Ekonomi Haber Girişi : 09 Şubat 2017 17:00

Ener'den yeni öneri: Her köye kadrolu çoban

Ener'den yeni öneri: Her köye kadrolu çoban
Erzurum için çağdaş koşullarda yapılacak hayvancılığın önemine dikkat çeken Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, hayvancılığın gelişmesi ve istihdama katkı olması bakımından her köye kadrolu çoban verilmesini önerdi.
Erzurumajans-Erzurum için çağdaş koşullarda yapılacak hayvancılığın önemine dikkat çeken Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, hayvancılığın gelişmesi ve istihdama katkı olması bakımından her köye kadrolu çoban verilmesini önerdi.

ENER Başkanı Vahdet Nafiz Aksu, yaptığı yazılı açıklamada her köye kadrolu modelin ülke çapında hayata geçirilebileceğini savundu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işsizlik sorununa kökten çözüm getirilmesini hedefleyen açıklamalarının tarihi önem taşıdığına dikkat çeken Aksu, ENER olarak bu seferberliğe katkıda bulunacak bir öneride bulunmak istediklerini belirtti. Hayvancılık yapılan bölgelerde çoban temininde çekilen sıkıntılar ve giderek astronomik düzeye ulaşan sürü yöneticilik ücretinin hayvan yetiştiricileri açısından önemli bir problem haline geldiğine işaret eden Aksu, bu yükü azaltmak bakımından yeni model arayışlarına ihtiyaç duyduklarını bildirdi. Aksu bu konuda şunları söyledi:

"Hayvancılığın geliştirilmesine yönelik destekler kapsamında belli sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunan köylere dönemsel olarak sürü yöneticisi kadrosu tahsis edilmesi, hem hayvancılığı teşvik, hem de ek istihdam yaratılması konusunda yararlı bir uygulama olacaktır. Ayrıca böyle bir uygulama köyden kente göçün hızında da bir yavaşlama sağlayabilecektir. Uygulama,  tüm ülke çapında, hayvancılığın yapıldığı yöreleri kapsamalıdır. Ancak, Erzurum, Ağrı, Kars, Bingöl illeri uygulamada Pilot iller olarak belirlenmelidir. Uygulanacak köye göre belirlenecek büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısına göre, 1'er sürü yöneticisi, 1'er sürü yöneticisi yardımcısının atanması modelin temelini oluşturmalıdır. Belirlenen sayı arttıkça, İl tarım Müdürlükleri çoban sayısında artış yapabilir. "

Her 300 büyükbaş, 1000 küçükbaş hayvanı için 1'er sürü yöneticisi, 1'er de yardımcı istihdam edilebileceğini hatırlatan Vahdet Nafız Aksu, sadece Erzurum için 4 bin kişinin üretime katkıda bulunacak şekilde istihdamının mümkün olacağını ifade etti. Aksu, istihdam esasları ve projenin finansman yöntemlerinin tespiti, Bölgesel Kalkınma Ajansları, İl Tarım Müdürlükleri ve GAP, DAP, KAP gibi kurumların temsilcilerinden oluşan komisyonlarca belirlenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.