Bölge Haber Girişi : 06 Kasım 2009 00:11

Erdoğan, Bakan Akdağ'dan ne istedi?..

Erdoğan, Bakan Akdağ'dan ne istedi?..
Domuz gribinde aşı uygulaması tartışmayla başladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi aşısı konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan'la yaşanan fikir ayrılığını ve Başbakanlık konutunda başbaşa yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi.

Erzurum Ajans-Domuz gribinde aşı uygulaması tartışmayla başladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi aşısı konusunda Başbakan Tayyip Erdoğan'la yaşanan fikir ayrılığını ve Başbakanlık konutunda başbaşa yaptıkları görüşmeyi değerlendirdi.

Sizin ve Başbakan'ın açıklamaları arasındaki farklılık neden kaynaklandı?

Recep Akdağ: Dün akşam sayın Başbakanımız beni çağırdı Başbakanlık konutunda bir yemek yedik. İki şey istiyor bizden. 'Vatandaşa aşı olma mecburiyetinin olmadığını yüksek sesle söyleyin' dedi. Ben başından beri söylüyorum ama demek ki, kendisini bu konuda bilgilendirme hususunda bende bir eksiklik olmuş. Aslında basında böyle çok beyanatım var benim. Başka olarak biz bu aşıyı hükümet olarak getirdik vatandaşımız hizmetine ücretsiz olarak sunduk ama vatandaşımız bilsin ki bir mecburiyet yok.

Bir sigorta olarak şu anda hükümetimiz bu aşıyı Türk halkının istifadesine sunmuş durumdadır. Başbakanımız 'ben aşılanmayacağım' ifadesinde de bulundu; zaten aşılanacak grubun içinde değil. 'Hadi beni aşılayın' dese bile bilimsel kurulumuz karar vermedikçe ben Başbakan'ı aşılayamam. Ben aşı olurken bir anlaşmazlık oldu; ben hiç ifade etmediğim halde Başbakan ve Cumhurbaşkanı da aşı olacak şeklinde benim beyanatım televizyonlarda geçince Başbakanımız da grupta böyle konuştu.

AŞININ YAN ETKİLERİNİ ANLATACAĞIZ

Başbakanımız vatandaşımıza aşının yan etkilerini açık anlatmamızı istiyor. Normalde her sene grip aşısı oluyor. Grip aşılarının bu aşıdan bir farkı olmadığını biliyoruz. Aşının yan etkilerini çok daha iyi anlatacağız. Bilimsel kurulumuzun ve bakanlığımızın kanaatine göre aşıyla hastalığın risklerini kıyaslarsanız hastalığın riskleri aşı ile kıyaslanamayacak kadar çok çok yüksek. Ama buna kararı vatandaşımız verir.100 binin üstünde sağlık çalışanı aşılandı. Yan etkileri aşağı yukarı 20-30 civarında ve hiçbirinde de ciddi bir durum yok. Baş ağrısı, hafif sersemlik hissi, kolda bir uyuşma kısa süreli his değişikliği gibi belirtiler bir vakada kalp atımı ile ilgili birkaç saat süren bir değişiklik olmuş bunlar beklenebilen olaylar. Hamilelerimize yapacağız bu aşıyı her ay Türkiye'de yaklaşık olarak 25 bin kişi düşük yapıyor veya kürtaj oluyor. Peki biz bir ay içinde hamilerimizin hepsini aşılarsak o hamilelerin bir kısmında düşük görülecek bu o düşükleri o aşıya bağlayabilir miyiz? Geçmişte grip aşısı yapılan 10 milyon kişi ile normalde toplumda bu hastalıklar hangi oranda görülür arada bir fark bulunamamış araştırmalarda.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.