk'e çıkması sonucunda parti içerisinde neler yaşanacak?...
 
Erzurum Ajans-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu konuşmalarda, siyaseti bıracağı yönündeki açıklamalarının yankıları sürüyor. İktidara yakınlığıyla bilinen Bugün gazetesi yazarlarından Tarık Toros, Erdoğan'ın AKP başkanlığını bırakması sonucu partide yaşanacak gelişmelere ilişkin bir değerlendirmede bulundu.

İŞTE O YAZI...

Malum, Başbakan Tayyip Erdoğan, 2011 seçimlerinde son kez milletvekili adayı olacağını açıklamıştı... Arınç'a ''Temsilciler Meclisi'' programında, ''Sayın Başbakan yerini kime bırakacak ya da AK Parti'de ne olacak'' diye soruldu:

-Herhalde ben bu tartışmanın dışında kalırım. Çünkü benim de üçüncü dönemim olacak. Bu hüküm parti tüzüğe konulurken çok düşünüldü. Belediye başkanları için de böyle bir hüküm var. Hiçbirimizin gözü arkada kalmasın. Bu Baykal'ın gidişine benzemez.

ARINÇ AKP'NİN BAŞINA GEÇER Mİ

Aslında Arınç'a sorulmak istenen şuydu: ''Başbakan bırakıyor, amacı Köşk'e çıkmak. Yerine Başbakan olacak kişiler içinde en güçlü aday sizsiniz, ne düşünüyorsunuz?''

Arınç'ın cevabı gösterdi ki, onlarca başka adayın da başbakanlık yolu kapalı. Çünkü AK Parti'de ''üç dönem'' kuralı ile yalnızca Erdoğan ve Arınç değil, 17 bakan ve pek çok milletvekili de 2011'de son kez milletvekili adayı olacak.

Gerçekten de AK Parti tüzüğü çok açık:

-AK Parti listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, en fazla üç dönem aday gösterilebilir. (Madde 132)

2011'de son kez aday olacak isimlere baktığınız zaman, AK Parti'nin yarısının boşaldığını görüyorsunuz. Aslında yarısı da değil, kurmay kadronun tamamı da denebilir.

Kurmay kadrodan kastımız şu... Türkiye'de liderler Meclis'teki çoğunlukları ne olursa olsun, 40-50 civarında milletvekiline daha çok önem verirler. Bakanlar, grup başkanvekilleri, komisyon başkanları ve danışmanlar için bu kadar kadro yeterlidir zaten.

Haliyle, 8 yıllık iktidar döneminin ardından, AK Parti'de de suyun üzerinde kalan 50 kadar milletvekili var. Fakat bunlar 2011'den sonra aktif siyasete veda edecek...

Bu isimler içinde kimler yok ki:

Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Ali Babacan, Binali Yıldırım, Beşir Atalay, Sadullah Ergin, Egemen Bağış, Faruk Çelik, Mehdi Eker, Recep Akdağ, Nimet Çubukçu, Hayati Yazıcı, Taner Yıldız, Vecdi Gönül, Nihat Ergün, Faruk Nafiz Özak, Hüseyin Çelik, Ömer Çelik, Salih Kapusuz, Haluk İpek, Abdülkadir Aksu, İdris Naim Şahin, Suat Kılıç, Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Sadık Yakut, Nevzat Pakdil, Murat Mercan, Mevlut Çavuşoğlu...

Biraz eledik fakat buna rağmen yukarıda 30 isim var... Ve bunların hiçbiri 2015 seçimlerine giremiyor...

AKP'Yİ ABDULLAH GÜL 2015'E TAŞIYACAK

Peki 2012 veya 2014 yılında Türkiye yeni cumhurbaşkanını seçer ve bu Tayyip Erdoğan olursa, yeni Başbakan kim olacak? Partiyi hangi lider 2015'e taşıyacak?

Geriye sadece iki dönem milletvekili seçilen bir isim kalıyor: Abdullah Gül.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.