Ekonomi Haber Girişi : 13 Kasım 2013 11:37

Eker, 'Türkiye tarımda Avrupa şampiyonu'

Eker, 'Türkiye tarımda Avrupa şampiyonu'
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin tarım gelirinde Avrupa şampiyonu olduğunu söyledi.
Erzurumajans-Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin tarım gelirinde Avrupa şampiyonu olduğunu söyledi.

Mehdi Eker, Antalya'nın Manavgat ilçesi Side beldesindeki Sueno Hotel'de gerçekleştirilen Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu 2.Gıda Kongresi'ne katıldı. Toplantıya TBMM Tarım Komisyonu üyesi Ak Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk ve Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu da katıldı. Toplantının açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye ve dünyada tarımın bugünü ve geleceği konusunda açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin gıda üretiminde kendi ihtiyacını karşılayan dünyanın nadir ülkelerinden biri olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, şunları söyledi:"Ülkemiz 75 milyon ülke nüfusunun yanı sıra her yıl dünyanın değişik ülkelerinden tatile gelen 30 milyonun üzerindeki yabancı konuğunun da gıda ihtiyacını karşılıyor. Bununla da kalmayıp gıda ürünleri ihracatından yıllık 16 milyar dolar ekonomik girdi sağlıyor."

"HAYAL BİLE EDEMEZDİK"

Bakan Eker, 10 yıl önce Türkiye'nin 7 milyon tarım çalışanının 24 milyon hektar tarım arazisinde 23 milyarlık gelirle dünyada 11'incisi, Avrupa'da 4'üncü sırada olduğunu, geçen yıl itibariyle çalışan sayısının 1 milyon eksilerek 6 milyona düşmesine rağmen 24 milyon hektardan 62 milyar dolar gelirle Dünyada 7'nci sırada, Avrupa'nın zirvesinde yer aldığını ifade etti. Düne kadar Türkiye'nin tohumda dışa bağımlı bir ülke olduğuna dikkat çeken Eker, "Ülkemizde bitki gen kaynaklarını koruma altına almakla çalışmalara başladık. 2010 yılında dünyanın üçüncü büyük tohum gen bankasını kurduk. 90 bin çeşit tohum örneğini özel iklim odalarında özel koşullar ve özel ambalajlar içerisinde muhafaza ediyoruz. Kapasitemiz 250 bindir. Şu an hububatta, tahılda çeltikte açık alanda yetiştirilen sebzelerde kullandığı tohumların tamamı ülkemizin kendi yetiştirdiği, kendi bilim insanlarımızın araştırdığı çeşitlerdir. Son üç beş yıl içerisinde Türkiye ihraç ettiği tohum miktarı, ithal ettiği tohum miktarından çok daha fazla hale gelmiştir. Birkaç yıl öncesine kadar bunu hayal bile edemezdik" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.